Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ani bronz nepomohol prelomiť kartelovú dohodu

Mladí slovenskí hokejisti odohrajú v príprave na majstrovstvá sveta juniorov, ktoré sa každoročne konajú na prelome rokov, viac zápasov než v predošlých sezónach.

31.07.2015 09:00
Ernest Bokroš Foto:
Ernest Bokroš po návrate z úspešných MS do 20 rokov v Kanade.
debata

V rámci už osvedčeného projektu centralizovanej prípravy im k dvadsiatim extraligovým súbojom pribudlo dvanásť stretnutí s prvoligistami. „Spolu s prípravnými zápasmi a súbojmi na medzinárodných turnajoch sa dostaneme k približne päťdesiatke stretnutí, čo je pre chlapcov veľmi dobrá dávka seniorského hokeja,“ tvrdí tréner reprezentácie do 20 rokov Ernest Bokroš.

Čo vás čaká v úvode prípravy na nový ročník?
Každý rok je to podobné – vyberieme si chlapcov z juniorských súťaží, dávame ich dohromady a pripravujeme na seniorský hokej. Prechod zo sucha na ľad si spestríme dvoma turnajmi. V Chomutove sa stretneme so Švajčiarskom, Nemeckom a Českom a následne nás v Ostrave čaká družstvo Vítkovíc do 23 rokov, Poruba a poľská dvadsiatka. Potom budeme pokračovať s prípravou v Bratislave, odohráme prípravné zápasy s Detvou, Zvolenom, Novými Zámkami a Ferencvárosom.

Vidieť na hráčoch, že už majú skúsenosti aj z projektu osemnástky?
Snažíme sa pracovať koncepčne, aby bol systém v osemnástke aj dvadsiatke nastavený rovnako. Vďaka tomu sú pre nich niektoré veci známe, ale u nás už predsa ide o seniorský hokej, takže sa musia posunúť o level vyššie.

Už v minulej sezóne ste sa sťažovali na nižšiu vyťaženosť tímu. Tešíte sa z meraní síl s prvoligistami?
Presne to sme chceli dosiahnuť. Trénujeme veľa a na chlapcoch bolo cítiť množstvo tréningovej energie, ktorú si nemali kde vybiť. Nedá sa hrať donekonečna len medzi sebou. Keď sme mali jeden zápas za týždeň, bolo to málo. Teraz nás čaká oveľa lepšia príprava.

Neobávate sa pri obhajobe bronzovej medaily väčšieho tlaku?
Slovenský divák a fanúšik je realista. Vie, že sme mali na šampionáte aj kus šťastia. Hoci netreba zabúdať ani na to, že sme hrali veľmi dobre. Pokúsime sa opäť hrať čo najlepšie a napodobniť minulý rok. Zároveň však dobre vieme, že každé majstrovstvá sveta sú iné.

Pomohol vám úspech pri hľadaní súperov v príprave?
Pripadá mi to ako kartelová dohoda. Fíni, Švédi, Rusi a Česi hrávajú po vzore seniorských reprezentácií najmä medzi sebou a nám ostávajú ostatní súperi. Stretávame sa so Švajčiarmi, Nemcami, Bielorusmi či inými. Česi napríklad nemajú v ostatných rokoch výraznejšie úspechy, ale stále doma organizujú dobrý turnaj a pritiahnu najsilnejších súperov. Aj my sme boli na turnaji v Rusku, ale na podobné sa dostávame veľmi ťažko.

Má tohtoročná dvadsiatka prirodzených lídrov, na ktorých sa bude môcť spoľahnúť?
Asi najväčšími osobnosťami by mali byť Černák a Jaroš. K dispozícii ostal Bondra. Vonku máme aj dvoch kvalitných brankárov Tomeka a Húsku. V záverečnom kempe sa opäť pokúsime zložiť tím tak, aby sme najmä v prvých dvoch zápasoch s Bieloruskom a Českom uspeli. V extraligovom tíme by mali byť oporami účastník ostatných MS Sukeľ a ostatní chalani, ktorí boli v projekte, ale do záverečnej nominácie sa nedostali. Pre nás je dôležité poskladať tím na šampionát tak, aby mal každý hráč svoju rolu. Ľudia nás často kritizujú, ale my chlapcov za päť mesiacov dokonale spoznáme a musia nám veriť, že vyberieme najlepších pre potreby mužstva.

Rysuje sa veľká konkurencia na brankárskom poste. Kto by mohol byť jednotkou?
Ťažko teraz povedať, ako na tom budú chlapci na prelome rokov. V projekte máme Škorvánka a mladého Hrenáka. Sme však len na začiatku. Máme to ťažšie ako vlani, keď bol Denis Godla celý čas súčasťou projektu. Dvaja chalani sú vonku, dvaja doma. Až v záverečnej príprave sa rozhodneme, kto pôjde na šampionát. Pred rokom bol draftovaný aj Pajpach, no celú minulú sezónu vynechal pre zranenie, a tak nevieme, ako na tom bude.

V predošlých dňoch ste absolvovali vstupné testy v Národnom športovom centre. Aký je ich význam?
Chlapci trénovali vo vlastných kluboch, preto potrebujeme vedieť, v akom sú stave. Pred novembrovým turnajom si ich znova otestujeme a ostane nám mesiac a pol, aby sme zmazali prípadné rezervy.

Nedávno vás na pozícii šéftrénera mládeže na zväze vystriedal Jozef Frühauf. Vyšla iniciatíva od vás alebo od zväzu?
Zo zväzu, no považujem to za správne rozhodnutie. Šéftréner má veľa povinností, aj administratívnych, a ja som predsa len najmä tréner. Takto môžem viac času venovať dvadsiatke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #orange 20 #Ernest Bokroš #slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov