Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cehlárik: Švédi sú najlepší, ale rok chceme odštartovať víťazstvom

Mladí slovenskí hokejisti prehrali na Silvestra na majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov v Malmö s Českom 1:4, v základnej A-skupine obsadili štvrtú priečku a vo štvrťfinále tak dnes o 19.30 narazia na jedného z favoritov turnaja - domácich Švédov.

02.01.2014 07:26
Peter Cehlárik Foto: ,
Peter Cehlárik.
debata (7)

"Viacero chalanov z ich mužstva poznávam, keďže hrávam vo švédskej lige, ale zápas beriem ako každý iný. V skupine vyhrali všetky svoje stretnutia, ukázali vysokú kvalitu. Čaká nás nesmierne náročný súper, ale ak podáme výborný kolektívny výkon a splníme taktické pokyny trénera, mohli by sme prekvapiť,“ verí talentovaný útočník Peter Cehlárik, ktorý si vo švédskej elitserien oblieka dres Luley.

Osemnásťročný krídelník stále čaká na prvý gól na turnaji, na konte má len tri asistencie, ale v hodnotení plus/mínus je so štyrmi plusovými bodmi najlepší medzi slovenskými útočníkmi.

Ako reagovalo mužstvo na meno štvrťfinálového súpera?
Samozrejme, chceli sme vyhrať nad Čechmi, čo sa nám nepodarilo. V tom prípade by sme dostali tím z druhej priečky a nie víťaza B-skupiny. No prehrali sme, a tak sme sa o tom viac nebavili. Súpera si dobre rozoberieme a pripravíme sa na neho. Špeciálne to bude tým, že Švédi sú doma a bude sa hrať na veľkom zimáku, kde príde veľmi veľa ľudí.

Skúste zhodnotiť silu švédskeho výberu.
Má veľkú silu v útoku, obrane aj bránke. Všetci obrancovia hrajú najvyššiu súťaž, takže silovo sú veľmi dobre pripravení. Hrajú z veľmi dobre zabezpečenej obrany a v útoku majú hráčov, ktorí vedia premieňať šance.

Švédi patria v posledných rokoch vždy medzi najlepšie tímy na šampionáte. Kam by ste ich v rebríčku sily zaradili na tomto turnaji?
Myslím si, že majú najlepší tím na šampionáte. No stať sa môže všetko, pokúsime sa o prekvapenie.

Aké ambície má švédsky tím na domácom šampionáte?
Veľmi túži vyhrať titul pred vlastnými fanúšikmi. V predošlých dvoch rokoch získali medailu – najprv zlato, potom striebro. Teraz chcú opäť najcennejší kov.

Na čo si musíte dať najväčší pozor?
Sú silní na puku, v útočnom pásme to vedia dlho točiť. Spoliehajú sa na podporu od obrancov, vždy sa do útočenia zapája aspoň jeden z nich. Rovnako ako Američania, sú rýchli v prechode do útoku. Základom je, že nesmieme prepadávať, ako v úvode zápasu proti Čechom. Protiútoky budú totiž nekompromisne trestať. Okrem toho nesmieme byť zbytočne vylučovaní, presilovky im idú. Hra v početnej výhode však vychádzala, s výnimkou duelu proti Česku, aj nám. Potrebujeme sa k tomu vrátiť.

V tíme súpera máte aj klubového spoluhráča Lucasa Wallmarka. Volali ste si?
V utorok nie, ale určite mu pred zápasom napíšem. Trošku ho podpichnem.

Na turnaji sa zatiaľ veľmi darí prvej slovenskej formácii Réway, Kolena, Gríger. Góly sa však čakajú aj od vašej druhej s Daňom a Lunterom…
Presilovky vždy začína prvá formácia a keď jej to ide, sme len radi. Musíme však zlepšiť hru piatich proti piatim. Aj keď si vytvoríme šance, nepadá nám to tam. Všetci traja veríme, že sa to zlomí práve vo štvrťfinále.

Silvestrovský duel proti Česku vám vôbec nevyšiel. V čom bol najväčší problém?
Nezachytili sme úvod, to bolo kľúčové. Pustili sme súpera do dvojgólového vedenia, čo nás zaskočilo. Nevedeli sme sa dostať do tempa a keď sme dostali v druhej tretine ďalšie dva góly, bolo viac-menej po zápase.

Oslávili ste príchod nového roka?
Večierku sme mali o jednej ráno. Večer sme boli všetci spolu, odpočítali polnoc, pripili si šampanským a zaželali šťastný nový rok. Hovorili sme si, že musíme preniesť výkony zo zápasov proti USA a Kanade do štvrťfinále. Verím, že rok odštartujeme víťazstvom.

Čo si prajete do nového roku?
Aby som bol zdravý a v Lulee hrával aspoň toľko, ako v novembri.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #MS do 20 rokov #Peter Cehlárik