Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tréner Šupler: Miro hrá hlavou. Vynikajúco číta hru a predvída

Riskoval - a mal šťastnú ruku. Tréner Július Šupler dal osemnásťročnému Šatanovi šancu v slovenskej reprezentácii. Talentovaný mladík sa za ňu odvďačil oduševnenou hrou a najmä gólmi.

12.01.2014 11:32
Miroslav Šatan Foto:
Miroslav Šatan si oslavy striebra na námestí nahrával na kameru.
debata (11)

Spomeniete si na prvý kontakt s Miroslavom Šatanom?
Je to už dávno, presne neviem. Vedeli sme, že v Topoľčanoch vyrastá súci kanonier. Nie každý, kto vyniká medzi juniormi, sa uplatní aj medzi mužmi. Miro prechod zvládol plynule, strieľal góly takmer ako dovtedy. Potvrdzoval to v každom klube, v ktorom pôsobil. Upútala ma jeho zaujatosť hokejom. Stačilo ho chvíľu sledovať a zistili ste, že mu dáva všetko a ak nepoľaví, môže byť výnimočný hráč. Platí jedno i druhé.

Neriskovali ste, keď ste ho uprednostnili na dôležitú predolympijskú kvalifikáciu do Sheffieldu 1993 na úkor ostrieľaných majstrov sveta Dáriusa Rusnáka či Igora Libu i niektorých iných veteránov?
Niektorí mi to pripomínajú doteraz… Miro bol najmladší na pamätnom bojnickom sústredení 44 najlepších slovenských hráčov. Intuícia mi navrávala, že ak mu dám dôveru, neurobím chybu. Videl som jeho veľkú ctižiadosť, hernú vyspelosť a inteligenciu. Na ľade si počínal skúsene. Bol dravý, vedel podržať puk a čo bolo najdôležitejšie – hral hlavou. Herné situácie riešil s veľkým prehľadom, to je doteraz jeho najväčšia prednosť. Góly nielen dával, ale vedel pripraviť pozície spoluhráčom. Vynikajúco čítal hru, predvídal, kde sa odrazí puk. Tým vyniká aj teraz.

A osobnostne?
Bezproblémový, osobnosť do kabíny. Má briliantové vlastnosti. Keď som viedol reprezentáciu, bol mladé ucho. Rešpektoval hierarchiu v šatni, narážky o bažantovi bral s nadhľadom. A keď prišiel zápas, z bažanta sa stal dravec. Aj skúsení hráči rýchlo zistili, že sa im vyrovná.

Neprišlo jeho gólové prebudenie v súvislosti s olympijskou nomináciou do Soči neskoro?
Hmm. Miro v tejto sezóne isté zákonitosti preskočil. Je to však výnimočný hráč, zvláda hraničné situácie. Neviem však, na čom sa dohodli s trénerom Vůjtekom, keď sa stretli v zámorí. Videli ste, aké góly dal pred pár dňami Nižnekamsku? Lišiacke.

Má ešte reprezentácii čo dať, nepremeškal chvíľu na rozlúčku?
Národnému tímu by pomohol, vie zvážiť svoje možnosti. Bol pri všetkých úspechoch slovenskej reprezentácie, v českej sú aj starší hráči od neho. Opakujem však, neviem, aká bola jeho komunikácia s trénermi.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Július Šupler #Miroslav Šatan