Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Cíger odmietol ponuku na post trénera reprezentácie. Neponáhľam sa, vraví

Bývalý československý a slovenský reprezentant Zdeno Cíger odmietol ponuku súčasného vedenia Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) byť novým trénerom národného tímu. Uprednostnil naďalej prácu v jeho akadémii, kde sa chce venovať mladým hráčom.

18.07.2015 11:47
Zdeno Cíger Foto: ,
Zdeno Cíger.
debata (9)

„Som zástancom zmien Richarda Lintnera, po výhre Igora Nemečka vo voľbách však potrebuje slovenský hokej aj kompromisy na upokojenie hladiny. To sa ešte neudialo,“ uviedol v rozhovore pre sobotňajšie vydanie denníka Šport 45-ročný Cíger (nar. 19. októbra 1969). Bývalý úspešný útočník a neskôr i tréner zatiaľ vníma, že by sa mohol ocitnúť na tenkom ľade neistoty vyplývajúcej z nedovŕšených zmi­en.

„Najsilnejším protiargumentom u mňa bolo, že nemôžem nechať deti vo svojej akadémii len tak. Dennodenne vidím, ako sa zlepšujú, cítim sa medzi nimi úžasne. Neviem si ani predstaviť, že by som ich odpísal zo dňa na deň. Za štyri roky existencie našej akadémie urobil každý malý hokejista veľký pokrok. Zľakol som sa, že všetko to zmysluplné by sa zastavilo.“

Rodák z Martina, ktorý má ako hráč v zbierke tri bronzové medaily zo svetových šampionátov (v drese Československa v rokoch 1989 a 1990, v drese Slovenska v roku 2003, pozn.), dostal predbežnú ponuku na trénera slovenskej reprezentácie v pondelok 13. júla, zatiaľ bez poverenia neexistujúceho generálneho manažéra. Po menšom váhaní sa však Cíger poďakoval. „Netajím, že mnou občas lomcujú ambície vrátiť sa do veľkého hokeja, ale neprežívam to zbytočne dramaticky. Neponáhľam sa. Je mi v podstate jedno, aká zmena nastane v našom hokeji, len nech bude skutočne pozitívna. Možno bude musieť siahať až do sféry politiky.“

Bývalý hráč klubov NHL New Jersey, Edmonton, New York Rangers a Tampa Bay dostal takmer súčasne aj ponuku od nového trénera Slovana Bratislava Miloša Říhu. Český kouč by si ho vedel predstaviť v realizačnom tíme „belasých“ účinkujúcich v Kontinentálnej hokejovej lige, a to na poste jeho asistenta – spolu s Romanom Stantienom. Cíger, ktorý v úlohe hlavného kormidelníka priviedol Slovan k titulom v slovenskej extralige v rokoch 2007 a 2008, k tomu poznamenal: „Niežeby som si aj túto ponuku nevážil, ale zdala sa mi trochu čudná.“ Cíger strávil v role asistenta dve sezóny na striedačke slovenskej reprezentácie v rokoch 2006 – 2007 pri hlavnom lodivodovi Júliusovi Šuplerovi.

V súčasnosti si vychutnáva poľovnícku záľubu na východnom Slovensku. „Moje deti v hokejovej škole dostali mesačné prázdniny, aby si úplne oddýchli od hokeja. Ja rovnako. Prvého augusta začíname intenzívne na ľade,“ dodal Zdeno Cíger, ktorý si v akadémii zachoval zámer pomáhať deťom zo sociálne slabších rodín.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia #SZĽH #Zdeno Cíger