Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Réway: Na odmietnutie nebol dôvod. V reprezentácii chcem niečo dosiahnuť

Hoci sa momentálne nachádza v zložitej situácii, na zraz hokejovej reprezentácie prišiel dobre naladený. Nemal problém komunikovať s médiami, i keď sprvu naznačil, že odpovedať bude len na otázky týkajúce sa národného tímu.

03.11.2015 17:56
hokej, reprezentacia, Reway Foto: ,
Slovenský talentovaný hokejista Martin Réway.
debata

Neskôr však Martin Réway priblížil aj to, ako sa môže vyriešiť jeho budúcnosť po návrate z Nemeckého pohára (6. až 8. novembra).

Vedenie Sparty, ktorej je Réway hráčom, ho pred necelými dvoma týždňami vyradilo z kádra a poslalo do prvoligových Benátok nad Jizerou. Dôvodom podľa oficiálneho vyhlásenia Pražanov bolo, že slovenský reprezentant prostredníctvom svojho agenta oznámil, že viac nechce hrať za tento klub.

Vůjtek je super tréner

Na včerajší prvý tréning pod vedením nového trénera Zdena Cígera prišiel člen bronzovej dvadsiatky z prelomu rokov s veľkým predstihom. V hoteli pri bratislavskom zimnom štadióne sa ubytoval už dve a pol hodiny pred oficiálnym termínom.

„Poučil som sa z minulej sezóny,“ pousmial sa rodák z Prahy. „Radšej prísť skôr ako neskoro.“

Neskrýval, že na zápasy na Nemeckom pohári sa veľmi teší. „Je to prvá akcia sezóny, prišlo veľa nových hráčov a všetci sa chcú čo najlepšie ukázať. Mali by sme hrať rýchlo a dravo. Aká bude moja pozícia? To sa ukáže až na ľade. Nejaký čas som nehral, takže uvidíme, ako rýchlo sa do toho dostanem. Strach ani stres z vyšších očakávaní rozhodne nemám,“ prezradil Réway.

Musel nad pozvánkou od nového realizačného tímu, v čase štrajku veľkej skupiny slovenských hokejistov, premýšľať?

„S trénerom Cígerom sme sa veľa rozprávali, keďže sa bol viackrát pozrieť na zápasy Sparty. Povedal som mu, že nevidím dôvod, prečo by som mal národný tím odmietnuť. Chcem v reprezentácii odohrať čo najviac zápasov a niečo dosiahnuť. Obaja sa tešíme na našu spoluprácu,“ tvrdí hokejista so zázračnými rukami, no zároveň s problémovou povesťou.

Talentovaný útočník potvrdil, že sa cíti dobre, i keď mu herná prax už trošku chýba. Mrzí ho, že nemohol nastúpiť za Benátky v českej prvej lige. „Asi sa báli, aby som sa nezranil. Potom by mali v Sparte väčší problém vymeniť ma. Verím, že na Nemeckom pohári ukážem, že som nič nezabudol a opäť si vybudujem svoju pozíciu. V reprezentačnom drese je chuť vyhrávať vždy väčšia,“ hovorí.

V predošlých dvoch sezónach zbieral prvé seniorské reprezentačné štarty pod vedením českého odborníka Vladimíra Vůjtka, ktorý je momentálne trénerom českého národného tímu. Ten pri oznámení nominácie na Karjala Cup poznamenal, že je rád, že nemôže nominovať Réwaya.

„Dostalo sa to ku mne. Neviem prečo mal potrebu nejako to rozoberať. Nemôžem na neho povedať nič zlé. Pán Vůjtek je super tréner. Keď to chcel povedať, je to jeho vec,“ reagoval Réway bez náznaku hnevu.

Návrat do Sparty je nereálny

V čase, keď ho Sparta vyradila z kádra, bol najproduktívnejší hráč českej extraligy. Je teda pochopiteľné, že záujem o neho je veľký.

„Budúcnosť nemám vo vlastných rukách. Mám platnú zmluvu so Spartou a môj súhlas je potrebný len v prípade prestupu do zahraničia. V rámci českej ligy ma môže Sparta vymeniť kamkoľvek. Spolu s vedením klubu to riešia moji agenti. Ja sa plne sústreďujem len na reprezentačnú akciu,“ vysvetľuje.

Či skončí v bratislavskom Slovane, ktorý o neho počas minulého týždňa prejavil záujem, v niektorom z klubov českej ligy alebo inde v zahraničí, zatiaľ ani netuší. A svoje preferencie ani nedáva znať. Základom je pre neho, aby niekde dohral sezónu a dostával čo najväčší priestor na ľade.

Ak sa veci nevyriešia, musím sa po Nemeckom pohári vrátiť späť do Liberca, kde Benátky trénujú. Ide totiž o farmu nielen Sparty, ale aj Liberca. K dispozícii je veľa ľadových plôch a skvelý areál pre mládež. So spoluhráčmi som si rýchlo porozumel. Ide zväčša o mladých chalanov," prezradil.

Vie si predstaviť aj návrat do Sparty?

„Teoreticky to prichádza do úvahy, no nebol som tam spokojný a pochybujem, že by sa to zmenilo. Zostal som v kontakte s viacerými bývalými spoluhráčmi. Niektorí vyzvedali, čo sa stalo. Oni držia palce mne a ja im. Musím povedať, že v Sparte som mal šťastie na vynikajúcich spoluhráčov – nielen po hokejovej stránke, ale aj povahovej. Budem na pôsobenie v tíme spomínať v dobrom,“ dodal Réway.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Reway