Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sukeľ: Základ je zdolať Bielorusov. Zvýši nám to sebavedomie

Vie, ako chutí bronz na juniorskom hokejovom šampionáte. Taký zážitok by doprial všetkým spoluhráčom.

09.12.2015 09:00
Matúš Sukeľ Foto:
Matúš Sukeľ vie, ako chutí bronz na juniorskom hokejovom šampionáte.
debata

Útočník Matúš Sukeľ by mal vďaka skúsenostiam z predošlých MS patriť na tých blížiacich sa medzi opory slovenského tímu. „Spolu s ďalšími chalanmi z výberu z Kanady sa pokúsime potiahnuť ostatných, mentálne aj herne im pomôcť,“ tvrdí kapitán ligového projektu.

Ako prebiehala sezóna v lige a prvej lige?
V podstate to bolo rovnaké ako vlani. Ešte sme aj vyhrali rovnaký počet zápasov v extralige – tri. Aj výsledky boli podobné, hoci sme teraz dostali trošku viac gólov. Bolo fajn, že sme absolvovali aj zápasy s provoligovými súpermi. Každému viac pasuje, keď odohrá dva alebo tri zápasy za týždeň, nie len jeden. Vlani sme viac trénovali, teraz sme tréningy nahradili zápasmi. To bolo super. Presadiť sa v dueloch s provoligistami bolo predsa len jednoduchšie ako proti Košiciam, Banskej Bystrici či podobným súperom. Hrali sme útočnejší hokej, snažili sme sa vyššie napádať. Šli sme si za víťazstvami. Mohli sme si vyskúšať defenzívnejší i ofenzívnejší prejav.

Čo tímu najviac chýba?
Strelci a presná koncovka. Aj v lige sme sa v ofenzíve dosť trápili. Verím, že na majstrovstvách sveta sa to prelomí. Prídu chalani zo zahraničia a aj oni by nám k tomu mali pomôcť. Vlani prišli výraznejšie osobnosti zo zahraničia, uvidíme, ako to poskladajú tréneri teraz. Partia je opäť výborná. V Bratislave máme vytvorené skvelé podmienky. Zväčša sme mali voľno po piatkovom dopoludňajšom tréningu do soboty popoludnia. Keď sme odohrali dobrý zápas a zaslúžili sme si to, tak nám dal tréner voľno aj celý piatok.

Aké má mužstvo ambície?
Musíme zvládnuť prvý zápas s Bieloruskom. Zdolať ho. Všetko ostatné je už potom navyše. No som presvedčený, že ak zvládneme prvý zápas, tak budeme hrať uvoľnenejšie a bude sa nám dariť. Každá ďalšia výhra – ako vlani s Fínskom – dodá množstvo energie, sebavedomie a pohody.

Pýtajú sa vás spoluhráči na skúsenosti z minulého šampionátu?
Samozrejme, sú zvedaví, aké to bude. Každému vravím, že to bude skvelý zážitok a zároveň veľmi náročný turnaj. Tentoraz nemáme v skupine zámorské tímy, ale ak chceme dosiahnuť dobrý výsledok, musíme tak či tak zdolať nejakého silného súpera.

Bude náročnejšie nahradiť brankára Godlu alebo lídra ofenzívy Réwaya?
(smiech) Ani jedno ani druhé nebude jednoduché, ale pokúsime sa o to. Na MS je vždy veľmi dôležitý výkon brankára. Samozrejme, aby sme vyhrali, musíme strieľať aj góly. Takže to bude, ako vždy, o tímovom výkone. Každý zápas bude pre nás extrémne dôležitý. Keď niečo zbabreme, šanca na reparát už nemusí prísť.

Legionári majú jeden zápas, aby nás presvedčili

Náročnými fyzickými testami odštartovali záverečnú prípravu pred majstrovstvami sveta hokejistov do 20 rokov, ktoré sa uskutočnia od 26. decembra do 5. januára v Helsinkách. Slovenskí juniori na predošlom šampionáte v Kanade príjemne prekvapili, keď nečakane získali bronzové medaily. V širšom výbere Ernesta Bokroša do Helsínk sú štyria hráči z úspešného kádra – obrancovia Christián Jaroš, Erik Černák a útočníci Radovan Bondra, Matúš Sukeľ. Slováci sa v B-skupine postupne stretnú s Bieloruskom, Českom, Fínskom a Ruskom.

Aktuálnemu výberu chýba útočný tromf, akým bol naposledy Martin Réway. Mladíkom sa v ofenzíve nedarilo – v zápasoch najvyššej súťaže ani v prípravných dueloch – tak, ako pred rokom. „Nemôžeme čakať, že do mužstva príde nejaký spasiteľ. Vo štvrtkovom súboji s Nemeckom si porovnáme hráčov z projektu s legionármi. Hráči zo zahraničných klubov nás musia presvedčiť o svojej kvalite v jedinom súboji. No v rovnakej situácii budú aj na MS, kde sa o úspechu či neúspechu rozhoduje v jednom, dvoch dueloch,“ prezradil Bokroš.

V nominácii chýba brankár Tomek, ktorý pre zranenie nechytáva v zámorí. O tri miestenky na MS sa tak pobijú Škorvánek, Hrenák, Húska a Pavlas. Vo výbere figuruje desať obrancov a pätnásť útočníkov. Konečná nominácia by mala byť známa 17. decembra a o tri dni odletí mužstvo do Fínska. V dejisku turnaja odohrá ešte prípravné súboje so Švédskom a Švajčiarskom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov #Matúš Sukeľ #MS 2016 do 20 rokov