Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kontroverzné pravidlá v Kanade. Juniori musia ísť oblečení aj do sprchy, experti krútia hlavami

Kanadský juniorský hokej si musí zvykať na nové kontroverzné pravidlá. Mládež od 18 rokov musí v šatni nosiť spodnú bielizeň, a to za každých okolností. Dokonca aj v sprchách.

06.10.2023 18:18
747960989 Foto:
Kanadských juniorov, ktorí patria medzi najlepších hokejistov na svete, čakajú od novej sezóny v šatniach zmeny.
debata (30)

Dôvodom zavedenia týchto opatrení je zachovanie rešpektu k rozmanitosti pohlaví a súkromia. „Každý má právo používať šatňu, bez ohľadu na genderovú identitu, náboženské presvedčenie, vzhľad svojho tela alebo iné individuálne potreby,“ uviedla Esther Madziyaová z kanadskej hokejovej asociácie.

Odborníci nad novinkou z dielne Hockey Canada o minimálnom oblečení krútia hlavami a sú zmätení. Kristi Allainová, profesorka sociológie z univerzity St. Thomas, sa roky venovala výskumu mužského faktoru v hokeji a chce vedieť, čo podnietilo Hockey Canada k tomuto roku, keďže hokej má omnoho väčšie problémy.

„Myslím, že si musíme položiť otázku: Prečo? Ak to vyžaduje nejaká skupina ľudí, komunita LGBTI, moslimská komunita, potom rozumiem, prečo sa to robí. Ale ak iniciatíva neprišla od nich, musím sa opýtať, z akých dôvodov je nutné urobiť tak drastický zásah,“ uviedla Allainová.

starbulls official 1696485896 Čítajte viac Dvojnásobný infarkt a doživotné následky. 31-ročný brankár skolaboval po tréningu

Naznačila, že môže ísť len o spôsob, ako odviesť pozornosť od niektorých aktuálnejších tém a opatrení, ktoré musia nastať, aby sa hokej stal bezpečným miestom pre ženy. LGBTI a ľudí rôznych rás.

Bruce Kidd je bývalý kanadský olympionik a emeritný profesor športu a verejnej politiky na univerzite v Toronte. Čuduje sa, ako Hockey Canada dospel k záveru, že je dôležité zavádzať práve tieto zmeny. „Je za tým výskum? Konzultovali to? Zistilo sa, či je taká prax aj inde? Nechcem tvrdiť, že riešenie sa dá nájsť bez problémov, ale prišlo to ako veľké prekvapenie,“ citoval ho Globe and Mail.

Hockey Canada podrobnosti svojho kroku nevysvetlil, len podal všeobecné prehlásenie. „Zásady správania v hokejovej šatni, ktoré budú zavedené od sezóny 2023/24, boli navrhnuté tak, aby zvýšili bezpečnosť všetkých účastníkov prostredníctvom dohľadu a požiadavky na oblečenie,“ uviedla asociácia.

SR Hokej TEL play off 1/2 7. Zvolen Spišská BBX Čítajte viac Réway má neskutočnú kvalitu. Musíte si na neho dávať extra pozor, vraví najlepší brankár ligy. Pred piatimi rokmi u neho nastala zmena

Pravidlo tak vyžaduje, aby mali hráči v šatni na sebe minimálne spodnú bielizeň, pokiaľ sa v ich blízkosti nachádza aspoň jedna ďalšia osoba. Pre prípad, že si ho hokejista zabudne obliecť, existujú na to pokyny. Musí tak urobiť v kabínke na záchode a až potom sa môže pripojiť k mužstvu a obliekať si výstroj. Tréneri a zamestnanci klubov zodpovedajú za to, aby mladíci tieto pravidlá dodržiavali.

V rámci novej politiky zaviedla asociácia aj takzvané pravidlo dvoch, aby priamo v šatni ale aj mimo nej, boli prítomní dvaja vyškolení a preverení dospelí, ktorí zabezpečia, aby nedochádzalo k diskriminácii, obťažovaniu, šikane alebo iným formách nevhodného zaobchádzania.

„Nejde iba o genderovú záležitosť. Ide o to, aby sa všetci v šatni mohli cítiť dobre. Tréneri nemajú vždy možnosť vidieť alebo vedieť, ako sa kto identifikuje,“ uviedol Craig Robinson, prezident tímu Halifax Hawks.

SR U18 Osemnástka hokej Čítajte viac Slovensko bude hostiť hokejové MS do 18 rokov. Dejiská? Zväz zvažuje dve alternatívy

Medzi novinkami sú aj postupy pre používanie sprchy, do ktorých môžu vojsť iba s nejakým oblečením na tele, napríklad v plavkách. V šatniach sú tiež zakázané násilné aktivity a nahrávanie videa, robenie fotiek alebo iných záznamov.

Reforma už vyvolala odpor rodičov. Tí sa obávajú hygienických a zdravotných problémov spojených s neustálym nosením spoteného, mokrého a zapáchajúceho oblečenia.

Výnosy klubov hokejovej extraligy v minulom roku Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Údaje pochádzajú z účtovných závierok...
30 debata chyba
Viac na túto tému: #kanadskí hokejisti