Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kopecký: Hokej hráme pre víťazstvá. Pôjdeme za nimi postupne

V Ostrave povedie slovenských hokejistov s kapitánskym céčkom tridsaťtriročný útočník Tomáš Kopecký. Nikdy predtým v takejto pozícii nebol. V národnom tíme ani v klube. Mal však možnosť učiť sa od najlepších.

01.05.2015 15:00
Tomáš Kopecký Foto: ,
Tomáš Kopecký.
debata

V reprezentácii od Zdena Cháru a Miroslava Šatana, v Chicagu od Jonathana Toewsa a v Detroite od Nicklasa Lidströma. „Je to pre mňa veľká česť a pocta, ale aj veľký záväzok. Miro aj Zdeno boli páni kapitáni a veľkí hokejisti. Pokúsim sa vziať si od všetkých to dobré,“ vravel pre zástupcov slovenských médií.

Snívali ste niekedy o tom, že budete kapitánom reprezentácie?
Nie (so smiechom). Ako deti sme hrávali vonku na sídlisku hokejbal. Vtedy sme sa hrali na Bondru či Šatana. Pre mňa je kapitán reprezentácie stále Zdenko. Teraz som bol u trénerov druhá voľba, čo ma milo prekvapilo a zároveň potešilo. Oznámili mi to hneď, keď sa dozvedeli, že Zdenko nemôže ísť na šampionát.

Ste pripravený byť ešte väčším lídrom mužstva než v predošlých rokoch?
Céčko je len písmeno na drese. Všetci hráči musia byť lídri, každý musí potiahnuť mužstvo. Máme na to vhodné typy – Milana Bartoviča, Dominika Graňáka i viacero ďalších starších chalanov, ktorí vedia zareagovať, keď si to vyžiada situácia. Ja budem hrať tak, ako hrám vždy. Dôležité bude, aby si každý uvedomil, že o výsledkoch rozhodujú drobnosti a disciplína.

Gratulovali vám niektorí kamaráti z hokejových kruhov ku kapitánovi?
Volal som so Zdenkom asi tri dni po tom, ako mi to oznámili. Vôbec sa nehanbím za to, že som si od neho pýtal rady. Veľmi si ho vážime nielen u nás na Slovensku, ale aj v NHL ho považujú za vzorového kapitána. Každá rada od neho mne aj celému mužstvu môže len pomôcť.

Ako zvládate debaty s rozhodcami?
Pokiaľ je to nutné, tak zasiahnem. Viem, čo je mojou úlohou. Napríklad v Rige sa nám nepáčilo, keď za hráčom pri samostatnom nájazde šiel kameraman. Také čosi som nikdy nezažil. Okamžite som vyjadril našu nespokojnosť.

Spomínali ste disciplínu. Čo okrem nej bude na šampionáte dôležité?
Každý sa musí podriadiť spoločnému cieľu. Tým sú víťazstvá. Ak každý nechá na ľade srdiečko a bude bojovať, môžeme čosi dosiahnuť.

Máte už pripravený príhovor pred prvým zápasom?
Ešte nemám nachystané nič. Všetci však veľmi dobre vedia, čo nás čaká. Mnohí to už zažili. Šampionát trvá dva týždne. Ak každý potlačí svoje ego a spraví maximum pre mužstvo, môžeme byť úspešní. Presne to sme dokázali aj pred troma rokmi pri zisku strieborných medailí v Helsinkách.

Aký si dávate cieľ?
Vyhrať prvý zápas. Vždy sa budeme pozerať len na najbližší súboj. Každý zo súperov má svoju kvalitu. Nemôžeme hľadieť na to, či hráme proti Rusom alebo Dánom či Slovincom. Musíme sa vždy sústreďovať najmä sami na seba. Samozrejme, chceme postúpiť do štvrťfinále. Každý z nás hrá hokej pre víťazstvá. Pôjdeme za nimi postupne.

Prvý zápas s Dánskom odohrá Slovensko v sobotu už o 12.15. Môže byť pre mužstvo skorý začiatok problémom?
Musíme sa na to nachystať, prispôsobiť tomu denný režim. Že začíname o 12.15, vieme už dlho. Aj v zámorí hrávame občas už okolo obeda.

Cítite s blížiacim sa štartom MS nervozitu?
Čím je prvý zápas s Dánmi bližšie, tým viac sa nervozita stupňuje. Väčšina z nás však vie, čo má očakávať. Naša partia má svoju kvalitu, i keď v nej nie je veľa zvučných mien. Máme výborne poskladané mužstvo. Keď do toho dáme srdiečko a pôjdeme skromne, máme šancu uspieť.

Fanúšikovia si veľa sľubujú od Mariána Gáboríka. Aj vy?
Dúfam, že si nejaké góly v sezóne ušetril aj na šampionát (smiech). Je to kanonier svetového formátu. Budeme sa na neho spoliehať, ale nielen na neho. Aj ostatní mu budeme musieť pomôcť.

Tomáš Kopecký. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Tomáš Kopecký Tomáš Kopecký.

Nesnažili ste sa prehovoriť na účasť Michala Handzuša?
Počul som, že sa rozhodol na šampionáte neštartovať. Jeho rozhodnutie rešpektujem. Určite by bol pre nás veľká posila, keby prišiel. No keď sa na to necíti, bolo by zbytočné prehovárať ho. Je to skvelý chlapík, ktorý utvorí v kabíne skvelú atmosféru. Niekedy je totiž lepšie mať okolo seba dobrých ľudí ako supertalent, ktorý by rozbíjal partiu. Našťastie, všetci v tíme spolu dobre vychádzame. Každý môže pridať ruku k dielu, aby sa tím vhodne skĺbil.

Čo pre vás znamená, že sa šampionát uskutoční v Ostrave?
Veľmi sa teším na atmosféru. V roku 2011 som na domácom šampionáte pre zranenie hrať nemohol. O to viac sa teraz teším.

Kto z najbližších vás príde povzbudiť do Ostravy?
Bohužiaľ, manželka so synmi sú ešte v Amerike. Domov pôjdu až niekedy v polovici mája, keďže chalani ešte chodia do školy. Verím, že ma budú sledovať aspoň na diaľku cez internet. Veľa známych, kamarátov a rodinných príslušníkov sa však do Ostravy chystá. Veľmi dlho som nehral pred toľkými kamarátmi. Bude to super.

Nemôže hráčov blízkosť kamarátov a rodín rozptyľovať?
Budeme sa dva týždne sústreďovať len na hokej. To sa dá bez problémov vydržať. Životosprávu a všetky drobnosti okolo treba dodržiavať bez ohľadu na to, či sa na vás prídu pozrieť blízki alebo nie.

V Prahe a Ostrave sa predstaví veľa hviezd svetového hokeja. Sledujete, kto prisľúbil účasť?
Vôbec som to nesledoval. Sústreďujem sa len na náš tím a chlapcov. Dva týždne som takmer nevidel internet. Snažím sa tým nezaťažovať.

Na šampionáte sa bude s národným tímom lúčiť tréner Vladimír Vůjtek. Je to o motív navyše?
Trénera Vůjteka som zažil po prvý raz v roku 2012. Je to pán tréner. Už v kluboch dosahoval vynikajúce výsledky. Dokáže správne skĺbiť mužstvo a na hráčov dokonale prenáša vlastný pokoj. Bolo by pekné rozlúčiť sa s ním úspechom. Urobíme pre to maximum.

V Helsinkách 2012 ste debutovali na majstrovstvách sveta. V čom bola vtedy sila úspešného mužstva?
Sila bola presne v tom, čo od chlapcov očakávam aj teraz. Musíme hrať ako tím. Nikto sa nesmie nad nikoho vyvyšovať, či už hrá v NHL, českej lige alebo niekde inde. Sme tu normálni chalani, ktorí budú bojovať a podriadia sa tímovému úspechu. Nie je dôležité, kto bude dávať góly.

Už ste sa stihli spoznať s Martinom Réwayom, ktorý má obrovský talent a zároveň povesť problémového hráča? Aký dojem na vás urobil?
Okrem neskorého príchodu na minulotýždňový zraz s ním zatiaľ neboli žiadne problémy. Stať sa to môže každému. Réwy je tichý chlapec, ale obrovský talent. Verím, že aj on urobí pre mužstvo maximum. Na veľkých turnajoch niekedy nestačí len talent, treba do toho dať viac. Napriek tomu verím, že bude pre nás platný hráč.

Ako si zvykáte na prechod z krídla na centra?
Defenzívna činnosť je u centra iná ako na krídle. Musím rozdávať puky krídelníkom a hrať veľmi zodpovedne zozadu. Krídla majú viac voľnosti. Hral som centra na olympiáde vo Vancouvri, takže základné veci si pamätám. Som rád, že som odohral dva zápasy v Rige. Asistent trénera Vlado Országh mi po prvom ukazoval na videu dobré i horšie veci, ktoré som urobil.

V klube ste hrávali vo štvrtom útoku, v reprezentácii v prvom. V čom vidíte rozdiel?
Nedelil by som to na prvý, druhý, tretí a štvrtý útok. Máme štyri formácie a každá z nich má svoje kvality. Budeme potrebovať všetky štyri. Všetci, čo sú tu, hrajú vo svojich mužstvách prím. Na úvod nás čakajú štyri zápasy za päť dní, čo bude veľmi náročné. Podobne sú však na tom aj ostatní. Musíme sa s tým vyrovnať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Kopecký