Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Bokroš: Na šampionáte sme mali dosiahnuť viac

Pred odchodom majstrovstvá sveta nechcel hovoriť o záchrane, ale o postupe do štvrťfinále.

03.01.2014 18:15
Ernest Bokroš Foto:
Ernest Bokroš.
debata

Ten hokejisti Slovenska do 20 rokov zvládli, no jediné víťazstvo v piatich zápasoch sa trénerovi Ernestovi Bokrošovi máli. „Veril som, že dokážeme viac. Mali sme kvalitnú prípravu, v tíme sa zišlo viacero šikovných hráčov a svoje možnosti potvrdzovali v troch zápasoch, ale nedotiahli sme naše vystúpenie do úspešného konca. Sme sklamaní,“ tvrdí skúsený tréner slovenských mladíkov. Slováci vo štvrťfinále podľahli Švédom 0:6 a na svetovom šampionáte obsadili ôsmu priečku.

Čo chýbalo v rozhodujúcich okamihoch – individuálna kvalita, taktická vyspelosť, odhodlanie či sebavedomie?
V sebavedomí ani odhodlaní problém nebol, chalani si verili… Nechcem, aby to vyznelo zle, ale vždy keď slovenskí hokejisti dosiahli nejaký úspech, bolo to najmä zásluhou vynikajúcich výkonov brankárov – Lašáka, Janusa, Haláka alebo naposledy Laca. Netvrdím, že sme mali zlých brankárov, ale ak chcete zdolať aj najsilnejších súperov, potrebujete vysoko nadpriemerného brankára. Dostali sme veľa gólov. Tie však idú nielen na vrub brankárov, ale aj ďalších piatich hráčov, ktorí boli na ľade. Na Slovensku nemáme v mládežníckych kategóriách na výber takú kvalitu ako u seniorov. Niečo sa rysuje aspoň v osemnástke, sú tam dvaja vysokí a pohybliví brankári – Tomek a Húska. Uvidíme, ako sa budú vyvíjať.

V ktorom zápase ukázali vaši zverenci pravú tvár?
Proti Nemcom, kde bolo vidieť koncentráciu a vôľu. Obávali sme sa ho, uvedomovali sme si dôležitosť stretnutia. Išli sme doň pokorou a uspeli. S Američanmi sme nemali čo stratiť, dlho sme proti nim hrali dobrú partiu a pokazili sme si to až v tretej tretine. Je mi ľúto nedotiahnutého zápasu s Kanadou. Hnevá ma však najmä súboj proti Česku. Tri zápasy sme zvládli celkom dobre, no štvrtý, ktorým sme si mali zabezpečiť tretie miesto v skupine a prijateľnejších Fínov vo štvrťfinále, sme nezvládli vôbec. Vo štvrťfinále sme tak narazili na Švédov, ktorí predvádzajú hru, aká ich pasuje za favorita na titul.

Mrzí vás viac nedotiahnutý duel proti Kanade alebo zbabraný s Českom?
Jednoznačne proti Čechom. Česi a Nemci boli pre nás rovnocenní súperi. Záverečný duel v skupine sme mali v situácii, v akej sa oba tímy nachádzali, vyhrať. Víťazstvo nad Kanadou by bolo len čosi naviac.

Vopred ste vedeli, že Švédi disponujú veľkou silou. Prekvapili vás niečím vo vzájomnom stretnutí?
Nie, mali sme dosť materiálu, analyzovali sme ich hru, ukázali chlapcom, ako zakladajú útoky a hrajú presilovky. Oni však boli jednoducho vo všetkom lepší – v rýchlosti, v práci s pukom i po kondičnej stránke.

Dosiahlo mužstvo svoje maximum?
Nie, určite sme mohli byť vyššie. Hlavnou úlohou bol postup do štvrťfinále. Splnili sme ju, ale nepridali sme nič navyše. Keby sme boli alibisti, povieme, že základný cieľ sme splnili. To však hovoríme každý rok a ambície sme mal tento rok vyššie. Zlomový zápas bol s Českom. Pred ním nás chválili aj zahraničné médiá, ale v dôležitom zápase sme to nepotvrdili. Prvé dve päťky mali na starosti produktivitu, ďalšie dve najmä defenzívu. No inkasovali góly, prehrávali svoje minizápasy, a to nás stiahlo dole.

Potvrdila sa aj tento rok opodstatnenosť projektu extraligovej dvadsiatky?
Som zástancom projektu. Ak by som mal zbierať chlapcov z dorastu a junioriek, tak ak nie prvý, tak druhý alebo tretí rok by sme zostúpili. Konkurencia je vysoká, na šampionáte sa už hrá seniorský hokej. Bez pôsobenia v extralige by na to hráči neboli pripravení.

Chýbalo vám niečo v príprave na šampionát?
Potrebovali by sme hrávať proti tímom z juniorskej špičky, aby sme sa stále nestretávali len s Nemeckom, Bieloruskom, Švajčiarskom či Nórskom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ernest Bokroš