Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kapitán Jurčina: Ideme si urobiť svoju prácu

Slovenský hokej začne v nemeckom Augsburgu éru poznačenú bojkotom reprezentácie. Také niečo si doteraz nepamätá.

06.11.2015 06:00
Milan Jurčina Foto:
Milan Jurčina.
debata (1)

Napodobní tréner Zdeno Cíger v premiére na lavičke slovenskej hokejovej reprezentácie na Nemeckom pohári jeho predchodcu Vladimíra Vůjteka?

Keď rodák z Klimkovíc pred vyše štyrmi rokmi prevzal slovenský národný tím, pred Nemeckým pohárom, prvým podujatím pod jeho vedením, z rôznych dôvodov narátal šestnásť(!) ospravedlneniek. Vtedajší generálny manažér Otto Sýkora soptil: „Takto si vzťah k reprezentácii nepredstavujem!“

Počiatočné obavy však vystriedala radosť. Slováci v Mníchove zdolali postupne USA (2:0), Nemecko (6:3) i Švajčiarsko (2:1), kapitán tímu Dominik Graňák dvíhal nad hlavu víťaznú trofej. Z aktuálneho Cígerovho výberu si na to pamätá kvarteto útočníkov Martin Bakoš, Roman Kukumberg (počas podujatia sa mu narodil syn), Patrik Lušňák a Michel Miklík. Na takúto úspešnú reprízu na prvej medzinárodnej akcii sezóny reprezentácia stále čaká.

Súčasnosť ponúka istú paralelu. Aj teraz vedie hokejistov s dvojkrížom na hrudi nový realizačný tím. Predstavu o optimálnej nominácii mu neokresali ospravedlnenky, ale bojkot skupiny hráčov pod vedením Michala Handzuša. Kým nedostanú záruku nových volieb – mali by byť v júni 2016 – odmietajú nastúpiť.

„Telefonoval so so všetkými hráčmi, ktorých sme chceli pozvať. Z bojkotujúcich hokejistov prichádzali do úvahy možno dvanásti. Namiesto nich dostávajú šancu iní, získame prehľad o ďalších hráčoch,“ uviedol pre médiá Róbert Švehla, generálny manažér národného tímu.

V Augsburgu má tréner Cíger 25-členný káder. Je v ňom sedem nováčikov, ale aj viacerí hráči so skúsenosťami z majstrovstiev sveta. „Skĺbenie skúsenosti s mladosťou môže priniesť pozitívny efekt. Dôležitá bude disciplína a tímovosť. Veľa času na prípravu sme nemali, sám som v očakávaní, akú hru ukážeme. Verím, že hráči sa predstavia v dobrom svetle.“ Kapitánske céčko dostal skúsený obranca Milan Jurčina.

„Do reprezentácie vždy rád prídem. Bez ohľadu na céčko si idem urobiť najmä svoju robotu. Zasa som spoznal nových spoluhráčov, ak bude treba niečo povedať, nemám s tým problém. Bojkotu nevenujem pozornosť, nesledujem, kto s kým a proti komu bojuje. Reprezentáciu si nenechám znechutiť, postoj k nej nemením. Keď mi zavolal Róbert Švehla, či prídem, neváhal som,“ uviedol.

K nováčikom patria obaja brankári. Kuriozitkou je, že sa zoznámili až na prípravnom zraze v Bratislave. Starší a skúsenejší Michal Dzubina priznáva, že pozvánka ho prekvapila.

„Je mi cťou reprezentovať. Nečakal som to, ale zasa som rád, že si niekto všimol moje výkony v drese Martina. Beriem to ako šancu, aj keď už mám pomaly 33 rokov. Vyskúšam si niečo nové na vyššej úrovni, bude to pre mňa veľká škola. Verím, že nesklameme,“ vyslovil želanie. Mladíka Samuela Baroša posunuli do reprezentácie spoľahlivé výkony vo Zvolene, vedúcom tíme Tipsport Ligy.

" Som rád, že po mládežníckej reprezentácii dostávam príležitosť aj v seniorskej. Vo Zvolene som sa dostal do pohody, verím, že ju potvrdím aj na medzinárodnom ľade. Čakajú nás náročné zápasy proti možno skúsenejším súperom, ale to je len dobré. Aj my chceme vyhrať turnaj, inak by sme tam nemuseli ísť. Chytať pod tlakom mi vyhovuje, vybičuje ma to k lepším výkonom," netajil guráž 21-ročný brankár.

Nominácia Slovenska na Nemecký pohár
Brankári Samuel Baroš, (Zvolen), Michal Dzubina (Martin);
Obrancovia Ján Brejčák (Davos), Michal Čajkovský (Sparta Praha), Marek Ďaloga (Kazaň), Adam Jánošík (Chomutov), Milan Jurčina (Medveščak Záhreb), Oldrich Kotvan (Zlín), Patrik Luža (Slovan), Eduard Šedivý (Košice), Martin Štajnoch (Pardubice);
Útočníci Martin Bakoš (Liberec/, Marek Bartánus (Košice), Martin Réway (Sparta Praha), Vladimír Dravecký (Třinec), Michal Hlinka (Trenčín), Tomáš Hrnka (Košice), Roman Kukumberg (Hradec Králové), Patrik Lušňák, Michel Miklík, Pavol Skalický, Andrej Šťastný (všetci Slovan), Tomáš Marcinko (Pardubice), Miroslav Preisinger (Plzeň), Tomáš Zigo (Banská Bystrica).

Program turnaja: piatok 16.00 Slovensko – USA, 19.30 Nemecko – Švajčiarsko; sobota 14.00 Švajčiarsko – USA, 17.30 Slovensko – Nemecko; nedeľa 13.00 Slovensko – Švajčiarsko, 16.30 Nemecko – USA

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia #Milan Jurčina #Zdeno Cíger