Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Černák: Zopakovať minulý šampionát by bolo nádherné

V lete si ho v drafte zámorskej NHL vybralo v druhom kole Los Angeles. S Kings krátko nato podpísal nováčikovský kontrakt na tri roky.

10.12.2015 09:00
erik černák, repre, Foto: ,
Sústredený Erik Černák na tréningu hokejovej dvadsiatky.
debata

Prvé zámorské skúsenosti zbiera talentovaný obranca Erik Černák (18) v juniorskej OHL v drese Erie Otters. V osemnástich zápasoch zatiaľ nazbieral osem bodov za tri góly a päť asistencií. Od utorka zaberá so spoluhráčmi z reprezentácie do dvadsať rokov. Na šampionáte v Helsinkách, ktorý bude pre neho už tretí v kariére (naposledy bol dôležitou súčasťou bronzového tímu), by mal byť jednou z najvýraznej­ších opôr.

O prvých krokoch v zámorí

Dúfal som, že sezónu začnem vo farmárskej AHL, ale Kings tam pred štartom NHL poslali skúsených obrancov, tak som musel ísť do juniorky. Pochopiteľne, bol som z toho sklamaný. No i pobyt v Erie Otters mi dal veľmi veľa. Zvykol som si na úzke klzisko, rýchlejší hokej a aj po jazykovej stránke som sa výrazne zlepšil. Je to pre mňa dôležité, keď chcem hrávať v zámorí. Celkom sa mi darí, rovnako ako celému mužstvu, ktoré s veľkým náskokom vedie celú súťaž. Snažím sa čo najviac strieľať. Máme super tím a výborného trénera, ktorý mi dopraje veľký priestor na ľade. Pravidelne nastupujem v prvej formácii a dostávam sa aj na presilovky.

O kempe Los Angeles

V kempe som sa cítil výborne. Mladší hráči postupne odchádzali a ja som tam stále bol. Aj preto som dúfal, že spravím AHL. V juniorke som spočiatku nechcel hrať, ale musel som sa prispôsobiť. V kempe mi veľmi pomohli obaja slovenskí skúsení hráči Marián Gáborík a Peter Budaj. S oboma som bol párkrát na večeri. Maroš ma pozval aj k sebe domov, je to veľmi fajn chalan. Obľúbil som si ho. Peťo sa o mňa staral aj potom na farme. Vozil ma na tréningy, všetko mi vysvetlil a poradil mi, v čom som potreboval. Úžasný človek. Stále sme v kontakte, každý deň si voláme. Som rád, že sa mu tak darí. Za Ontario som odohral len jeden prípravný zápas. Keby som nastúpil aj v lige, už by som sa nesmel vrátiť do juniorky. To by bolo pre mňa zlé. Aj tréningy v tíme mi však dali veľa. Je to podobný level ako v NHL. Každý v AHL robí všetko pre to, aby sa dostal hore.

O rodine v zámorí

Pôvodne so mnou chceli ísť do zámoria aj rodičia. Ak by som ostal na farme, bola by to celkom reálna možnosť. V juniorke to však nešlo. Rodina, u ktorej bývam, je super. Za to, že sa starajú o hokejistov, dostanú nejaké peniaze, ale nerobia to kvôli nim. Majú radi hokej. Chodia na každý náš zápas. Ich pätnásťročný syn je tiež hokejista – brankár. S ním trávim najviac času doma. Z bývania v cudzej rodine som mal spočiatku rešpekt, ale je to fajn. Hoci začiatok bol nevšedný. K mužstvu som sa pridal počas šnúry zápasov na ihriskách súperov. Vrátili sme sa okolo tretej v noci, nik ma nečakal, len z klubu mi dali kľúče od domu. Našťastie mi nechali otvorené dvere mojej izby, takže som trafil správnu. Keď na druhý deň prišli z roboty, všetko mi ukázali. Sú veľmi milí. Tešili sa na mňa. Pýtajú sa ma najmä na mňa a mojich blízkych. Keď si potrebujem dať vyčistiť oblek alebo čokoľvek iné, spravia to za mňa. Spolu so mnou u nich býva aj spoluhráč Jake Marchment, ktorého tiež draftovalo LA. Na tréningy ma vozí on alebo mi auto požičia rodina. Chcel som si nejaké prenajať, ale presvedčili ma, že by to boli zbytočne vyhodené peniaze.

O tom, čo mu v zámorí chýba

Najviac, pochopiteľne, moji najbližší. Sme stále v kontakte cez Viber alebo Skype. Teraz som sa tešil domov aj pre slovenskú stravu. Domáca pani v Erie síce varí výborne, ale doma je predsa doma. Pondelok ráno som priletel do Budapešti a celý deň potom strávil s rodičmi. V utorok som sa presunul za spoluhráčmi do Bratislavy. Na zraz som sa veľmi tešil. Musím si len opäť trošku zvyknúť na európske rozmery ihriska. Dobre sa cítil na úzkom aj širokom, ale prvé momenty po zmene nie sú jednoduché. Teraz budem mať na všetko trošičku viac času a môžem si viac dovoliť.

O mužstve, ktoré sa chystá na MS

Tím je výrazne iný než vlani. Minulý rok boli v jeho strede veľké mená – Réway či Cehlárik. V útoku sme mali dosť veľkú sila. Teraz som niektorých chlapcov nepoznal, ale na tréningoch to vyzerá veľmi slušne. Verím, že uhráme nejaký dobrý výsledok. Nikdy nehovorím dopredu o umiestnení, ale verím, že to zvládneme k našej spokojnosti. Ak by sme zopakovali minulý šampionát, bolo by to najlepšie. Som v tíme už tretí rok, preto som pripravený na väčšiu zodpovednosť. Pokúsim sa do toho dať čo najviac a pomôcť chalanom k víťazstvám. Prvý raz som mal len šestnásť rokov, bol som suverénne najmladší. Šampionát som bral ako obrovskú skúsenosť. Teraz je to všetko bez stresu a tlaku. Herný systém sa trošku obmieňa, ale základ je tri roky stabilný. Som rád, že príde aj bratranec Christián (Jaroš) a vytvoríme dobrú obranu. Spolu ale asi hrať nebudeme, lebo tréner Bokroš rád dáva do jednej formácie praváka a ľaváka. My sme obaja praváci.

O Košiciach

Výsledky Košíc sledujem. Začiatok mali chalani slabší, ale od príchodu trénera Čadu sa rozbehli. Bol som ich v pondelok pozrieť v šatni. Rád som ich videl. Strávili sme skvelé spoločné chvíle. Mnohí z nich mi veľmi pomohli. Najmä Maťo Štrbák, ktorý nedávno ukončil kariéru. Obľúbil som si ho. Sme v kontakte, preberáme hokej i bežný život.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #Los Angeles Kings #Erik Černák #MS 2016 do 20 rokov