Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Patrik Štefan musel ukončiť kariéru

Český hokejový útočník Patrik Štefan ukončil v 27 rokoch profesionálnu kariéru. Prvý hráč draftu NHL z roku 1999 sa tak rozhodol po tom, čo si v drese Bernu vo švajčiarskej lige obnovil zranenie boku. Informáciu prinesla oficiálna internetová stránka švajčiarskeho klubu.

08.10.2007 16:53
debata

„Každý športovec vie, že tento moment raz nastane,“ citoval server sklamaného Štefana. Jeho kariéru sprevádzalo množstvo zdravotných problémov. K osudnému zraneniu boku došlo po zrážke so súperom hneď v prvom vystúpení v drese Bernu proti Luganu, v ktorom strelil i gól. Potom odohral s bolesťami ešte zápasy s Klotenom a Zurichom.

„Je to definitívne. S bolesťou v srdci musel Patrik skončiť. Teraz je do štvrtka v Česku a potom sa vydá do Švajčiarska, kde ho čaká operácia. Musí na ňu ísť, aby mu nehrozila totálna endoprotéza,“ povedal ČTK hráčov zástupca Jaromír Henyš. „Lekári vo Švajčiarsku mu doporučili zákrok, aby nemal problémy v normálnom živote. Teraz budeme riešiť poistku,“ dodal Henyš.

Štefan si prvýkrát poranil bok na začiatku tohto kalendárneho roku a od polovice februára už chýbal v zostave Dallasu a podrobil sa operácii. Keď sa po vypršaní kontraktu so Stars nedočkal v zámorí zmluvy, vydal do Bernu, s ktorým sa dohodol na predbežnej zmluve v polovici augusta. Tešil sa, že sa konečne bude presadzovať ako pri vydarenom angažmán pri výluke v NHL, kedy bol v sezóne 2004/05 vyhlasený po pôsobení v Ilvese Tampere za najlepšieho cudzinca.

„Vôbec nás nenapadlo, že by mohol kvôli boku skončiť. Mal skôr problémy s otrasom mozgu,“ pripomenul Henyš Štefanove predchádzajúce zdravotné trable. Tie sa začali už pred jeho vstupom do NHL. Pôsobil v nižšej súťaži IHL v celku Long Beach, v sezóne 1998/99 utrpel dva otrasy mozgu a odohral len 33 zápasov.

Ďalší otras ho postihol hneď v prvej sezóne v NHL, v ročníku 2001/02 mal po zásahu hokejkou zlomenú čeľusť a poranil si lakeť, v ďalšom si zlomil členok a v roku 2005 bol Štefan po zrážke s protihráčom chvíľu v bezvedomí. Angažmán v Atlante končil po operácii slabín. Pred zranením boku pri pôsobení v Dallase bol ešte na začiatku sezóny mimo hry pre infekciu v ruke.

Predtým Štefan odohral šesť sezón v NHL za Atlantu, ktorá si ho vybrala pred ôsmimi rokmi. V prestížnej zámorskej súťaži odohral 455 zápasov a pripísal si 188 bodov za 64 gólob a 124 asistencií. Vlani reprezentoval Česko na majstrovstvách sveta v Rige a prispel k zisku striebra.

debata chyba