Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

S reprezentáciou sa neobchoduje. Je svätá, tvrdí Švehla

Spolu hrávali v trenčianskej Dukle i slovenskej reprezentácii, teraz tvoria najsledovanejší slovenský hokejový tandem.

19.08.2015 17:34
Zdeno Cíger, Róbert Švehla Foto: ,
Zdeno Cíger (vľavo) a Róbert Švehla.
debata (1)

Generálny manažér národného tímu Róbert Švehla a tréner Zdeno Cíger predstavili médiám svoje pohľady na dianie v slovenskom hokeji i na prácu s reprezentáciou.

„Som rád, že sme splnili úlohu, ktorú sme si dali vo výkonnom výbore – že na augustovom zasadnutí sa dohodneme na novom trénerovi i generálnom manažérovi slovenskej reprezentácie. Funkciií sa ujmú od prvého septembra. Na septembrovom výkonnom výbore predložia návrh realizačného tímu. Zmluvu majú na dva roky s opciou na ďalší,“ informoval prezident zväzu Igor Nemeček.

„Reprezentácia je svätá, s ňou sa neobchoduje. Dlho som nerozmýšľal,“ zareagoval Švehla na otázku, či dlho uvažoval nad ponukou. Zároveň naznačil, že pozitívny vzťah, ktorý si utvoril k národnému tímu ako dlhoročná opora reprezentácie, uňho pretrváva aj v manažérskej pozícii – a ešte s väčšou zodpovednosťou. Vyslal tak jasný signál potenciálnym hráčom národného tímu. Konfrontáciu odmieta, rovnako aj delenie hokejovej obce na dva tábory.

„Nehovoril by som o druhej strane. Chceme nájsť s reprezentantmi spoločnú reč. Radi sa so všetkými stretneme, aby sme si vyjasnili názory. Príležitosťou na to bude v Trenčíne i zápas hviezd NHL proti trenčianskej Dukle. Vieme, že Tomáš Záborský z rôznych dôvodov odmietol hrať pod Glenom Hanlonom a neskôr aj pod Vladimírom Vůjtekom. Považujeme ho za dobrého hráča, budeme ho kontaktovať. Každý, kto spĺňa hokejové a morálne kritériá, má otvorenú cestu,“ podotkol.

Švehla za problém nepovažuje ani to, že bude patriť k najvyťaženejším hokejovým funkcionárom. Je členom výkonného výboru, má na starosti aj reprezentáciu do dvadsať rokov. „S jej trénerom Ernestom Bokrošom máme blízky vzťah. Spolu so Zdenom budeme sledovať hráčov na Slovensku, v Česku i KHL. Pribudne trochu cestovania, ale to sa dá zvládnuť. Trochu mi to zmení život, no som na to pripravený.“

Generálny manažér vyzdvihol prácu ich predchodcov – Otta Sýkoru a kouča Vladimíra Vůjteka. „Dali príležitosť viacerým mladým hráčom, nebáli sa experimentovať. Vybrať najlepších 25 hráčov je však vždy náročné.“

Cíger i Švehla úspešne pôsobili v NHL, veľmi dobre poznajú zámorské praktiky. Tam je kľúčovou postavou v klube i v národnom tíme generálny manažér. Kto bude mať hlavné slovo pri zostavovaní nominácie? „Nebude to ako v NHL, nebudeme súperiť, kto je väčší šéf. Za reprezentáciu sme zodpovední obaja. Určite sa dohodneme. Sme predsa na jednej lodi,“ zdôraznil Švehla.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Róbert Švehla