Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Réway: Takú obetavosť som nezažil

Nik im neveril, no dotiahli to až k bronzovým medailám. V stredu sa s nimi i trofejou pre tretí tím na majstrovstvách sveta hokejistov do dvadsať rokov vrátili na Slovensko.

07.01.2015 20:56
Martin Réway Foto: ,
Martin Réway.
debata (1)

Pracovití mladíci okolo kapitána Martina Réwaya urobili v kanadských mestách Montreale a Toronte slovenskému hokeju parádnu reklamu. Na meno Denisa Godlu asi tak skoro kanadskí priaznivci nezabudnú a na šikovného Réwaya sa už fanúšikovia Montrealu istotne tešia. Vo výbornom svetle sa ukázali aj viacerí ďalší, no nad všetkým dominovala poctivá obrana a kolektív.

„Tím nemal takú kvalitu ako pred rokom a ani nálada pred prvým zápasom nebola optimálna, ale potom sme sa zomkli a všetko sa otočilo. Po výbuchu s Kanadou sme si v šatni na rovinu povedali, že takto to nepôjde. Prospelo nám to. Vytvorili sme skvelý kolektív, ktorý si veril. Dokázali sme zblokovať veľa striel. Toľko obetavosti som ešte nezažil. Každý sa podriadil tímu, a to dodá veľa energie,“ vravel spokojný Réway.

Na ľade pôsobil ako pravý kapitán. Velil ofenzíve, strieľal góly, prihrával na ne a odoberal puky súperom. Turnaj zakončil s bilanciou štyri góly a päť asistencií v siedmich zápasoch – na siedmej priečke medzi najproduktívnejšími hráčmi.

„Byť kapitánom nebolo náročné. Chalani mi to veľmi uľahčovali. Snažil som sa byť lídrom a vplývať na nich, aby si dôverovali. Som rád, že som sa s mládežníckou kategóriou rozlúčil pekným úspechom. Veľmi sme túžili potešiť celé Slovensko. Turnaj bol náročný, ale hrali sme so srdiečkom. To bolo najdôležitejšie,“ dodáva veľká nádej slovenského hokeja a k prajnosti kanadských fanúšikov dodal: „Kanaďania majú radi obetavý hokej a keď videli, ako hráme, nečudujem sa, že sme boli takí populárni.“

Jednu z kľúčových úloh v zápase o bronz zohral Patrik Koyš. Semifinálový duel pre chorobu vynechal, posledný na turnaji si však nemohol nechať ujsť. Po faule na neho hrali Slováci v úvode tretej tretiny päťminútovú presilovku, ktorú zužitkoval Skalický na víťazný gól.

„V kabíne mi chalani hovorili: ,Dobrá robota!' Bolo to však poriadne nepríjemné. Protihráča som vôbec nevidel a zrazu ma vypol. Našťastie sme z presilovej hry dali gól. Nakoniec som jeden strelil aj ja. Mal som veľkú radosť, že som chalanom pomohol. Maťo Réway mohol strieľať na prázdnu bránku, ale puk mi posunul. Je to charakter. Dáva viac gólov, tak tento jeden doprial mne,“ usmieval sa jeden z asistentov kapitána, ktorého bradu zdobil veľký šrám. Pochvaľoval si medailové oslavy: „Dali zabrať, ale stálo to zato. Pomaly sa z nich spamätávame.“

Za kľúčový zápas označil víťazstvo nad Fínskom v základnej skupine. „Po nakladačke od Kanady nikto neveril, že na druhý deň zdoláme Fínov. Denis chytil neskutočné veci a naša hra aj sebavedomie šli ohromne hore. Sila tímu bola v kolektíve, hrali sme dobre dozadu,“ poznamenal Koyš.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Reway #Patrik Koyš