Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Križan vychytal pre MoDo vo Švédsku titul

Súboj slovenských brankárov o hokejového majstra Švédska vyznel v prospech Karola Križana, ktorého MODO Hockey vyhralo po sobotňajšej výhre 3:2 v Linköpingu (Rastislav Staňa) finálovú sériu elitserien 4:2 na zápasy. Križan bol jedným z rozhodujúcich prvkov prvého titulu klubu z Örnsköldsviku po dlhých rokoch.

14.04.2007 23:39
debata

V rozhodujúcom zápase finále mal 26 úspešných zákrokov pri 92,9% úspešnosti. Križan tak k slovenskému zlatu zo sezóny 2000/01 s HKm Zvolen pridal aj švédske. Asistenciou sa na poslednou víťazstve v sezóne podieľal aj jeho slovenský spoluhráč Róbert Döme.

So zvesenými hlavami odchádzali z ľadu Rastislav Staňa a Ivan Majeský. Staňa mal v zápase 18 úspešných zákrokov.

„Celé mužstvo odviedlo fantastickú robotu. Bolo to nesmierne náročné, ale dokázali sme to,“ cituje švédsky internetový server Sportsbladet Karola Križana. Práve 26-ročný slovenský reprezentant, bývalý hráč Liptovského Mikuláša a Zvolena, mal leví podiel na prelomení negatívnej finálovej série pre MODO, keď v rokoch 1994, 1999, 2000 a 2002 mužstvo s veľkou hokejovou tradíciou zostalo zakaždým tesne pod vrcholom. Križan mal v rozhodujúcom zápase v Cloetta Arene 26 zákrokov a úspešnosť 92,9%, ale ešte viac zabral v piatom súboji na domácom ľade. Jeho tím vyhral 2:1 po predĺžení a Križanova úspešnosť sa pri 41 zákrokoch blížila k 98%.

„Linköping mal v závere zápasu navrch a nebyť Križana, MODO by zrejme ani nedotiahlo zápas do predĺženi a celá séria sa mohla vyvinúť inak,“ píšu švédske médiá. Vo Švédsku považujú post brankára v play-off za kľúčový. Križan sa vďaka aktuálnemu titulu dostal do spoločnosti elitných brankárov, ktorých tímy dominovali v posledných rokoch v elitserien. Sú nimi Daniel Henriksson (Färjestad), Henrik Lundqvist (Frölunda), či Stefan Liv (HV 71).

Až do šiesteho súboja obaja fináloví súperi naplno využívali výhodu domáceho ľadu. V Linköpingu sa napokon ako rozhodujúci ukázal gól útočníka Kristiana Kuuselu z 30. min zápasu, ktorý rozhodol o víťazstve hostí 3:2 aj triumfe v celej sérii. Pri druhom góle MODO si asistenciu pripísal aj krídelník Döme, inak piaty najproduktívnejší hráč tímu (19+18).

Z histórie je známe, že pre MODO Hockey vychovalo veľké hviezdy švédskeho hokeja akými boli resp. sú Peter Forsberg, Markus Näslund či bratia Henrik a Daniel Sedinovci. Z mestečka Örnsköldsvik pochádza aj skvelá švédska biatlonistka z nedávnej minulosti Magdalena Forsbergová.

Šiesty zápas finálovej série elitserien:
Linköping – MODO Hockey 2:3 (2:1, 0:2, 0:0) – konečný stav série: 4:2
MODO získalo titul
Góly:
3. Vlasák, 14. Holmqvist – 10. Petersson, 23. Blatný (Döme), 30. Kuusela,

debata chyba