Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šatan dáva góly, keď to tím najviac potrebuje. Vie to celý svet, tvrdí Lašák

"Keby nebol v Petrohrade, v živote nemáme medailu. Urobil tam taký kus práce mimo ľadu, ktorú nikto nikdy nevidel," povedal o Miroslavovi Šatanovi brankár Ján Lašák.

12.01.2014 08:06
Ján Lašák Foto:
Ján Lašák.
debata (14)

Zvolenský rodák zažil so Šatanom v reprezentácii najväčšie úspechy i veľké sklamania.

Na majstrovstvách sveta 2000 v Petrohrade Slováci prvýkrát bojovali o medaily. Vo štvrťfinále prekvapili výhrou nad Američanmi, v semifinále zdolali Fínov a až v zápase o titul nestačili na Čechov.

„Pred štvrťfinále si nás zobral na poradu a vštepoval nám, že máme na víťazstvo. Začali sme veriť, že to môžeme dokázať. Bývali sme vtedy spolu v izbe a veľmi mi pomohol, dával mi rady do života.“

O dva roky na svetovom šampionáte vo Švédsku získal slovenský tím zlato a v roku 2003 v Helsinkách bronz. Šatan viedol mužstvo ako kapitán, Lašák často čaroval v bránke. „Miro bol skrytý vodca. Vždy šiel príkladom. Nehovoril veľa, ale všetko, čo povedal, malo hlavu a pätu. Aj preto ho spoluhráči v kabíne uznávali,“ konštatuje 34-ročný brankár.

Ako prežíval Šatan úspechy? „To je ďalšia zaujímavá vec. Pri oslavách sa vždy držal viac v úzadí, hoci mal na výbornom výsledku najväčšiu zásluhu. Úspechy prežíval asi viac vnútri.“

Šatanov herný prínos pre mužstvo spočíval podľa Lašáka v tom, že vedel podržať puk, upokojiť hru a dať gól vtedy, keď to mužstvo najviac potrebovalo. „Všetci to vieme. Prišiel na to celý svet vrátane NHL. Každý robí v živote chyby, aj Miro ich určite spravil, ale treba rešpektovať, čo dokázal. Hral vždy so srdcom a pre ľudí. Za to si ho vážim,“ dodáva Lašák.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Lašák #Miroslav Šatan