Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mladíci začnú šampionát s Nemeckom. Veria si a myslia na štvrťfinále

Nový turnajový systém velí jednoznačne - postúpiť do štvrťfinále. Mladí slovenskí hokejisti odohrajú v piatok o 15.00 v Malmö svoj prvý a zároveň kľúčový duel na majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov - proti Nemecku.

27.12.2013 06:00
Ernest Bokroš Foto:
Ernest Bokroš dáva pokyny svojim zverencom.
debata

Ak nepríjemného súpera zdolajú, výrazne sa priblížia k cieľu, ktorý si stanovili. Do štvrťfinále totiž po zmene systému postupujú štyri z piatich tímov v každej skupine. Slovákov čaká v A-skupine okrem Nemcov trojica nesmierne silných protivníkov – Američania, Kanaďania a Česi.

"Duel proti Nemecku je najdôležitejší. Musíme byť mimoriadne koncentrovaní a nerobiť zbytočné chyby. Rozhodnúť môže jedna drobnosť, ktorá by nám zničila päťmesačnú robotu, a to nesmieme dopustiť,“ tvrdí Milan Kolena, jeden zo šestice hráčov, ktorí sa predstavili na šampionáte aj vlani v Ufe. Okrem Kolenu boli vlani v kádri aj Réway, Luža, Rusina, Daňo a brankár Sabol. Poslední dvaja majú na konte aj majstrovstvá sveta dvadsaťročných spred dvoch rokov v Kanade.

Slováci sa s Nemeckom v sezóne stretli dvakrát a oba duely vyhrali. V auguste v Poprade zvíťazili 6:3 a v novembri vo Švajčiarsku na Turnaji štyroch krajín dokonca 6:0. Nemci však na turnaji neboli v plnej sile.

Ani triumf nad Nemeckom ešte automaticky neznamená postup do vyraďovacej časti, preto zverenci Ernesta Bokroša veria, že zabodujú aj v niektorom z ďalších duelov.

"Ak uspejeme proti Nemcom, ostaneme pokojnejší. Potom sa pokúsime odohrať dobré zápasy proti ďalším tímom a všetko už bude záležať len na našej aktuálnej forme,“ vraví Peter Cehlárik, legionár zo švédskej Luley.

"Nemci sú papierovo najslabší súper v skupine, ale majú v kádri šikovných chlapcov a sú nepríjemní najmä pozornou defenzívou. Čaká nás ťažký zápas, ale dokážeme ich zdolať. Pred každým zápasom chceme vyhrať, nielen proti Nemcom, ale aj ostatným súperom,“ pripája sa útočník Marko Daňo.

Na turnaji by mal byť lídrom tímu. Už vlani sa výraznejšie presadil, keď v šiestich dueloch nazbieral deväť bodov za štyri góly a päť asistencií, čo mu vynieslo šiestu pozíciu v kanadskom bodovaní na turnaji.

"Na šampionát sa veľmi teším. Verím, že dostanem viac priestoru ako v ostatnom čase v Slovane a zahrám si do sýtosti. Zatiaľ mi sezóna príliš nevychádza, dúfam, že sa chytím. Ak spravíme dobrý výsledok, tak aj osobné štatistiky sa dostavia. Chcem čo najviac pomôcť družstvu,“ zdôrazňuje krídelník bratislavského Slovana.

Kouč Bokroš sa spolieha vo Švédsku na individuality Daňa, Cehlárika či Réwaya, no najmä na zohratosť hráčov z extraligovej dvadsiatky, z ktorej je drvivá väčšina nominovaného kádra.

"Zostavu som nosil v hlave už dlho. Škoda, že z nej pre zranenia vypadli útočník Gašpar, obranca Buri a brankár Mikoláš. Viacerí hráči hrali päť mesiacov v projekte, rovnakú dobu sme s nimi pracovali, takže ich už máme prečítaných. Spomedzi hráčov zo zahraničia berieme len veľké individuality, dokonca z Kanady je to tento rok len jeden chlapec,“ priznáva Bokroš.

Pred rokom v Ufe ukázali Slováci výborné aj slabšie momenty. Po nečakanom zisku bodu s favorizovanými Rusmi (2:3 pp) a výbornej polovici duelu proti Kanade (3:6) vydreli dôležitú výhru nad Nemeckom (2:1 pp), no následne vybuchli s neskoršími majstrami sveta z USA (3:9). Keďže do štvrťfinále ešte postupovali len tri tímy, slovenskí hokejisti hrali o záchranu, kde najprv zvládli duel s Lotyšskom (5:3), a na záver utrpeli vysokú porážku 4:11 od Fínov.

Všetky zápasy slovenských reprezentantov odvysiela v priamom prenose Dvojka RTVS.

Program Slovenska v A-skupine:
Piatok 15.00 Slovensko – Nemecko, sobota 13.30 USA – Slovensko, v pondelok 17.30 Kanada – Slovensko, v utorok 13.30 Slovensko – Česko

debata chyba
Viac na túto tému: #MS do 20 rokov #Slovensko - Nemecko