Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemeček: Chceme potvrdiť, že si šampionát zaslúžime

Vitajte v hokejovej republike. Vitajte opäť na Slovensku! Aj takto bude Slovensko, parafrázujúc motto majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2019, a najmä hostiteľské mestá Bratislava a Košice, vítať účastnícke krajiny významného hokejového sviatku.

14.01.2015 14:00
Hokejový šampionát na Slovensku Foto: ,
Emotívna rozlúčka so šampionátom v roku 2011, na ktorom kapitán Pavol Demitra ukončil reprezentačnú kariéru. Silná slovenská reprezentácia aj s viacerými hviezdami NHL zaostala za očakávaním a nepostúpila zo základnej skupiny do štvrťfinále.
debata

Pod Tatry zavíta po ôsmich rokoch od predchádzajúceho svetového šampionátu v roku 2011. Aj keď silná slovenská reprezentácia aj s viacerými hviezdami NHL zaostala za očakávaním a nepostúpila zo základnej skupiny do štvrťfinále, na Slovensku vládla počas májových dní hokejová horúčka.

Stala sa spontánnym vyvrcholením neúnavnej šesťročnej práce, spočiatku diplomatickej. Čo bude teraz v prípravnej fáze podobné, čo iné? Igor Nemeček, prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja, tlmí prílišnú eufóriu.

„Nepatrí sa predbiehať, počkajme si na oficiálne rozhodnutie kongresu Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) počas tohtoročného svetového šampionátu v Česku. Situácia sa po odstúpení Švajčiarska vyvinula tak, že Slovensko je jedinou kandidátskou krajinou, nijaký súper už nemôže pribudnúť. Takže na 99 percent bude svetový šampionát v ľadovom hokeji na Slovensku. Takéto okolnosti sa vyskytli po prvý raz. Sám neviem, či sa bude hlasovať alebo sa o usporiadateľovi MS rozhodne aklamačne.“

Pripomenieme: Slovensku premiérovo pridelili organizáciu MS 2011 na kongrese IIHF v závere majstrovstiev sveta 2006 v lotyšskej Rige. V rokovacej sále hotela Latvija sa na obrazovke objavili v abecednom poradí tri kandidátske krajiny: Maďarsko, Slovensko a Švédsko; Fínsko od kandidatúry odstúpilo. Keď zasvietili pri nich počty hlasov, všetko bolo jasné. Slovensko vyhralo s veľkým náskokom – získalo 70 hlasov, Švédsko 20, Maďarsko 14. Nadpolovičnú väčšinu hlasov dostalo v prvom kole, ďalšie byť nemuseli. Podľa mienky väčšiny delegátov kongresu Slovensko predložilo jednu z najpútavejších prezentácií vôbec.

„Tešíme sa aj teraz, no sme v inej pozícii než vtedy v Rige. Aj keď napriek všetkému to vyzerá, že sa k usporiadaniu majstrovstiev sveta dostaneme takpovediac bez boja a jednoduchšie, nič nepodceníme, nič si neuľahčíme. Ani si nemôžeme, prípravná fáza bude pod prísnou kontrolou IIHF. Práve naopak – chceme ukázať, že si šampionát zaslúžime. Na prezentácii si dávame záležať, bude elegantná,“ vraví Nemeček.

V Rige v nej mali významé slovo slovenské hokejové hviezdy. Peter Bondra, Zdeno Chára, Pavol Demitra, Marián Gáborík, Jozef Stümpel, Marián Hossa, Róbert Švehla, Ľubomír Višňovský a Miroslav Šatan v pútavých výpovediach naznačili dôvody, prečo má byť šampionát na Slovensku.

„Na prezentácii sme pracovali od septembra 2005. Dali sme si záležať na každom detaile: grafike, farebnosti, symboloch. Výpovede hokejistov sme natáčali počas turínskej olympiády. Ráno v deň hlasovania sme rozdali delegátom virtuálne noviny z prvého dňa otvorenia šampionátu 2011 – boli tiež súčasťou nášho plánu,“ priblížil architekt Dušan Fischer, vedúci realizačného tímu, ktorý vyhral konkurz na prezentáciu.

Akú podobu bude mať súčasná?

„Z určených dvadsiatich minút päť zaberie film, pätnásť zdôvodnenie podľa predloženého manuálu. V týchto dňoch s producentskou firmou riešime scenár, film má byť hotový do marca. Kým nie je dokončený, nechcem uvádzať detaily. Poviem len, že nebude mať takmer nič spoločné s hokejom. Na všetko ostatné príde čas, keď padne definitíva o pridelení šampionátu. Veď dovtedy sa môže zmeniť model, takže je predčasné hovoriť o hernom systéme. Aj personálne obsadenie organizačného výboru a šéfov turnaja v oboch hostiteľských mestách oznámime neskôr.“

Zatiaľ do úvahy prichádzajú Bratislava a Košice. Jednu novinku v porovnaní s predchádzajúcim domácim šampionátom Nemeček potvrdil: štvrťfinále uvidia obe mestá (v roku 2011 sa vyraďovacia fáza hrala v Bratislave). Ostáva dodať, že organizátorská krajina má zabezpečenú miestenku medzi elitou.

Šampionát o štyri roky je opäť veľkou výzvou pre všetkých priaznivcov hokeja, najviac však pre hráčov. Aj bronzovej dvadsiatky z nedávneho svetového šampionátu juniorov z Montrealu a Toronta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Nemeček #MS v hokeji 2019