Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šedivý: Dôvera ma posúva. Neodhadzujem puk a viac si dovolím

Pred dvoma rokmi ešte hájil farby prvoligovej Senice, teraz patrí medzi lídrov defenzívy hokejistov Košíc. Eduard Šedivý si svojimi výkonmi v tíme aktuálneho slovenského majstra vypýtal pozvánku na novembrový Nemecký pohár.

17.12.2015 11:00
Eduard Šedivý Foto: ,
Eduard Šedivý.
debata

V Augsburgu potvrdil dobrý chýr, prvé tri štarty za národný tím okorenil aj jedným gólom a nechýba ani vo výbere Zdena Cígera na Arosa Challenge (18. a 19. decembra).

Čo vás uspokojí na turnaji v Arose?
Dúfam, že nadviažeme na to, ako sme uzavreli turnaj v Augsburgu. Nemyslím tým štvrté miesto, ale výkon zo zápasu so Švajčiarskom. Ten nám veru vyšiel. Chceli by sme v takých výkonoch pokračovať aj v Arose. Verím, že zdoláme Bielorusko a zahráme si vo finále. Mám veľkú radosť, že ma pozvali aj na druhý turnaj v sezóne.

V lete ste sa z Piešťan presunuli do Košíc. Dúfali ste, že vďaka prestupu nazriete aj do reprezentácie?
To by bolo príliš odvážne. Skôr som myslel na to, aby som sa stal platným hráčom Košíc, dostával sa často na ľad, zahral si aj nejaké presilovky a nebol len do počtu. Zatiaľ sa mi to darí a verím, že v klube sú so mnou spokojní. Pred sezónou som mal ozaj malú dušičku, ako to bude vyzerať. Teraz je nás síce menej, len sedem obrancov, ale na začiatku nás bolo desať. V klube sú štyri kvalitné päťky, presadiť sa v Košiciach je vždy náročné.

O čom snívate teraz?
Každý hráč verí, že keď dostane takúto príležitosť, chytí sa jej a využije ju na maximum. Na majstrovstvá sveta však zatiaľ, pochopiteľne, nemyslím. Chcem najprv ukázať, že na to mám, vždy vydať zo seba na ľade všetko.

Nabrali ste vďaka väčšiemu priestoru a účasti na Nemeckom pohári väčšie sebavedomie?
Samozrejme. Každého poteší, keď vám začne tréner dôverovať. Hráč získa väčšie sebavedomie. Menej potom odhadzuje puk, viac si s ním dovolíte. Ozaj si vážim, kam som sa za ostatné dva roky posunul a koľko priestoru v Košiciach dostávam. Teraz idem na druhý reprezentačný turnaj. Je to vynikajúca príležitosť ukázať sa.

Skúste porovnať vaše ostatné pôsobiská.
Senicu porovnávať s tímami z Tipsport Ligy nemôžem. Je to o ligu nižšie a podmienky sú trošku iné. V Piešťanoch nie je taký kvalitný káder ako v Košiciach, a zároveň tam nie sú také vysoké nároky a ciele. V Košiciach nikoho nezaujíma len postup do play off, vždy sa myslí priamo na finále či titul. V klube máme vytvorené skvelé podmienky, každý hokejista by tam hral rád. No keď sa niekomu dlhšie nedarí, je to veľmi nebezpečné. Rýchlo si za vás nájdu náhradu.

Ako ste si zvykli na Košice?
Od začiatku nemám žiaden problém. Niektorých chlapcov som poznal z reprezentácie do dvadsať rokov či iných družstiev. Mesto je krásne, len škoda, že to nie je trochu bližšie k západnému Slovensku. Našťastie už nie som malý chalan a nechýba mi maminka. Zvykol som si rýchlo.

V juniorskom veku ste strávili jednu sezónu v zámorí. Čo vám pôsobenie v GMHL dalo?
Mal som vtedy sedemnásť rokov. Nebola to síce jedna z troch najkvalitnejších a najznámejších juniorských líg v Kanade, ale aj tak mi to do budúcnosti pomohlo. Na menších klziskách som sa naučil rýchlejšie pracovať s pukom a hrať do tela. Po návrate do Senice som si zahral aj v dvadsiatke, i keď na šampionát som sa nedostal.

Ste nižšej postavy. Čím vynahrádzate výškový deficit?
Snažím sa nahradiť to korčuľovaním a mrštnosťou. Som trochu obratnejší ako väčší obrancovia. Moje prednosti však musia posúdiť tréneri.

S kým si v národnom tíme najlepšie rozumiete v obrannej dvojici?
Na Nemeckom pohári sa mi hralo dobre s Oldom Kotvanom. Neprekážalo by mi, keby sme si to zopakovali aj vo Švajčiarsku. Sme výškovo správne vyvážení (smiech), ale to asi s každým druhým obrancom vo výbere. Dlhšie sa poznám aj s Adamom Jánošíkom či Maťom Štajnochom. Nemám problém hrať s kýmkoľvek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Košice #Arosa Challange #Eduard Šedivý