Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V šatni som sa pozeral na menovky. Som zvedavý na Réwaya, tvrdí Gáborík

Na hokejových majstrovstvách sveta bude najväčšou slovenskou hviezdou. Od Mariána Gáboríka (33) všetci očakávajú góly a tímový úspech či neúspech, pôjde ruka v ruke s hodnotením jeho individuálneho výkonu.

28.04.2015 18:32
Marián Gáborík Foto: ,
Marián Gáborík.
debata

"Nemajme veľké oči, v Česku nikto slabý nebude. Bojovať budeme musieť v každom jednom zápase,“ tvrdil skúsený kanonier v rozhovore s médiami po príchode k tímu.

Keď niekto povie Ostrava, čo vám prvé napadne?
Rok 2004. Bol to vynikajúci šampionát, pokazil ho jedine nešťastný záverečný zápas o bronz proti Američanom. Myslím si, že tentoraz to bude niečo podobné ako majstrovstvá sveta na Slovensku. Budeme tam mať veľkú podporu.

Prvýkrát budete hrať pod trénerom Vladimírom Vůjtekom. Čo vám povedal po príchode? Tešíte sa?
Isteže. Všade zanechal veľký kus práce a dosiahol úspechy. Pred prvým tréningom sme mali krátky míting, na ktorom sme si povedali pár dôležitých vecí.

Aj s kým budete v útoku?
Áno, budem hrať s Tomášom Kopeckým a Michelom Miklíkom. Aspoň na prvých tréningoch, uvidíme, ako to bude počas ostrých zápasov.

Mnohým hráčom z NHL robí prechod z užšieho ľadu na širší európsky problém. Je to komplikácia aj pre jedného z najrýchlejších hokejistov na svete?
Opýtajte sa ma po tréningu (smiech). Pred turnajom absolvujem ešte štyri tréningy, čo je podľa mňa dostatočný čas na aklimatizáciu. Na úvod nás čakajú štyri zápasy počas piatich dní a bude preto dôležité rýchlo striedať a točiť všetky štyri päťky.

Záver sezóny bol z pohľadu Los Angeles Kings mimoriadne frustrujúci. Aké bolo vaše rozhodovanie o príchode na MS do Česka?
Po poslednom zápase som bol veľmi sklamaný. Po pohovoroch s vedením klubu a trénermi som sa rozhodol, že do Ostravy pôjdem.

V roku 2011 v Bratislave slovenský tím pohorel aj preto, že neuniesol veľký tlak a prílišné očakávania. V Ostrave to však tiež bude takmer domáci šampionát. Ste pripravený?
Tlak na hráčov tu je vždy, keďže turnaj sa hrá hneď za našimi hranicami, bude ešte intenzívnejší. Je na nás, aby sme sa plne skoncentrovali na hokej a zabudli na všetko ostatné. Ak by sme si prílišné očakávania pripúšťali, mohli by nás viesť zlým smerom.

Takže predsa len sú domáce MS spred štyroch rokov akousi výstrahou?
V Bratislave sme mali iný mančaft, viac nabitý hviezdami, očakávania boli teda oveľa vyššie. Do Ostravy teraz pocestujeme s mladým tímom bez skúseností. Ale hladným po úspechu.

Pred jedenástimi rokmi ste boli v Ostrave jedným z najmladších, tentoraz prichádzate ako jeden z mála skúsených. Je to náročnejšia úloha?
Odo mňa sa vždy očakávalo veľa, ani teraz to nebude inak. Ale som na to zvyknutý či už z klubu, alebo reprezentácie. Nie som tu však sám, hokej je kolektívny šport, jednotlivec nikdy nič nevyhrá. Uspejeme iba vtedy, ak v zápasoch odovzdajú maximum všetci hráči.

Posledné týždne ste trénovali v Amerike so spoluhráčmi z klubu. Rezonovala medzi vami téma majstrovstiev sveta?
Áno, rozprávali sme sa o tom. Chlapci, ktorí cestujú na šampionát prvýkrát, sa pýtali, ako to na turnaji chodí. Zaujímala ich aj Praha.

Nepripomínal vám Anže Kopitar trpkú prehru Slovákov v zápase proti Slovincom z olympijského Soči?
Nespomínam si. Ja som na olympiáde nebol, zrejme aj preto nemal dôvod sa so mnou o tom baviť.

Je niekto v slovenskej kabíne, na koho ste osobitne zvedavý?
Je pravda, že keď som sa s viacerými hráčmi zoznamoval, musel som sa pozerať na menovky, väčšinu z nich totiž nepoznám. Ale teším sa na nich. Počul som, že Martin Réway je skvelý, tak som mimoriadne zvedavý.

V Ostrave však budete najväčšou slovenskou hviezdou vy, žiadostí o podpisy či rozhovory bude zaiste neúrekom. Ako sa k tomu postavíte?
Nejaký priestor pre médiá tam bude, ale ja sa chcem sústrediť predovšetkým na hokej. Ostatné musí ísť bokom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Gáborík