Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Slovákov čakajú prvé prekážky. A veľká podpora z hrdiel

Ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku. Ak bude toto príslovie platiť aj na hokejových majstrovstvách sveta v Česku, Slovákov čaká po výsledkovo nevydarenej príprave úspešný turnaj.

02.05.2015 10:00
Hokej, Slovensko, radosť, Foto: ,
Gólová oslava slovenských hokejistov.
debata

Na pomalý rozbeh však už nebude žiadny priestor, každé zakopnutie so slabším súperom bude znamenať krvopotné naháňanie bodov proti favoritom. Už prvý víkend šampionátu naznačí, či sú postupové ambície Slovákov z ostravskej skupiny oprávnené. Ich prvým súperom bude dnes o 12.15 Dánsko. Papierové predpoklady velia vyhrať, skúsenosť z uplynulých rokov zasa nabáda dať si veľký pozor.

Tréner Vladimír Vůjtek pred dvojzápasom svojim zverencom verí. "Je to veľmi dobrý a súdržný kolektív, ktorý bude bojovať,“ pochválil tím. Je známe, že český kouč, ktorý býva v neďalekých Klimkoviciach, si po víťaznom zápase nemení košeľu. Koľko si ich zabalil do Ostravy? "Chcel som si vziať iba jednu, ale potom som si to rozmyslel,“ dodal úsmevne.

Dáni síce pricestovali do Česka bez svojich zámorských opôr, napriek tomu budú podľa mnohých slovenských hráčov veľmi nepríjemným súperom. "Na šampionáte môže naozaj každý zdolať každého. Viem, že na súpiske máme kvalitných hráčov zo špičkových súťaží, ale ak máme pomýšľať na úspech, zabrať musí celý tím,“ upozorňoval po poslednom tréningu pred ostrým štartom útočník Milan Bartovič.

Slováci narazili na Dánov naposledy na minuloročnom šampionáte v Bielorusku. V Minsku vyhrali 4:3, no ani to im nepomohlo postúpiť zo skupiny. Najpamätnejším momentom vo vzájomnej bilancii bol zápas na majstrovstvách sveta v Kolíne v roku 2010, kedy Slováci šokujúco prehrali 0:6.

"Dobre si na to pamätám, bolo to veľmi nepríjemné. Dáni hrali výborne a strieľali krásne góly takmer z každej akcie. Ale je to už dávno, na dnešný zápas to nebude mať žiadny vplyv,“ zaspomínal si na jeden z najhorších momentov slovenskej hokejovej histórie obranca Dominik Graňák.

Slováci doteraz odohrali proti Dánom dvanásť duelov, dosiahli osem víťazstiev a štyri prehry so skóre 55:26. "Nemajú síce zvučné mená, ale kolektív je to silný. Je to švédska škola s výbornými korčuliarmi. Musíme sa dobre pripraviť,“ zamyslela sa najväčšia hviezda mužstva Marián Gáborík.

V dánskej nominácii bude až osem hráčov zo švédskej ligy, podľa Graňáka bude práve tento severský štýl v ich hre dominovať. "Pár z nich osobne poznám, s dvoma som dokonca hrával v jednom tíme. Švédsko je ich najoblúbenejšia hokejová destinácia, ten štýl si rýchlo osvojili,“ domnieva sa. "Budú hrať precízne v obrane a dobre korčuľovať,“ dodáva Richard Pánik.

Slovákov bude dnes v neďalekej Ostrave hnať v hľadisku takmer desaťtisíc krajanov. Hráči sa tešia na dobrú atmosféru, ale tiež upozorňujú na negatíva veľkej podpory tribún. "Môže byť dvojsečná. Ak do zápasu vstúpime dobre, pomôže nám to, inak nás ten tlak môže poriadne zväzovať,“ poznamenáva Graňák.

Dnes večer sa má k tímu po vypadnutí z play off v NHL pripojiť útočné duo Detroitu Red Wings Tomáš Tatar a Tomáš Jurčo. Obaja by mohli zasiahnuť už do zajtrajšieho stretnutia proti Bielorusku. „Dostanú miesto v prvých dvoch päťkách, preto sme sa už vo štvrtok rozlúčili so Štefanom Ružičkom,“ potvrdil asistent trénera Vladimír Országh.

Včera sa vedenie tímu rozhodlo poslať domov aj Martina Réwaya. Talentovaný útočník mal už počas cesty autobusom do dejiska šampionátu zimnicu, zápal horných dýchacích ciest by mu neumožnil v najbližších dňoch vykorčuľovať na ľad.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Vůjtek #Dominik Graňák #Marián Gáborík