Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vůjteka spoznali naživo. Doteraz ho videli len v televízii

Mladá krv, šiesti nováčikovia a výmena brankára rezonovali na úvodnom reprezentačnom zraze slovenských hokejistov v aktuálnej sezóne. Na Nemecký pohár povolal tréner Vladimír Vůjtek 24 hráčov - dvoch brankárov, 8 obrancov a 14 útočníkov.

04.11.2014 16:08 , aktualizované: 19:19
debata
zväčšiť Slovenskí hokejisti počas tréningu v Bratislave. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc, LuboÅ¡ Pilc
Slovenská hokejová reprezentácia, hokej, tréning Slovenskí hokejisti počas tréningu v Bratislave.

„Okrem hráčov Sparty sme kompletní,“ vyhlásil šesťdesiatsedem­ročný český kormidelník. Trojica Juraj Mikuš, Marek Ďaloga a Lukáš Cingeľ hrala v utorok drese pražskej Sparty zápas Ligy majstrov so švédskym Linköpingom.

V mužstve je až šesť nováčikov – obrancovia Adam Jánošík, Oldrich Kotvan, Lukáš Kozák a útočníci Dalibor Bortňák, Lukáš Cingeľ a Roman Rác. Na poslednú chvíľu vyriešil Vůjtek aj brankársku otázku, keď namiesto zraneného Júliusa Hudáčka povolal brankára Komety Brno Marka Čiliaka.

Z tímu aktuálneho českého majstra zo Zlína prichádza na svoj prvý reprezentačný zraz obranca Kotvan. „Prichádzam s veľkým nadšením. Teším sa, že si vyskúšam hokej na medzinárodnej úrovni a získam cenné skúsenosti. Do tímu chcem priniesť kvalitnú defenzívu a bojovnosť,“ skonštatoval dvadsaťštyriročný skalický rodák.

Zlín sa po minuloročnej úspešnej sezóne momentálne nachádza na dne tabuľky. Náladu si chce urastený bek vylepšiť v národnom tíme. „Niekto hovorí, že sme chytili bolehlav. Podľa mňa sme nezvládli prvé zápasy a dostali sa pod psychický tlak. Vlani som získal so Zlínom titul, teraz prišla reprezentačná pozvánka, čím sa mi splnil kúsok môjho sna. Ak sa raz dostanem na majstrovstvá sveta, bude to úžasné,“ dodal.

O nominácii sa dozvedel prostredníctvom mailu. Rovnako, ako ďalší nováčik Roman Rác, s ktorým hrával spolu v Olomouci. „Trénera Vůjteka sme zatiaľ videli len v televízii. Až teraz sme ho prvýkrát spoznali naživo. Pôsobí profesionálnym a múdrym dojmom,“ zhodli sa obaja nováčikovia.

Azda najväčším prekvapením v nominácii je krídelník Rác, ktorý až v tejto sezóne prvýkrát okúsil najvyššiu hokejovú súťaž. „Je to pre mňa veľký skok a úprimne poviem, že som to príliš nečakal. Z klubu prichádzam vo veľkej pohode a verím, že si túto akciu užijem,“ prezradil najproduktívnejší hokejista nováčika českej extraligy.

zväčšiť Nováčik v slovenskom drese Roman Rác. Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Roman Rác Nováčik v slovenskom drese Roman Rác.

Z českej najvyššej súťaže prichádza aj útočník Liberca Martin Bakoš. „Svoj prestup do Liberca hodnotím kladne. V opačnom prípade by som tu asi nebol, keďže KHL nemá prestávku. Hrám v prvých dvoch formáciách, dostávam viac priestoru na ľade s čím som spokojný,“ povedal rodák zo Spišskej Novej Vsi.

Pred sezónou odišiel do bieloruského tímu Junosť Minsk Patrik Lušňák, ktorý v národnom drese odohral šestnásť stretnutí a dvakrát skóroval.

„Už som takmer týždeň doma, stihol som aj trochu zregenerovať. Teším sa, že spoznám nových chalanov, vytvoríme dobrú partiu a urobíme kvalitný výsledok. Darí sa klubu aj mne a prichádzam v slušnej forme. Prvých šesť tímov v bieloruskej súťaži môže hrať v slovenskej či českej extralige,“ tvrdí dvadsaťpäťročný krídelník.

Na Nemeckom pohári v Mníchove sa Slováci 7. – 9. novembra predstavia postupne v zápasoch proti Kanade, Nemecku a Švajčiarsku.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia