Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovinský hokej v šoku, Kopitar otvoril peňaženku. Hráč, ktorý "podkúril" Slovákom, má najhnusnejšiu chorobu na svete

Bývalý hokejista Aleš Kranjc trpí nevyliečiteľnou chorobou ALS. Na sociálnych sieťach o tom informovala jeho manželka Andreja. 41-ročný slovinský reprezentačný obranca strávil dve sezóny aj v českej extralige, kde hral za Pirátov Chomutov a Motor Českej Budejovice. Na MS 2011 v Bratislave strelil gól do siete Jaroslava Haláka.

25.04.2023 09:00
Aleš Kranjc Foto:
Aleš Kranjc takto na MS 2011 prekonal Jaroslava Haláka.
debata

Príznaky amyotrofickej laterálnej sklerózy (ALS) začal Kranjc pociťovať pred dvomi rokmi, keď ešte hral za nemecký tím Lindau. V 39 rokoch preto musel predčasne ukončiť svoju bohatú kariéru.

„Život sa nám obrátil hore nohami. Cestu nám skrížila vážna choroba, ktorú nikto neočakával,“ popísala hokejistova manželka Andreja na sociálnych sieťach. „Ochorenie prišlo veľmi rýchlo a zasiahlo to, čo mal Aleš najradšej, teda pohyb.“

Okrem hokejovej kariéry ale choroba strpčila aj jeho rodinný život. „Znemožnila mu tráviť čas vonku, v prírode, na ľade alebo na bicykli s jeho dvoma deťmi,“ povedala Kranjcová a dodala, že pri písaní týchto riadkov jej tečú slzy po tvári.

Lekári dlho nevedeli, čo je za Kranjcovými zdravotnými problémami. „Dva roky sme chodili od doktora k doktorovi. Zakaždým ale bez diagnózy, bez liekov, bez odpovedí,“ povedala Kranjcová.

ALS lekári diagnostikovali hokejistovi len nedávno. Ide o ochorenie, na ktoré zatiaľ neexistuje liečba. O život pripravilo napríklad slovenského futbalového obrancu Mariana Čišovského, švédskeho hokejistu Börjeho Salminga, ale napríklad aj českého expremiéra Stanislava Grossa.

Kranjcová nemohla ťažkej diagnóze najprv uveriť.

„Hovorila som si, že to nemôže byť pravda, že to je určite chyba a že doktori nevedia, čo hovoria,“ povedala. Lekári vraj v tejto chvíli vôbec netušia, ako rýchlo bude choroba napredovať.

Aleš Kranjc. Foto: ČTK / imago sportfotodienst / imago sportfotodienst
Aleš Kranjc Aleš Kranjc.

So zákernou chorobou sa ale rozhodli bojovať a našli kliniku v USA, ktorá sa špecializuje na ALS.

„Ide o experimentálnu liečbu, nepomôže každému, ale je tu nádej, že by Aleša mohla zachrániť a chorobu zastaviť,“ dúfa Andreja, ktorá zároveň žiada fanúšikov a verejnosť o pomoc, pretože cena liečby je vysoká.

Na webe gofundme.com preto vznikla charitatívna zbierka. V nej sa zatiaľ vybralo vyše 23 a pol tisíc eur, pričom 11 tisíc eur zaslal slovinský útočník hrajúci v NHL za Los Angeles Kings Anže Kopitar.

Sumou 999 eur potom prispel slovinský hokejista Tomaž Razingar. Príspevok 500 eur zaslala Jaclyn Quicková, manželka brankára Jonathana Quicka, ktorý momentálne hrá za Vegas Golden Knights.

„Budeme neskonale vďační za každý príspevok. Verme, že tým môžeme dať Alešovi nádej,“ dodala Kranjcová.

McDavid: Najlepší hokejista si žije v bavlnke Fotogaléria - 35 fotiek Všetky fotky
Connor McDavid je najlepší hokejista na svete a...
debata chyba
Viac na túto tému: #Anže Kopitar #Aeš Kranjc