Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovensko sa teší na hokejový šampionát 2019!

Vitajte v Slovenskej republike. Vitajte opäť v hokejovej republike! Hoci slovenská hokejová reprezentácia na svetovom šampionáte už dohrala, v piatok bude Slovensko v centre pozornosti svetovej hokejovej diplomacie.

15.05.2015 07:00
fanúšikovia Slovenska, Bielorusko Foto: ,
Fanúšikovia Slovenska sa môžu tešiť na ďalšie domáce majstrovstvá sveta.
debata

Čo sa osvedčilo, patrí sa využiť. Slogan z úvodu, ktorý zastrešoval majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji v Bratislave a Košiciach v roku 2011, premiérové v krajine pod Tatrami, je vysoko aktuálny opäť. Pod týmto mottom sa v pražskom hoteli Clarion niesla včerajšia prezentácia kandidatúry Slovenska na usporiadanie svetového šampionátu v roku 2019. Pred delegátmi kongresu Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) ju uviedol Igor Nemeček, prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja. Slovensko je jedinou krajinou, ktorá sa uchádza o organizovanie MS v spomenutom roku. Pôvodne podalo prihlášku aj Švajčiarsko, ale presunulo ju na rok 2020.

„Aj keď nám to uľahčilo situáciu, dlhodobo sme sa pripravovali tak, ako keby sme mali konkurenciu. Predpoludním sme delegátom v približne dvadsaťminútovom vystúpení predstavili náš projekt. Pozostával z päťminútového filmu o pôvaboch Slovenska, Bratislavy a Košíc, dvoch hostiteľských miest. Priblížil aj obe arény, atmosféru v nich počas hokejových zápasov i kultúrnych podujatí. Štvrťhodinu sme mali na prezentáciu technických náležitostí: infraštrukrúry, ubytovacích kapacít, logistiky; všetkého, čo súvisí s organizáciou takéhoto špičkového podujatia,“ informoval Nemeček. Ako reagovali delegáti na slovenskú ponuku? "Mala veľmi dobrý ohlas. Zvládli sme ju profesionálne na vysokej úrovni, za čo patrí vďaka aj Barbare Heribanovej. Odmoderovala ju so šarmom i prehľadom. Podobnú prezentáciu sme absolvovali v marci v zürišskom sídle IIHF, predtým k nám prišla na pracovnú návštevu komisia z medzinárodnej federácie. Mali sme ešte čas dopracovať niektoré detaily, takže všetko šlo hladko.

V porovnaní s kongresom IIHF v Rige 2007, kde nám pridelili šampionát pre rok 2011 v konkurencii Maďarska, Švédska a Fínska, sa hlasovalo po prezentáciách. Teraz sa bude hlasovať o organizátorskej krajine na druhý deň – v piatok. Vo štvrtok sa rozhodlo o dejiskách šampionátov nižších kategórií. Veríme, že pôjde len o protokolárnu formalitu," zdôraznil.

Slovensko v roku 2011 zorganizovalo športovo, spoločensky i ekonomicky úspešný šampionát v príjemnej atmosfére. Potvrdilo, že je hokejovou republikou, preto má aj teraz priazeň delegátov. „Viacerí si pamätajú vynikajúcu divácku kulisu spred štyroch rokov, nehovoriac o skvelom dojme, ktorý v týchto dňoch v Ostrave zanechali slovenskí fanúšikovia,“ dodáva Nemeček.

Už dlhšie je známe, že ak budú MS 2019 na Slovensku, maskotom sa opäť stane Goooly, ktorý mal úspešnú premiéru v roku 2011. Tvorcovia kandidatúry predstavili aj logo MS 2019. Komisia ho vybrala zo 120 zaslaných návrhov – víťazný poslal Michal Krajči.

Radosť hokejistov Fínska. V roku 2011 získali... Foto: ČTK
Fínsko, radosť, gól Radosť hokejistov Fínska. V roku 2011 získali zlato na Slovensku reprezentanti Fínska.

V tejto chvíli je akurát neznáme, kto bude viesť slovenskú hokejovú reprezentáciu v najbližších rokoch. Po vlaňajších MS v Minsku kompetentní tvrdili, že počas tohtoročného šampionátu bude v ostravskom hľadisku sledovať slovenskú reprezentáciu potenciálny nový tréner. Sledoval? „Nie, hoci nejaké mená máme v hľadáčiku. Súčasný realizačný tím má zmluvy do konca mája. V júni sa uskutoční kongres Slovenského zväzu ľadového hokeja, z ktorého vzíde nový výkonný výbor. V jeho kompetencii bude aj hľadanie trénera pre národný tím,“ konštatoval Nemeček.

Takže – žičlivá hokejová atmosféra, ktorá momentálne vládne v Ostrave a Prahe, o štyri roky objíme Bratislavu a Košice. Verejnosť i fanúšikovia sa môžu tešiť na veľkú hokejovú párty. Vitajte v hokejovej republike, priatelia!

Pripomenieme, že o rok budú hostiť svetovú hokejovú elitu ruské mestá Moskva a Petrohrad, v roku 2017 nemecký Kolín nad Rýnom a francúzsky Paríži, v roku 2018 dánske dejiská Kodaň a Herning.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #MS v hokeji 2019 #organizácia MS