Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan v nej zažil prepadák. Dvakrát. Podarí sa Košičanom naplniť slová o hrdosti a rešpekte?

Pre kluby nie je ani zďaleka tak finančne zaujímavá ako jej futbalová verzia. Víťaz hokejovej Ligy majstrov Tappara zinkasoval vlani milión eur. Pre porovnanie, futbalisti Manchestru City si po triumfe nad Interom Miláno pripísali na konto 128-krát viac.

31.08.2023 05:39
SR hokej finále Tatranský pohár Košice Poprad POX Foto:
Hokejisti HC Košice.
debata

Priepastné sú aj rozdiely z pohľadu rozpočtov medzi klubmi v oboch súťažiach.

Zatiaľ čo vo futbale sú najlepšie tímy finančne na približne podobnej úrovni, v hokeji sú diferencie výraznejšie.

„Nemali sme šťastie na žreb, pretože ten nám prisúdil extrémne kvalitné tímy, ktoré majú päť až desaťnásobne vyšší rozpočet ako my,“ vravel košický tréner Dan Ceman. Jeho tím dnes odštartuje púť v Lige majstrov na ľade švajčiarskeho EHC Biel. V sobotu zasa pricestuje na východ Servette Ženeva.

Slovan dvakrát bez bodu

O kvalite tímov svedčí aj vlaňajšie počínanie Slovana Bratislava v skupinovej fáze. Slovenský zástupca v nej prehral všetkých šesť zápasov so skóre 9:26. Nadviazal tak na nevydarené účinkovanie z ročníka 2021/2022.

Video

Aj vtedy padol vo všetkých stretnutiach s celkovým skóre 8:23. Bol pri tom aj fínsky útočník Joona Jääskeläinen, ktorý je od minulej sezóny v Košiciach.

V LM si zahral okrem Slovana aj za fínsku SaiPu či Banskú Bystricu.

„Asi najťažšie to bolo so Slovanom. Nevyhrali sme ani zápas a to bolo nepríjemné. Verím však, že teraz sú naše šance lepšie,“ mieni Jääskeläinen.

Slovan síce zažil dvakrát v Lige majstrov prepadák, no na druhej strane mu konfrontácia s elitnými európskymi klubmi pomohla v domácej súťaži.

„Videli sme, že ťažké zápasy ho naštartovali aj do extraligy a v úvode dominoval. To medzinárodné tempo vo vás ostane istý čas a aj z toho pohľadu je to vynikajúce,“ vraví športový manažér HC Košice Gabriel Spilar.

Nastaví im to zrkadlo

Veľké ciele si však úradujúci slovenský majster v nadnárodnej lige nedáva. Bez zisku bodu by sa však s účinkovaním v prestížnej súťaži rozlúčiť nechcel.

Nela Lopušanová 0 Čítajte viac Lopušanová vytrela zrak všetkým. V prvom zápase v zámorí excelovala, nastrieľala štyri góly

„Náš hlavný cieľ je reprezentovať Slovensko a extraligu s hrdosťou a rešpektom. Verím, že budeme s každým súperom hrať vyrovnané zápasy a tie sa môžu zakaždým preklopiť na jednu či druhú stranu,“ vraví Ceman.

Podobne to vidí aj Spilar, ktorý si túto súťaž vyskúšal aj ako hráč. "Káder sme skladali s plnou zodpovednosťou aj smerom k LM. Sme si vedomí sily našich súperov, no aj my máme kvalitu.

Verím, že ju ukážeme nielen na papieri, ale predovšetkým na ľade. Tešíme sa na konfrontáciu s top európskymi klubmi, ktorá nám nastaví zrkadlo," konštatuje Spilar.

Toho si ešte z hráčskych čias dobre pamätá tréner Bielu Petri Matikainen. "Spilara som viedol v sezóne 2009/2010 v tíme Espoo Blues.

Teším sa na Košice, ktoré by nemal nikto podceňovať. Majú vyvážený tím, ktorý vlani získal titul a navyše ich vedie skúsený tréner," uviedol pre oficiálny web súťaže Matikainen.

Chovan: Vieme, čo nás čaká

Odhodlaný dosiahnuť úspech je aj kapitán oceliarov Michal Chovan, ktorý vie, aké je to skórovať v Lige majstrov. V sezóne 2015/2016 sa mu to podarilo za bieloruské Grodno.

"Bolo to zaujímavé. Pre mňa to bola úplne nová skúsenosť. V Bielorusku bola Liga majstrov hokejovým sviatkom. Verím, že podobne atraktívne to bude aj pre našich fanúšikov.

World Juniors US Slovakia Hockey Čítajte viac So Slafkovským doma dreli. V zábavnom parku v Španielsku niektorým prišlo zle. Košičan vysvetľuje Kanaďanom, že nepije jed

Pre nás hráčov je to lákavá možnosť porovnať sa s najlepšími mužstvami Európy. Bude to výzva a našim cieľom je uhrať čo možno najlepšie výsledky," burcuje košický kapitán.

Podľa rodáka zo Zvolena čaká na Košičanov séria náročných duelov.

„Vieme, čo bude nasledovať. Ťažkí súperi a veľa cestovania. Káder je však dostatočne široký a pripravený tak, aby sme to zvládli. Tím máme skúsený aj kvalitný. Máme dobrú partiu a verím, že niečo uhrať môžeme.“

Zmeny v pravidlách

Novinkou v LM budú netradičné pravidlá týkajúce sa presilových hier. Z tých by malo padať podstatne viac gólov ako doteraz.

Pre ofenzívne ladené tímy budú predstavovať početné výhody veľkú zbraň. Dôvod? Ak tím v oslabení inkasuje, vylúčený hráč zostane na trestnej lavici až do vypršania trestu.

Útočiaci tím tak bude mať možnosť početnej prevahy celé dve minúty – aj v prípade, že strelí gól.

Marián Hossa rozlúčkový zápas Čítajte viac Oprskané steny, špinavá podlaha a rozpadajúci sa štadión. Česi sa vysmievajú z miesta Hossovej rozlúčky

Druhou zmenou je, že dvojminútový trest pre hráča sa nezruší ani v prípade, ak tím dostane gól pri avizovanom vylúčení. A tím, ktorý skóruje v oslabení, automaticky zruší dvojminútový trest pre vlastného hráča.

„Jedna či dve presilovky môžu rozhodnúť celý zápas. Musíme sa teda vyhýbať faulom a skúsiť využiť naše početné výhody,“ uvedomuje si Chovan.

Košičania si budú musieť rovnako ako ostatné tímy na novinky v pravidlách zvykať.

„Bude to niečo nové. Nikto s tým nemá skúsenosť. Zmeny pravidiel komentovať nechcem, až na ľade sa ukáže, či je to dobré, alebo nie,“ dodáva Jääskeläinen.

Partnerky hokejistov HC Košice Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Hokejisti HC Košice získali majstrovský titul,...
debata chyba
Viac na túto tému: #HC Košice #hokejová Liga majstrov