Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bojkot reprezentácie? Hviezdy nezľavujú z požiadaviek

Slovenský hokejový útočník a v minulosti úspešný reprezentant Michal Handzuš zaslal vyhlásenie v súvislosti so súčasnou situáciou v slovenskom hokeji.

11.09.2015 10:37 , aktualizované: 18:40
protest, demonštrácia, korupcia, Michal Handzuš Foto: ,
Michal Handzuš.
debata (95)

Za vyhlásením stojí vyše 50 hokejistov, zväčša bývalých či súčasných reprezentantov, ktorí okrem vyjadrenia pretrvávajúcej nespokojnosti so stavom po znovuzvolení Igora Nemečka na čelo Slovenského zväzu ľadového hokeja sformulovali aj konkrétne požiadavky. „Ich naplnenie považujeme za potrebné pre dosiahnutie pozitívnej zmeny v slovenskom hokeji,“ uviedol Michal

Vedenie zväzu zatiaľ mlčí. „K súčasnej situácii sa vyjadríme na budúci týždeň v stredu na tlačovej konferencii. Niektoré ústretové kroky sme už urobili, máme pripravené ďalšie. Nechceme si dávať odkazy cez médiá,“ vraví Róbert Pukalovič, od kongresu generálny sekretár zväzu.

„Pohár našej trpezlivosti pretiekol, loptička je na zväzovej strane. Pár dní po kongrese sme avizovali, že máme problém s nedemokratickou voľbou prezidenta zväzu a so znením stanov, ktoré to umožňujú. Odvtedy sa však nič nezmenilo. Vedenie zväzu pozná naše postoje, môže veci napraviť. Ak dostaneme od neho prísľub, že v blízkej budúcnosti dôjde k novým voľbám, problém vyšumí,“ prízvukuje Handzuš.

„Stále si však myslím, že nájdeme spoločný konsenzus a začneme od nuly. Zároveň verím, že keď teraz hráči tlačia na takéto veci, tak budú neskôr tlačiť aj sami na seba a nebudú odmietať pozvánky ako niektorí v predošlých rokoch. Musíme nastoliť aj takúto tému, nielen hovoriť o tom, čo požadujú hráči. Keď urobíme po ich vôli, nemôže sa stať, že i tak nebudú chodiť na reprezentačné akcie.“

Július Šupler, prvý tréner slovenskej reprezentácie, netají sklamanie. „Domnieval som sa, že po tom, čo sa Richard Lintner stal šéfom slovenskej extraligy, sa situácia upokojí. Sme malý národ, bojkot nie je cesta. Hokej nás má spájať, nie rozdeľovať. Má prinášať radosť fanúšikom, ktorí teraz ostávajú bokom.“

Vyhlásenie slovenských hokejistov v plnom znení:
"S nastávajúcim začiatkom hokejovej sezóny sme sa rozhodli vyjadriť naše nemenné stanovisko k udalostiam, ktoré sa udiali na poslednom kongrese SZĽH. Odmietame sa zmieriť s týmto stavom, a rozhodli sme sa preto nielen opätovne vyjadriť našu nespokojnosť s aktuálnou situáciou, ale aj žiadať o konkrétne zmeny. Zároveň vyhlasujeme, že sa neuspokojíme len s čiastkovými riešeniami, ale budeme trvať na celkovom ozdravení systému voľby prezidenta SZĽH, ktoré vyvrcholí novou voľbou za férových podmienok.

V prvom rade žiadame o zmenu stanov, na ktorej sa chceme podieľať. Cieľom ich úpravy má byť naplnenie základných demokratických princípov v hokejovom hnutí – zástupcovia hokejových klubov a organizácií volia predsedu SZĽH a výkonný výbor, pričom predseda vyberá funkcionárov SZĽH. Tento spôsob voľby by nemal byť pokrivený vytváraním „účelových“ riešení, aké fungujú dnes.

Je nepredstaviteľné, aby funkcionári zväzu a členovia zväzových komisií volili vedenie hokeja, ktoré ich nakoniec menuje. Zároveň neexistuje dôvod nato, aby výlučná právomoc voliť predsedu SZĽH patrila niekomu inému ako tým, ktorí reálne predstavujú hokejové hnutie. Preto tiež žiadame, aby sa tento absurdný stav napravil vyhlásením nových volieb prezidenta SZĽH na základe upravených stanov garantujúcich férový a spravodlivý výber.

Rovnako trváme na principiálnom postoji – nespájať naše mená s aktivitami a akciami SZĽH, kým jeho vedenie nepristúpi k opakovaniu voľby prezidenta za nových pravidiel. Veríme, že novovymenovaní tréner a generálny manažér slovenskej hokejovej reprezentácie naše rozhodnutie pochopia ako úprimnú snahu nastoliť v hokeji novú kultúru. Verejnosti ďakujeme za podporu, ktorá nás nabíja energiou a chuťou nevzdávať sa. Budeme akceptovať nového šéfa zväzu, ktorý vzíde z férovej voľby.

Za vyhlásením stoja:

Zdeno Chára, Marián Hossa, Andrej Sekera, Ľubomír Višňovský, Michal Handzuš, Ján Laco, Tomáš Tatar, Ladislav Nagy, Marek Viedenský, Martin Marinčin, Peter Budaj, Tomáš Surový, Andrej Meszároš, Branislav Konrád, Branko Radivojevič, Dominik Graňák, Ivan Baranka, Jaroslav Halák, Jaroslav Janus, Jozef Stümpel, Július Hudáček, Juraj Mikuš, Karol Sloboda, Libor Hudáček, Marek Hrivík, Marián Gáborík, Marcel Hossa, Mário Bližňák, Martin Cibák, Michal Sersen, Milan Bartovič, Peter Ölvecký, Peter Podhradský, Rastislav Staňa, René Vydarený, Richard Pánik, Štefan Ružička, Tomáš Jurčo, Tomáš Kopecký, Tomáš Marcinko, Tomáš Starosta, Ján Lašák, Radoslav Suchý, Marek Čilliak, Ľuboš Bartečko, Peter Hamerlík, Marek Zagrapan, Richard Zedník, Tomáš Záborský, Roman Kukumberg, Martin Bartek, Lukáš Cingeľ

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Handzuš #voľba prezidenta SZĽH