Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gríger sa po góle rozlúčil s tímom. Vůjtka potešili najmä brankári

Do ďalšieho týždňa prípravy slovenskej hokejovej reprezentácie sa už nezapojí útočník Dávid Gríger. Dvadsaťročný hokejista Popradu sa s mužstvom rozlúčil po sobotňajšom prípravnom súboji so Švédskom v Bratislave, v ktorom absolvoval reprezentačný debut a strelil aj prvý gól.

04.04.2015 21:09 , aktualizované: 21:38
Dávid Gríger Foto: ,
Dávid Gríger (uprostred) a jeho spoluhráči Mário Bližňák (vľavo) a Milan Bartovič oslavujú Grígerov gól v jeho prvom zápase za seniorskú reprezentáciu Slovenska.
debata

„K dispozícii budeme mať päť pätiek a troch brankárov, možno ešte pribudne ďalší gólman Čiliak. Gríger je mladý chlapec, má perspektívu. Mužstvo budujeme už dlhšiu dobu, hráči v ňom majú už niečo odohrané. Nemôžeme preto držať veľké množstvo hráčov, keďže čakáme aj na hokejistov zo Sparty, sledujeme slovenské finále a koncom budúceho týždňa budeme vidieť, ako to vyzerá v NHL,“ povedal tréner SR Vladimír Vůjtek. Zvyšní jeho zverenci budú mať teraz dva voľné dni a v utorok popoludní sa budú opäť hlásiť na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave. V ďalšom týždni prípravy na MS odohrajú Slováci dva prípravné zápasy v Jihlave s Českom.

Slovensko absolvovalo tento týždeň v Trenčíne dva prípravné duely so Švédskom. Prvý nešťastne prehralo 3:4, druhý vyhralo 3:1. „Vo štvrtok nám nevyšiel začiatok druhej tretiny, dnes zasa prvá dvadsaťminútovka, stav 0:1 po nej bol pre nás veľmi dobrý. Od druhej tretiny sme lepšie korčuľovali, utvárali si šance. Bol to vyrovnaný zápas, v tretej tretine mohli Švédi vyrovnať, my sme však napokon dali tretí gól. Švédsky štýl hry nám vyhovuje, nehrajú zozadu, ale otvorene. Aj my sme sa snažili o otvorený hokej,“ zhodnotil Vladimír Vůjtek.

V súbojoch so Švédmi sa v dobrom svetle ukázali obaja brankári Ján Laco a Július Hudáček. „Máme výborných mužov s maskou, aj niektorí mladší hráči ukázali dobrú výkonnosť. Uvidíme, ako to bude v ďalších zápasoch,“ dodal Vladimír Vůjtek.

Gríger zažil rozprávkový debut

Útočník Dávid Gríger zažil zápas, o ktorom snívajú mnohí nádejní hokejisti. Hneď v premiérovom reprezentačnom vystúpení aj skóroval. V predposlednej minúte upravil 20-ročný hráč HK Poprad na konečných 3:1, keď sa presadil do prázdnej bránky.

„Až do vhadzovania som prakticky nevedel, že je prázdna bránka. Upozornil ma na to až Peťo Podhradský. Čakal som, že na nás čakajú ťažké chvíle. Švédi nás pár sekúnd točili v pásme, puk zrazu vypadol z klbka hráčov. Videl som periférne oproti sebe obrancu, ktorý na mňa vybehol. Urobil som protismernú kľučku a mal som už pred sebou len prázdnu bránku. Som rád, že som trafil puk presne,“ hovoril po zápase spokojný Dávid Gríger.

„V prvej chvíli som ani nechcel veriť, že som trafil bránku a dal gól. Bol som veľmi šťastný. Každý malý hokejista sníva, že raz bude hrať za vlastnú krajinu. Ak ešte k tomu dáte hneď v prvom zápase aj gól, potom je to úžasný pocit. Som veľmi šťastný.“ Puk mu po gólovej strele doniesol na striedačku Peter Podhradský, po poslednom hvizde ho Gríger odovzdal masérom, ktorí ho vzali do šatne.

Po príchode do kabíny sa však dozvedel smutnejšiu správu. Do ďalšieho týždňa prípravy na svetový šampionát sa už nezapojí. Pre mladíka boli však dva týždne v reprezentácii veľkým plusom a bonusom po vydarenej sezóne. „Som rád, že som mohol byť v reprezentácii. Nepodarí sa to každému hráčovi. Snažil som sa využiť ponúknutú možnosť a pomôcť mužstvu,“ doplnil.

Gríger v sobotu v Slovnaft Arene nastúpil vo formácii so skúsenými Máriom Bližňákom a Milanom Bartovičom. „V prvej tretine som bol trochu nervózny. Hral som so staršími a skúsenejšími spoluhráčmi. Bál som sa, aby som im to nepokazil. Po prvej tretine však nervozita zo mňa opadla a hralo sa mi lepšie,“ priznal bývalý slovenský reprezentant do 20 rokov so skúsenosťami z ruskej juniorskej MHL.

Slováci nezačali zápas so Švédmi ideálne, po prvej tretine boli radi, že prehrávali iba 0:1. V druhej časti však prevzali iniciatívu a napokon dotiahli duel do víťazného konca. „Švédi sú výborne korčuliarsky i technicky zdatní. Vybehli na nás. Bol to po celý čas veľký boj. Vďaka Bohu, že napokon bol duel šťastný pre nás,“ dodal Gríger.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Vůjtek #Dávid Gríger