Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hossa: Zase ja? Musím si rozšíriť vitrínu

Marián Hossa je prvým hokejistom, ktorý vyhral cenu Zlatý puk pre najlepšieho hráča Slovenska tri razy po sebe. "Som rád, že som to zasa ja," smial sa na slávnostnom vyhlásení ankety v Bratislave útočník Detroitu, ktorý v závere minulej sezóny žiaril v drese tučniakov z Pittsburghu.

04.08.2008 06:28
Marián Hossa Foto: ,
Marián Hossa získal v ankete zlatý hetrik.
debata

Zvykli ste si už, že stále vyhrávate?
 Tuším si budem musieť doma rozšíriť vitrínu (zasmeje sa). Dúfal som, že by sa mi mohlo podariť obhájiť výhru, ale nečakal som, že získam aj cenu pre najlepšieho útočníka. Pokojne by som si s ňou vedel predstaviť Mariána Gáboríka. Alebo Žigmunda Pálffyho. Zo zámoria som sledoval, ako obrancom v extralige motá hlavy. Mojím favoritom bol však Marián Gáborík.

Prečo?
On odohral výbornú sezónu, moja nebola, kým som hral v Atlante, celkom podľa predstáv. Asi rozhodlo, že som v hral dobre v play-off, inak by som tu nesedel.

Sezónu ste mali slabšiu, ale v závere ste bojovali o Stanley Cup. Bol to teda úspešný rok?
Vlani v lete som si hovoril, že nezáleží, či zopakujem sto bodov z vlaňajška, ale či získam Stanley Cup. To sa mi takmer podarilo, chýbali len dve výhry.

Keď ste prehrali rozhodujúci zápas, ostali ste dlho sedieť na ľade. Viete tú chvíľu ešte opísať?
Teraz už ťažko… To bol taký moment – celosezónna drina bola zrazu za nami a všetko bolo preč. Pár dní mi trvalo, kým som na to zabudol. Potom som si povedal, že sezóna bola vlastne dobrá. Vždy to nejako prebolí.

Ostal vám v pamäti aj nejaký veselší okamih?
Najlepšie chvíle boli, keď sme v play-off postupne prechádzali cez súperov stále ďalej. Pocit, keď sa spolu raduje celý mančaft, je neopísateľný.

V lete ste dali prednosť krátkodobej zmluve v Detroite pred lukratívnou v niektorom slabšom tíme. Vnímali ste prekvapenie, ktoré ste v NHL spôsobili?
Môj agent vyhlásil po podpise pre médiá, že hokejové rozhodnutie som urobil výborné, ale finančné určite nie. Keby som však neveril, že Detroit môže obhájiť Stanley Cup, nešiel by som tam. Nemusí to vyjsť, ale tento tím má dobrú šancu.

Neboli trochu prekvapení aj v Detroite?
Možno. Rozprával som sa s viacerými tímami, čo som mal v hľadáčiku, ale napokon ostali tri: Detroit, Pittsburgh a tretí, ktorý už teraz nebudem menovať. Pri rozhodovaní medzi Detroitom a Pittsburghom sa mi zdalo, že po tom, ako od Penguins odišlo viacero hráčov, vyzerá Detroit zaujímavejšie.

Odkedy ste boli v kontakte?
Prvý raz sme o sebe počuli, keď som  ešte hral v Atlante, ale Thrashers od Detroitu požadovali priveľa hráčov na výmenu, tak z toho zišlo. Skutočne vážne rokovania sme začali až po prvom júli, keď som už bol voľným hráčom.

S kým z vedenia ste sa rozprávali?
S trénerom Mikeom Babcockom, s viceprezidentom Steveom Yzermanom a generálnym manažérom Kenom Hollandom. Tréner spomínal, že nevie, s kým by som mohol hrať – možno rozhodí prvý útok, nechá v ňom centra Pavla Dacjuka so Švédom Henrikom Zetterbergom a postaví k nim mňa. Ale na tom vlastne až tak nezáleží. V Detroite môžete hrať s hocikým – čo meno, to pojem.

Holland je asi najuznávanejší generálny manažér v NHL. Zavážilo to pri rozhodovaní?
Vopred som ho nepoznal, pri rokovaniach sa mi zdal ako príjemný chlap. Skutočne vie, ako robiť hokej. Dokázal udržať pokope víťazný tím a do Detroitu navyše dlhodobo prichádzajú hráči, ktorí by v iných tímoch mohli dostať viac peňazí. Ten tím je čímsi špeciálny.

Čím?
Páčil sa mi premyslený ofenzívny hokej, ktorý hrajú. Svetoví hokejisti – keď sme proti nim hrali s Pittsburghom, veľa som sa od nich naučil.

Boli ste sa už v Detroite pozrieť?
Nie, pôjdem až začiatkom septembra. Zatiaľ sme iba boli na večeri s (budúcim spoluhráčom) Tomášom Kopeckým a jeho manželkou. Dostal som pár telefónnych čísiel, aby som si zohnal byt. Priniesol mi aj čosi z výstroja, na ľade pôjdem už v novom.

Je Detroit atraktívny aj nehokejovo?
Veľmi ho nepoznám, hrávali sme tam zriedkavo. Má povesť menej zaujímavého mesta, ale to mi neprekáža. Akurát si budem musieť vymeniť auto. Teraz má príliš veľké kolesá, do takého mesta sa nehodí.

NHL získala v lete konkurenta v ruskej Kontinentálnej lige. Zo zámoria odišiel aj Jaromír Jágr – prekvapil vás?
Teraz som sa už nečudoval až tak, ako pred štyrmi rokmi, keď do Omska išiel prvý raz. Dnes už vedel, do čoho ide, má tam zázemie. Chápem ho, hoci pre NHL je to škoda. Väčšia konkurencia však NHL a hokeju len pomôže, manažéri a ľudia, čo v zámorí majú peniaze, budú musieť lepšie pracovať.

Išli by ste do Ruska niekedy aj vy?
Už som kdesi povedal – vedel by som si predstaviť, že by som tam odohral jednu sezónu. Možno k tomu nikdy nepríde, zatiaľ som nad tým vážne nerozmýšľal. Ale trochu ma láka zažiť niečo nového, spoznať krajinu inú ako Amerika.

debata chyba