Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jaroš: Vopred sa nevzdávam. Možno to vyjde

Má za sebou prelomovú sezónu. V drese švédskej Luley si vybojoval vcelku stabilné miesto v prvom tíme a s klubom vyhral aj prestížnu Ligu majstrov.

02.04.2015 09:00
Christian Jaroš Foto: ,
Christian Jaroš.
debata

Juniorskej hokejovej reprezentácii výraznou mierou pomohol k zisku bronzových medailí na svetovom šampionáte v Kanade, vo februári po prvý raz okúsil seniorský reprezentačný dres a teraz prišiel bojovať o nomináciu na šampionát do Česka.

„Sezónu hodnotím veľmi pozitívne. Nazbieral som veľké množstvo skúseností – či už na juniorskom šampionáte, v Lige majstrov, alebo v silnej švédskej lige,“ tvrdí obranca Christian Jaroš, ktorý práve dnes oslavuje devätnásť rokov.

Ako hodnotíte klubovú sezónu?
Pochopiteľne, sme sklamaní. Vo štvrťfinálovej sérii s Frölundou sme vyhrávali už tri jedna na zápasy a nezvládli sme ju. Inak však v klube hodnotili sezónu pozitívne. Spolu s predkolom play off sme odohrali deväť zápasov a viac sme vyhrali ako prehrali. Štvrťfinále sme odohrali dôstojne, mohli sme postúpiť do semifinále. K tomu sme vyhrali Ligu majstrov.

V čom ste ste urobili výrazný výkonnostný pokrok a v čom máte ešte najväčšie rezervy?
Najväčšie rezervy mám asi v čítaní hry. Okrem toho držím palicu v dvoch rukách a musím ju mať na ľade. Hrám vo švédskej lige, ktorá patrí medzi najlepšie súťaže na svete, takže som sa zlepšil hádam vo všetkom – rýchlosti, hre do tela aj rozohrávke. Pasuje mi štýl, akým sa vo Švédsku hrá.

Aký pokrok urobil váš klubový spoluhráč Peter Cehlárik?
Obrovský. Bolo to vidieť na jeho hre. V závere sezóny už patril medzi najlepších útočníkov Luley.

Čo považujete za väčší úspech – triumf v Lige majstrov alebo juniorský bronz?
To sa veľmi ťažko porovnáva. Jednu medailu som získal v klube, druhú v reprezentačnom drese. Na dvadsiatkach to bolo možno psychicky náročnejšie, ale aj v Lige majstrov sme odohrali niekoľko výnimočných zápasov. Účinkovanie v oboch súťažiach bolo pre mňa veľkým zážitkom.

Váš bratranec Erik Černák je adeptom na prvé či druhé kolo v drafte NHL. Čakáte, že niekto siahne aj po vás?
Draftovať ma mali už minulý rok a nevyšlo to. Preto teraz nemám veľké oči. Sústreďujem sa len na prítomnosť – na prípravu pred šampionátom. Chcem sa predviesť v čo najlepšom svetle. Budúcnosť ukáže, či po mne niekto siahne alebo nie.

Vravíte, že vo Švédsku ste spokojný. Do zámoria vás to neláka?
Zatiaľ nie. Keby som tam chcel ísť, musím sa ešte poriadne zlepšiť. Radšej budem najbližšie dva, tri roky naberať skúsenosti vo Švédsku, aby som bol potom na prípadný ďalší krok v kariére pripravený.

Ako vidíte svoje šance zabojovať o svetový šampionát?
Prišiel som sem najmä zbierať skúsenosti, ale rozhodne to neberiem tak, že si to tu len odtrénujem . Chcem zabojovať o nomináciu. Nemám veľké oči. Dobre viem, akí sú tu okolo mňa obrancovia a aké majú skúsenosti. Ďalší ešte pribudnú. Bude to náročné. No človek musí prísť do prípravy pozitívne naladený a nevzdávať sa vopred nádeje. Dôležité bude, ako zahrám v prípravných zápasoch. Možno to vyjde.

S kým by ste si chceli zahrať v obrannej dvojici?
Je tu veľa výborných obrancov. Hra s každým z nich by mi niečo dala. Najviac ma láka asi spolupráca s Dominom Graňákom.

Ako spomínate na Slovakia Cup v Banskej Bystrici?
Boli to dobré zápasy, ale nie až také náročné, ako nás čakajú teraz v príprave alebo na šampionáte. Bolo v nich menej súbojov, neukázal som v nich úplne všetko, čo vo mne je. Na prvý zraz to však bolo fajn. Teraz je to pre mňa vďaka skúsenosti z Banskej Bystrice jednoduchšie. Keď som šiel vtedy na zraz, bol som dosť roztrasený. Teraz som sa už cítil oveľa komfortnejšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Christián Jaroš