Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hossa odklial streleckú smolu, gólom nasmeroval Chicago k druhej výhre

Hokejisti Chicaga vyhrali aj v druhom domácom zápase finále Stanley Cupu nad Philadelphiou. Po 11-gólove prestrelke v úvodnom dueli sa tento raz hralo oveľa viac defenzívne a opäť vynikali brankári. Strelci Blackhawks však mali viac šťastia a presnejšiu mušku a vyhrali 2:1.

01.06.2010 05:03
Marián Hossa Foto:
Marián Hossa a jeho gólová oslava.
debata (5)

Finále Stanley Cupu

Finále Stanley Cupu 2010, logo
Finále Stanley Cupu 2010, logo Finále Stanley Cupu 2010, logo

CHICAGO – PHILADELPHIA 2:1 (0:0, 2:0, 0:1) – stav série 2:0

Góly: 38. HOSSA (Brouwer, Sharp), 38. Eager (Byfuglien) – 46. Gagne (M. Richards, Carter)
Strely na bránku: 26:33. Brankári: Niemi – Leighton. Vylúčení: 5:5, z toho Brouwer na 10 min – Pronger na 10 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 22 275 divákov
Hviezdy zápasu: Niemi, HOSSA, Eager.

Po gólových hodoch z prvého zápasu prišlo bruchabolenie. Zatiaľ čo v úvodnom stretnutí série padlo 11 gólov, teraz len tri.

Obaja tréneri, tak domáci Joel Quenneville, ako aj hosťujúci Peter Laviolette, vôbec neboli spokojní s výkonmi brankárov či obrán v prvom zápase, a tak sa dali očakávať zmeny. Gólmani Antti Niemi a Michael Leighton síce ostali na svojich miestach, ale niektorí hráči mali zmenené pozície a hlavne začali oveľa viac hrať do tela a nedávali si na ľade vôbec žiaden priestor.

Na hre sa to okamižte odzrkadlilo. V prvej tretine vystrelili domáci na bránku 9-krát, hostia sa zmohli len na tri pokusy, a tak sa skončila 0:0. Divákov zaujala roztržka medzi Tomášom Kopeckým a Danielom Carcillom, ktorý sa do zostavy dostal namiesto mladého Johna van Riemsdyka a odohral výborný duel.

Carcillo a Carter chceli zlikvidovať Kopeckého,... Foto: SITA
Daniel Carcillo, Tomáš Kopecký Carcillo a Carter chceli zlikvidovať Kopeckého, ten s nimi vybabral

Hráči predvádzali skôr boj ako kombinačný hokej. Nikto nechcel spraviť chybu a inkasovať prvý gól. „Nuda“ trvala až do 38. minúty. Vtedy sa po strele Troya Brouwera dostal k puku slovenský útočník Marián Hossa a konečne pretrhol svoju streleckú smolu v play-off. Bol to jeho tretí gól v bojoch o Stanley Cup, prvý po ôsmich zápasoch. Jastrabi povzbudení gólom dostali krídla a okamžite po buly zaútočila prvá formácia. Dustin Byfuglien vybojoval puk, poslal ho na obrancu Bena Eagera a ten pod hornú žŕdku zvýšil na 2:0.

„Gólové suchoty ma určite štvali. Snažil som sa nezostať frustrovaný, ale čakal som, že niečo príde. Ako som povedal, ‚odpadový‘ gól,“ povedal po dueli Hossa.

Kouč letcov Laviolette na svojich zverencov cez prestávku asi poriadne nakričal, pretože tí v poslednom dejstve prišli na ľad ako vymenení. Gólman domácich Niemi bol pod nesutálou paľbou, z ktorej v 46. minúte profitoval Simon Gagne.

Hostia tlačili, v záverečnom dejstve prestrieľali svojho súpera 15:4, no vyrovnávaji gól už nestrelili. Pri záverečnej powerplay mohol poistiť triumf Chicaga Patrick Sharp, ale trafil len žŕdku.

„Antti je skvelý po celý rok. V základnej časti bol spoľahlivý, teraz je úžasný a drží nás nad vodou. Najmä v závere mali veľký tlak, ale on bol neprestrieľný,“ pochválil svojho gólmana Ben Eager.

Chicago tak využilo výhodu domáceho publika a vyhralo oba zápasy. Séria sa sťahuje do Philadelphie, kde sa oba tímy stretnú vo štvrtok ráno o 2:00 SEČ.

Daniel Carcillo v "príjemnom rozhovore" s...
Daniel Carcillo a Tomáš Kopecký sa hádajú,...
+8Tesne po zrážke...
5 debata chyba