Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zvládnuť turnaj lepšie ako Nemecký pohár, praje si Marcinko

Základom je otestovať si schopnosti ďalších adeptov na reprezentačný dres. Slovenskí hokejisti aj tréner Zdeno Cíger však chcú i víťazstvá.

18.12.2015 09:00
Tomáš Marcinko Foto: ,
Tomáš Marcinko.
debata

Slováci sa v piatok a v sobotu predstavia na tradičnom decembrovom prípravnom turnaji Arosa Challenge. V prvom zápase si o 16.15 zmerajú sily s Bieloruskom a na druhý deň ich podľa výsledku čaká buď boj o prvenstvo na turnaji alebo tretie miesto. Druhú dvojicu tvoria domáci Švajčiari a Nóri.

Pred rokom obsadili slovenskí hokejisti, ešte pod vedením Vladimíra Vůjtka, posledné štvrté miesto. Najprv podľahli Bielorusom 1:2 a následne Nórom 1:3. V druhom stretnutí strelil gól Patrik Lušňák, ktorý je v kádri aj teraz. Inak má kouč Cíger k dispozícii výrazne odlišné a omladené mužstvo. Spôsobené je to aj pokračujúcim bojkotom väčšej skupiny hráčov.

„Oproti predchádzajúcej akcii máme nových oboch brankárov i deväť hráčov. Taký bol aj plán, aby sme si vyskúšali čo najviac hokejistov a mali o nich prehľad. Porovnávať aktuálny výber s tým z Nemeckého pohára je náročné. Uvidíme podľa výsledkov. Záležať bude na tom, ako sa k tomu chlapci postavia. V Nemecku sme odohrali prvý zápas dobre, ale s Nemcami nám odišla disciplína. Keď budeme hrať kolektívne a disciplinovane, môžeme niečo dosiahnuť. Treba sa sústreďovať na našu hru, ani súperi totiž nemajú úplne stabilné zostavy a s výmenou trénerov prichádza aj k zmenám systému,“ tvrdí Cíger.

V Augsburgu jeho zverenci postupne podľahli USA 0:1, Nemecku po dvoch veľmi zlých tretinách 2:4 a na záver presvedčivo zdolali Švajčiarov 4:0. Napriek tomu obsadili až štvrtú priečku.

„Dúfam, že turnaj zvládneme lepšie ako Nemecký pohár. Všetko bude závisieť od zápasu s Bieloruskom. Musíme ho zvládnuť nielen herne, ale hlavne výsledkovo. Bielorusi budú mať väčšinou hráčov z KHL, predvedú svoj typický hokej. My sa však musíme sústrediť na svoj výkon, nie na súpera. Verím, že v Arose naše výkony nebudú kolísať až tak ako v Nemecku. Tam sme si vyskúšali systém, ďalší si ho osvojovali v tréningových kempoch na Slovensku,“ hovorí jeden z najskúsenejších útočníkov v kádri Tomáš Marcinko.

Spolu s kapitánom výberu Michalom Sersenom patrí medzi štvoricu hráčov, ktorá si rozmyslela bojkot národného tímu. „Bolo pre mňa veľmi náročné odmietnuť pozvánku do Nemecka. Vždy som si totiž veľmi vážil možnosť reprezentovať,“ prezrádza obranca Slovana a k cieľom dodáva: „Každý z nás vie hrať hokej. Musíme zo seba dostať maximum a potom prídu aj výsledky. Sám som zvedavý, aké to bude, keď si oblečiem dres s kapitánskym céčkom.“

Tréner Cíger má k dispozícii dvoch medzinárodne nie príliš skúsených brankárov. Marcel Melicherčík z Košíc má na konte jeden štart za seniorskú reprezentáciu, Michala Valenta z Nitry čaká debut.

„Baroš a Dzubina chytali veľmi dobre, ale chceme mať čo najširší obzor aj medzi brankármi. V lige podávajú kvalitné výkony. Uvidíme, ako to zvládnu aj psychicky,“ poznamenal kouč. „Už mám dosť rokov, preto sa nebojím, že by som bol pod príliš veľkým stresom. Chcem si túto príležitosť najmä užiť. Nikdy totiž neviete, či príde ďalšia,“ vraví Valent.

Okrem Valenta sú nováčikmi v národnom tíme obranca Kubka a útočník Holovič. Najviac štartov majú strieborný medailista z Helsínk 2012 Sersen (86), účastník minulých MS v Česku Lušňák (40) a Tomáš Marcinko (32), ktorý hral aj na olympiáde v Soči.

Zápasy slovenskej reprezentácie odvysiela v priamych prenosoch Dvojka RTVS.

Program Arosa Challenge

Piatok: 16.15 Slovensko – Bielorusko, 20.15 Švajčiarsko – Nórsko. Sobota: 16.15 Švajčiarsko – Slovensko/Bie­lorusko, 20.15 Nórsko – Slovensko/Bie­lorusko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Sersen #Arosa Challenge #Tomáš Marcinko #Zdeno Cíger