Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nie, nie, my s Rusmi nehráme. Malý národ sa chce postaviť veľkej NHL

Hokejová NHL by na Svetovom pohári 2024 rada videla aj svojich ruských hráčov, ale slávna liga pomalý začína s týmto plánom narážať. Na malých, ale odvážnych.

20.10.2022 14:00
Rusko, hokej, Ovečkin Foto: ,
Ilustračné foto
debata (60)

„Myslím, že naši ruskí hráči by sa tam radi zúčastnili. A my by sme im zasa radi vyhoveli,“ vyhlásil v polovici septembra zástupca šéfa NHL Bill Daly.

„Uvedomujeme si, akú hodnotu prináša Rusko medzinárodnému hokeju. Bolo by veľmi nešťastné, keby hráči, ktorí neurobili nič zlé, nedostali príležitosť hrať proti najlepším. Radi by sme prišli na spôsob, ako zabezpečiť, aby k tomu nedošlo,“ vysvetlil.

Jedno riešenie sa predsa len ponúkalo: napríklad, že NHL na turnaji aplikuje model z posledných dvoch zimných olympiád a z predposledných MS, kde ruskí hokejisti nastúpili, ale nie pod svojou vlajkou.

Európskym účastníkom však taký ústupok nestačí. Odmietajú akúkoľvek účasť ruských hokejistov. Zmenu postoja by vraj mohlo priniesť jedine ukončenie konfliktu. „Samozrejme, je to relevantné a berieme to do úvahy,“ vyhlásil Daly v aktuálnom týždni.

Shane Wright Čítajte viac Rus ho poslal na mantinel, Wrighta to nerozhodilo. Má prvý bod v NHL

Priznal, že možný štart ruských hviezd pod neutrálnou vlajkou sa nestretol s pochopením. „Ak som dobre pochopil, v čom je problém, tak sa nezdá, že tento variant by mal byť riešením pre európske krajiny, ktoré sa chcú zúčastniť,“ dodal.

Verejne svoj zamietavý postoj nedávno deklaroval švédsky hokej. „Vysvetlili sme európsky pohľad na vec. Kým sa bojuje, nemôžeme hrať proti ruskému tímu,“ povedal zväzový podpredseda Peter Forsberg, menovec legendárneho hokejistu.

Téma rezonovala aj vo Fínsku. „Ak bude Rusko vpustené na Svetový pohár, Fínsko by malo odstúpiť a tvárou v tvár chamtivosti NHL sa zachovať morálne,“ píše sa zasa v komentári na populárnom webe Jatkoaika.com s tým, že nezáleží na tom, pod akou vlajkou by Rusi nastúpili.

NHL chce Svetový pohár usporiadať vo februári 2024.

Koľko zápasov potrebovali na prvý bod v NHL Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Marián Gáborík (Minnesota Wild) - jeden zápas...
60 debata chyba
Viac na túto tému: #ruskí hokejisti #Svetový pohár 2024