Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci v príprave prvýkrát prehrali, Lotyšsku podľahli po predĺžení

Slovenskí hokejoví reprezentanti neuspeli vo svojom záverečnom prípravnom vystúpení pred majstrovstvami sveta vo Švajčiarsku, keď prehrali v Rige s Lotyšskom 2:3 po predĺžení. Rozhodujúci gól zápasu strelil v 64. minúte Cipulis, ktorý využil presilovku pri vylúčení Obšuta. Zverenci Jána Filca počas aprílovej prípravy našli premožiteľa až v poslednom šiestom stretnutí. Predtým dvakrát zdolali na domácom ľade Čechov aj Nórov a v prvom súboji v Rige aj Lotyšov.

17.04.2009 18:46 , aktualizované: 20:45
hokej Nórsko Foto:
Lotyši oplatili Slovákom prehru zo štvrtkového zápasu.
debata

Lotyšsko – Slovensko 3:2 po predĺžení (1:1, 0:0, 1:1 - 1:0) 

  • Góly: 6. Niživijs, 51. Jerofejevs (G. Džerinš), 64. Cipulis (Niživijs) – 3. Juraj Mikúš (Kudroč), 45. Obšut (Macho, Marcel Hossa)

    Vylúčení: 7:9 na 2 min, navyše Švarný, Kudroč, Radivojevič – Širokovs, Džerinš, Jerofejevs (všetci 5 min + DKZ za hrubosť), presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0.

  • Lotyšsko: Masalskis – Pujacs, Galvinš, Sotnieks, Lavinš, K. Redlihs, Jerofejevs, Sorokins, J. Redlihs – Cipulis, Vasiljevs, Niživijs – Darzinš, Cipruss, M. Redlihs – G. Džerinš, Berzinš, Jekimovs – A. Džerinš, Širokovs, Brahmanis
  • Slovensko: Lašák – Vydarený, Baranka, Graňák, Obšut, Kudroč, Smrek, Starosta, Švarný – Bartovič, Rastislav Pavlikovský, L. Nagy – Bartečko, J. Štefanka, Marcel Hossa – Tatar, Macho, Surový – Radivojevič, Juraj Mikúš, Kukumberg.

Slováci vstúpili výborne do posledného prípravneho zápasu pred majstrovstvami sveta. V 3. min Juraj Mikúš získal puk odrazený od mantinelu, obišiel niekoľkých protihráčov a z priestoru medzi kruhmi strelou zápästím prekonal Masalskisa. Lotyši boli opäť nebezpeční v presilovkách a hneď v prvej z nich pri vylúčení Štefanku sa agilný Niživijs presadil pred Lašákom – 1:1. V nasledujúcich minútach hra upadla do priemeru, viazla súhra a obom tímom nevychádzala kombinácia. V druhej tretine mal stopercentnú šancu Vasiljevs, ktorý sám pred ležiacim Lašákom trafil len hornú žŕdku jeho bránky. Následne rozhodcovia svojimi verdiktami znervóznili hráčov na oboch stranách, čo vyústilo v pästnú potýčku Švarného a Širokovsa, ktorá znamenala koniec zápasu pre oboch. V 38. min sa rútil na Masalskisa Nagy, no jeho strelu lotyšský gólman zlikvidoval.

V tretej tretine sa oba tímy pokúšali rozhodnúť. V 45. min sa Slováci dostali k presilovke o dvoch hráčov. Po výmene puku za bránkou domácich medzi Hossom a Machom, presne vypálil z druhej línie Obšut a Masalskis nemal šancu – 1:2. Lotyši však zavelili do útoku. O dve minúty pálil Jerofejevs do ľavej žŕdky Lašákovej bránky.

V 51. min potiahol Džerinš akciu po ľavom krídle a našiel pred bránkou nekrytého Jerofejevsa, ktorý stanovil skóre na 2:2. Záver riadneho hracieho času spestrila ďalšia bitkárska vložka štvorice Kudroč, Radivojevič, Berzinš a Jerofejevs. Nasledovalo predĺženie so štyrmi hráčmi na oboch stranách. Víťazstvo napokon priklonili na svoju stranu domáci. Po Obšutovom zbytočnom faule sa v presilovke štyroch proti trom presadil v 64. min v koncovke Cipulis.

Povedali po zápase:

Ján Filc (tréner SR): „Zápas sme prehrali tým, že sme boli menej disciplinovaní ako v predchádzajúcom období. Výrazne tomu dopomohol aj zvláštny výklad pravidiel domáceho rozhodcu, ktorý zrejme trošku inak vníma medzinárodný hokej ako ho vnímame my. V konečnom dôsledku bol súper lepší ako včera. Lotyši mali veľmi dobrý pohyb a boli nepríjemní v kontrách. Navyše boli podporení výborným brankárom, ktorý vychytal našich hráčov vo viacerých šanciach. My sme sa dopúšťali chýb, lebo sme nedodržiavali pokyny, ktoré sme si stanovili pred zápasom. Pochváliť musím nášho brankára, Jano Lašák bol oporou.  Každá séria sa raz skončí a dúfam, že sa z tejto prehry poučíme a odrazíme sa k dobrým výkonom na majstrovstvách sveta. Do Bratislavy sa z Rigy vraciame v sobotu popoludní. O pol siedmej máme v City hoteli Bratislava spoločnú večeru a tam oznámime nomináciu na majstrovstvá sveta. Dnešnú noc máme na to, aby sme hlbšie rozanalyzovali posledné dva zápasy a urobili dobré rozhodnutia.“

debata chyba