Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Filc: Hlinka bude českému hokeju chýbať

Tragické úmrtie Ivana Hlinku je ťažkou ranou pre český hokej, pretože ako reprezentačného trénera ho akceptovali aj najväčšie hviezdy z NHL. Jeho nečakaná smrť pravdepodobne ovplyvní aj účinkovanie českého mužstva na blížiacom sa Svetovom pohári, kde mohol svojich zverencov, podobne ako na olympiáde v Nagana, priviesť na výslnie. Naznačil to slovenský reprezentačný tréner Ján Filc a jeho predchodca Jozef Golonka.

16.08.2004 18:21
debata

„Strata človeka, ktorý patril k absolútnej trénerskej špičke, ovplyvní atmosféru v mužstve a spôsobí to problémy českým hráčom i funkcionárom. To však nie je podstatné. Ivan bude chýbať  najmä ako človek, ktorému sa výrazne podarilo posunúť český hokej dopredu,“ povedal Filc.

Hlinkov rukopis by vraj výrazne ovplyvňoval vývoj českého hokeja aj v budúcich rokoch. Filcovi bude strojca olympijského triumfu v Nagane chýbať tiež pre svoj pozitívny vzťah k slovenským hráčom a slovenskému hokeju.

„Táto strata bude citeľná. Rešpektovali ho najväčší hráči z NHL. Bol pre nich pojmom, pretože dokázal na ľade, že bol minimálne rovnako dobrý ako každý z nich,“ mieni Golonka. „Jeho metódy a prístup k mužstvu budú najviac chýbať českému mančaftu. Nedokážem si momentálne predstaviť, kto by ho mohol nahradiť.“

Hlinkovo úmrtie považuje Golonka za ťažkú ranu pre československý hokej, ktorého bol odchovancom. Hlinka bol podľa neho neho velikánom nielen ako hráč či tréner, ale tiež veľkou osobnosťou v civilnom živote. Golonka si ho bude pamätať ako človeka, ktorý sa nikdy nad nikoho nevyvyšoval, nebol nafúkaný a nepokazil žiadnu srandu.

debata chyba