Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovákov povedie Kanaďan. Filcovým nástupcom bude Hanlon

Slovenskú hokejovú reprezentáciu bude prvýkrát v histórii koučovať cudzinec. Podľa informácií Pravdy ním bude Kanaďan Glen Hanlon. Nového trénera slovenského hokejového tímu oficiálne predstavia v stredu. Terajší kouč Ján Filc však s Hanlonom rokoval v Bratislave. Keď sa Pravda pokúsila 53-ročného Kanaďana kontaktovať v hoteli, Hanlon odkázal, že si neželá byť rušený.

23.03.2010 19:17
Glen Hanlon Foto:
Glen Hanlon.
debata

Glen Hanlon je bývalý hokejový brankár. Chytal za Vancouver, St. Louis, New York Rangers a Detroit. Po ukončení aktívnej kariéry sa vydal na trénerskú dráhu, v NHL koučoval Washington Capitals, v roku 2005 sa stal trénerom hokejovej reprezentácie Bieloruska. Viedol ju na troch svetových šampionátoch (2005, 2006 a 2009) a v roku 2006 s ňou obsadil šieste miesto, čo je pre túto krajinu historické maximum. „Pamätník postavte hráčom, nie mne,“ odvetil vtedy bieloruským novinárom, ktorí ho velebili.

V aktuálnej sezóne odštartoval na striedačke Dynama Minsk v ruskej KHL. V októbri ho však odvolali pre nevýrazné výsledky klubu. O dva týždne neskôr sám rezignoval na funkciu trénera bieloruskej reprezentácie. V tíme Minska pod jeho vedením pár dní pôsobil aj slovenský obranca Richard Lintner.

„Bez ohľadu na to, či ho vymenujú za nového trénera Slovenska alebo nie, je to férový chlap. Bielorusi ho mali radi. Keď sa rozhodol ďalej nepokračovať ako tréner reprezentácie, hráči boli z toho sklamaní. Myslím, že ľudsky sadne aj našim chalanom. Má skúsenosti a systém, ktorý preferuje, by mohol pasovať aj slovenským hráčom. Je aj dobrý psychológ, čo je pri reprezentácii veľká devíza. Cudzinec však povedie Slovákov prvýkrát, takže uvidíme ako to bude fungovať,“ uviedol Lintner.

V stredu bude jasné, či Hanlon povedie slovenskú reprezentáciu v pozícii hlavného kouča už na májových majstrovstvách sveta v Nemecku. Vylúčená nie je ani možnosť, že by na striedačke pôsobil spoločne s Jánom Filcom. Tomu vyprší zmluva až na konci júna. Po štvrtom mieste na zimnej olympiáde vo Vancouvri Filc nepotvrdil ani nevylúčil, či završí svoju trénerskú misiu na MS v Nemecku. „Všetko je otvorené,“ uviedol minulý týždeň pre Pravdu.

„Keď Slovensko angažuje zahraničného trénera, bude to dlhodobejšia záležitosť. Kým si nájde cestu k chalanom a spozná ich mentalitu, nepotrvá to mesiac, dva a ani päť. Ak chceme, aby s mužstvom dosiahol výsledky, mal by dostať šancu na niekoľko rokov,“ dodal Lintner.

Ján Filc pri reprezentácii

Ján Filc pri reprezentácii. Foto: INFOGRAFIKA PRAVDA
Ján Filc pri reprezentácii Ján Filc pri reprezentácii.
debata chyba