Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bojujeme za seba i kolektív, tvrdí Lušňák

Majú dvadsaťšesť. Už štvrtú sezónu bojujú o účasť na majstrovstvách sveta v hokeji. Podarí sa im konečne naplniť ich športový sen?

09.04.2015 11:00
Patrik Lušňák, repre, švédsko, slovensko Foto: ,
Patrik Lušňák v reprezentačnom drese v súboji proti Švédsku.
debata

Nomináciu na svetový šampionát v Česku majú niektorí hráči istú. V kádri reprezentačného trénera Vladimíra Vůjtka sú však hokejisti, ktorí o miestenku tuho bojujú. Medzi nich patria aj útočníci Rastislav Dej a Patrik Lušňák.

„Každý na zraz prišiel s tým, že sa pokúsi zabojovať o majstrovstvá sveta. Uvedomujeme si, že možnosti každého z nás sú rozdielne. Som realista a viem, že moje šance nie sú extra veľké. Keby som však neveril, nemám tu čo robiť. Nechcem sa príliš stresovať. Ak budem psychicky uvoľnený, pomôže mi to k lepším výkonom. Vždy sa snažím odovzdať maximum,“ tvrdí útočník Hradca Králové Rastislav Dej.

V útočnej formácii s Patrikom Lušňákom a Marcelom Haščákom patrili v dvojzápase so Švédskom k najaktívnejším. Potvrdili to aj dvoma strelenými gólmi. Šikovný krídelník, ktorý sa vyznačuje bojovnosťou, si v pätnástom zápase v národnom drese pripísal svoj prvý bod za asistenciu. „So spoluhráčmi v útoku si rozumieme. Každý máme svoje úlohy a zatiaľ nám to vychádza. A to sme ešte po dlhej pauze neboli v optimálnej pohode. Fyzická kondícia nebola stopercentná. Potešilo ma, že som sa dostal do formácie s Paťom Lušňákom, s ktorým sme hrali spolu už na Nemeckom pohári,“ dodal.

Dva body za gól a asistenciu zaznamenal v súbojoch so severským tímom Patrik Lušňák. Vo štvrtej formácii hrá centra, hoci v bieloruskom klube Junosť Minsk ho využívajú na krídle. „Mojou úlohou je hrať zodpovedne v obrane i útoku. Mám viac defenzívnych povinností, ale nerobí mi to ťažkosti. Centra som hrával aj v mladosti. Som rád, že sme s chlapcami z útoku splnili našu prácu a dva góly boli bonusom navyše. Sme zohratí a vieme, čo môžeme jeden od druhého očakávať,“ konštatoval 26-ročný rodák z Piešťan.

O účasť na majstrovstvách sveta sa usilujú už štvrtý rok za sebou. „Premiéra na šampionáte by znamenala pre mňa veľa. Každý hokejista si chce aspoň raz zahrať na vrcholovom podujatí. Osobné ciele si radšej nedávam. Vždy, keď som ich stanovil, nevyšli mi. Odkedy som od nich upustil, darí sa mi lepšie,“ doplnil s úsmevom.

Do kádra ešte pribudnú hokejisti z Banskej Bystrice, Sparty Praha i hráči z NHL. Ako vníma zvýšenú konkurenciu? „Sme jeden kolektív, ale zároveň súperi. Každý sa chce prebojovať na šampionát, ale v zápase na to nemyslíme. Vtedy ťaháme za jeden koniec povrazu,“ hovorí Lušňák. Dobrú fazónu môžu potvrdiť dnes a zajtra v Jihlave. V prestížnom dvojzápase si Slováci zmerajú sily s reprezentáciou Čechmi. „Stretnutia s nimi majú vždy špecifický náboj. Nepoznám zloženie ich mužstva. Predpokladám však, že budú silnejší ako Švédi,“ myslí si Lušňák.

Zostavu nášho najbližšieho súpera tvoria viacerí hráči z českej extraligy doplnení o zaujímavé mená z KHL – Ján Kovář, Vladimír Sobotka, Petr Koukal či Jiří Novotný. V úvodných dvoch prípravných dueloch zverenci českého trénera Vladimíra Růžičku zvíťazili dvakrát nad Nórskom (4:0, 1:0).

Rastislav Dej nastúpi aj proti klubovým spoluhráčom – Bohumilovi Jankovi a Martinovi Pláněkovi. „Už prebehli medzi nami podpichovačky. Keď s niekým hráte celú sezónu, bez toho to nejde. Verím, že v oboch dueloch zvíťazíme,“ zdôrazní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #kolektív #Patrik Lušňák #MS 2015 v hokeji