Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jaroš by doprial spoluhráčom to, čo zažil pred rokom

Veria, že Denisa Godlu nahradí Adam Húska, hoci to bude mať nesmierne náročné. Všetkým je však zrejmé, že ofenzívnu hrozbu a osobnosť kalibru Martina Réwaya v mužstve nemajú.

18.12.2015 11:44 , aktualizované: 17:20
Christián Jaroš Foto: ,
Kapitán reprezentantov do 20 rokov Christián Jaroš.
debata

Napriek tomu odídu mladí slovenskí hokejisti na juniorský svetový šampionát do Helsínk (26. decembra až 5. januára) s dôverou vo vlastné sily a ambíciou, čo najviac sa priblížiť vynikajúcemu vystúpeniu spred roka, keď v Kanade prekvapujúco získali bronzové medaily. Zverencom Ernesta Bokroša však nechýba pokora. Vyhýbajú sa prehnaným vyhláseniam a hovoria najmä o postupe do štvrťfinále. Skúsený tréner včera oznámil konečnú nomináciu 23 hráčov, ktorí v nedeľu naberú smer Fínsko. Do štartu MS ešte odohrajú dva prípravné zápasy – v pondelok 21. decembra so Švédskom a o dva dni neskôr so Švajčiarskom. Prvý duel na šampionáte ich čaká v nedeľu 27. decembra s Bieloruskom. Ďalšími mužstvami v základnej B-skupine sú Česko, Fínsko a Rusko.

„Práve o Bielorusoch toho zatiaľ vieme najmenej. Odohrali turnaj v Rakúsku, z ktorého máme k dispozícii čerstvo zostrihaný materiál od nášho videotrénera Igora Andrejkoviča. Ešte ich čaká prípravný súboj s Kanadou a naživo uvidíme ich prvý duel na šampionáte, keďže začínajú o deň skôr. V druhom súboji nás čakajú Česi. Máme indície, že nám veľmi túžia vrátiť prehru zo štvrťfinále. To budú pre nás zlomové zápasy. Ak v nich uspejeme, mali by sme postúpiť,“ tvrdí Bokroš.

Lídrami mužstva by mali byť najmä hráči, ktorí boli v tíme aj pred rokom – obrancovia Černák, Jaroš a útočníci Sukeľ, Bondra. Brankárskou jednotkou bude Húska. „Má momentálne najlepšiu formu. Rozhodli sme sa dopredu, aby vedel, že zodpovednosť na šampionáte bude najmä na jeho pleciach. Sme spokojní so zložením obrany. Sú v nej vysokí chlapci, herne, takticky aj korčuliarsky vyspelí. Vyzerá to nádejne, len to treba potvrdiť na ľade. Najväčší deficit máme v ofenzíve. Problémom sú góly,“ priznáva Bokroš.

Kapitánom sa stal obranca Luley Christián Jaroš, asistentov mu budú robiť Erik Černák z kanadskej juniorky Erie Otters a Matúš Sukeľ, ktorý strávil sezónu v projekte. „Musia na seba prevziať zodpovednosť. Christián spĺňa všetky predpoklady správneho kapitána. Potvrdil ich aj pred rokom, keď bol jedným z lídrov na ľade aj v kabíne. Po nepríjemnej prehre 0:8 s Kanadou sa výrazne podieľal na tom, že si chalani vyčistili pred ďalším súbojom hlavy. Má aj svoju pesničku, ktorou vždy vyhecuje mužstvo,“ prezradil kouč.

Rodák z Košíc, ktorý už má skúsenosti aj zo seniorskej reprezentácie, nechcel prezradiť názov. Z poverčivosti. „Nie je škaredá. Naopak, je pekná. No zostane to medzi nami v kabíne,“ smial sa. Kapitánske céčko na drese si veľmi cení. „Čakal som, že to bude jeden z nás štyroch, ktorí sme boli aj na predošlých MS. Padlo to na mňa, som hrdý. Chcem priviesť tím ďaleko, aby chalani zažili niečo podobné ako my pre rokom. Cieľ je vyhrať čo najviac zápasov, postúpiť do štvrťfinále a potom to dotiahnuť čo najďalej,“ tvrdí.

Hráči aj tréner považujú za plus, že najdôležitejší zápas v skupine odohrajú hneď v úvode. Ak by v ňom aj zakopli, stále majú možnosť na nápravu. Hoci by to už bolo výrazne náročnejšie. „Ešte budeme mať veľmi veľa síl. Ak zápas s Bielorusmi zvládneme, získame viac sebavedomia a celý zvyšok šampionátu sa nám bude hrať ľahšie,“ naznačuje Černák. „Máme najviac času dôkladne sa na súpera pripraviť. V úvode turnaja majú hráči maximálnu koncentráciu a zostava nie je ovplyvnená prípadnými trestami alebo zraneniami,“ dodáva Bokroš.

Juniorskí reprezentanti dostali od hlavného sponzora projektu predčasný vianočný darček v podobe nových tabletov. Včera večer mohli s najbližšími stráviť predčasnú sviatočnú večeru a už dnes sa budú opäť hlásiť v Bratislave.

„V Helsinkách nás čaká 24. decembra tradičná štedrovečerná hostina s kapustnicou, rybou a zemiakovým šalátom. Nezabudneme na oblátky ani na nejaké koláčiky. O kvalitu kapustnice sa vôbec neobávame. Kuchár dostal tradičný slovenský recept. Keď nám zvládol dobrú spraviť filipínsky kuchár v Calgary, tak v Helsinkách to iste nebude problém,“ prezradil manažér tímu Roman Ulehla.

Nominácia slovenskej hokejovej reprezentácie:

  • Brankári: Adam Húska (Green Bay Gamblers/USA), Stanislav Škorvánek (MsHKM Žilina), Dávid Hrenák (Dukla Trenčín)
  • Obrancovia: Christián Jaroš (Lulea HF/Švéd.), Erik Černák (Erie Otters/USA), Samuel Ivanič (HC '05 Banská Bystrica), Adrián Sloboda (HK 36 Skalica), Matej Moravčík (MHk 32 Liptovský Mikuláš), Patrik Koch (HK Orange 20), Ladislav Romančík (Södertälje SK/Švéd.), Patrik Maier (Kamloops Blazers/Kan.)
  • Útočníci: Matej Paločko (Bílí Tygři Liberec/ČR), Matúš Sukeľ (MHk 32 Liptovský Mikuláš), Dominik Briestenský (Dukla Trenčín), Radovan Bondra (Vancouver Giants/Kan.), Juraj Milý (P.H.K. Prešov), Jozef Huňa (Bílí Tygři Liberec/ČR), Boris Sádecký (Dukla Trenčín), Maroš Surový (HC '05 Banská Bystrica), Juraj Šiška (HK Nitra), Lukáš Hrušík (MsHKM Žilina), Filip Lešťan (HV 71/Švéd.), Kristián Pospíšil (Blainville-Boisbriand Armada/Kan.)

Agenturný článok bol nahradený autorským

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #2016 #MS hráčov do 20 rokov #Christián Jaroš