Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

V hokejovom zlate sa stále leskne bôľ. Večne usmiaty Hlinka by mal dnes 50

Miroslav Hlinka bol skvelý hokejista, obľúbený muž, kam prišiel, tam bola zábava. Slovenský reprezentant pred ôsmimi rokmi z tohto sveta dobrovoľne odišiel. Dnes by mal 50 rokov. Dovoľte, aby sme si ho pripomenuli. Tento text - z pera skvelého novinára Pavla Komára - sme uverejnili 15. septembra 2014. Deň po tragickej udalosti.

31.08.2022 13:53
Miroslav Hlinka Foto:
Miroslav Hlinka.
debata

Keď je priskoro na smrť, je priveľa na žiaľ. Slovenský zlatý tím hokejových majstrov sveta z Göteborgu 2002 sa už nikdy nezíde v kompletnej zostave. Odteraz v nej chýba Miroslav Hlinka.

V ten deň popoludní šokovala verejnosť správa, že niekdajší slovenský reprezentant, v tejto sezóne asistent trénera v extraligovej Banskej Bystrici, sa obesil. K tragédii prišlo v jeho izbe v prenájme na Slnečnej ulici, kde prechodne býval. Telo bez známok života našli policajti.

Aké ťaživo-smutné okolnosti priviedli úspešného hokejového svetobežníka k tomu, že si vzal život, časom vyjde najavo. V prvej chvíli sa tí, čo ho poznali, zdráhali uveriť, že elegantný večný optimista, ktorý si poctivými výkonmi získal stabilné miesto v slovenskej reprezentácii a v jej kabíne patril k najväčším pozitivistom a nositeľom zábavy, už v pomyselnom polčase ukončil svoj životný zápas…

Najmä keď v Mirovej blízkosti bolo ustavične veselo. V šatni, v tom pestrom a magickom mužskom vesmíre, kde sa chlapi menia na chlapcov a naplno vedia smútiť i tešiť sa, vedel fórikmi uvoľniť náladu a povzbudiť tím.

„Ak je v mužstve hráč s takýmito danosťami, má aj tréner ľahšiu úlohu,“ vravel tréner Ján Filc. Jednou z Hlinkových predností bola aj úspešnosť na vhadzovaní. Práve Mira poslal na buly v slovenskom obrannom pásme v samom závere pamätného finálového zápasu s Ruskom (4:3), po ktorom Slováci spontánne oslavovali historický triumf. Jedným z moderátorov spoločnej radosti národného tímu na stretnutí s fanúšikmi na pódiu bol aj Miroslav Hlinka.

Po striebre z Petrohradu 2000 na bratislavskom nočnom námestí plasticky okomentoval zrážku Ľubomíra Sekeráša s robustným Kanaďanom Bertuzzim, po ktorej skončil slovenský obranca v nemocnici. Keď sa z nej vrátil, našiel si pri raňajkách na stole kanadskú vlajočku a Bertuzziho hráčsku kartičku. Po zisku historického zlata na rovnakom mieste rozpálil fanúšikovské skandovanie: ciki caki – ciki cak!

Miroslav Hlinka. Foto: MICHAL KLÍMA / MFDNES + LN / Profimedia
Miroslav Hlinka Miroslav Hlinka.

Po zlatom triumfe zamieril do známeho švédskeho klubu Modo. Keď sme sa Mira pýtali, či spomenutý pokrik už preložil do švédčiny, okamžite zareagoval:

"Ciki, to by som ešte vedel, ale na ten zvyšok si netrúfam. Moji noví spoluhráči ho poznali, lebo aj vo Švédsku, ktoré sme na ich ľade vyradili v semifinále, videli šot z našich osláv. Niektorí sa ma pýtali, čo som to stváral na tribúne… Aj ja bývam pred dôležitými zápasmi dosť nervózny, odreagovanie nejakým špásom mi pomáha.

Platí, čím je lepšia nálada, tým sa ľahšie hrá. Nechodím však po šatni s klaunovským červeným nosom. Hoci – aj to by niekedy zabralo," uviedol v jednom z rozhovorov držiteľ kompletnej medailovej zbierky z majstrovstiev sveta (zlato striebro, bronz).

V sezóne 2007/2008 bol kapitánom Pardubíc, keď pri autohavárii zahynul obranca tímu Martin Čech. „Nijaké slová nevystihujú hĺbku dojatia. Nikdy som nič také bolestné v hokeji nezažil a dúfam, že ani nezažijem. Ťažko to dostať z hlavy,“ uviedol vtedy pre Pravdu.

Bohaté skúsenosti využíval pri komentovaní hokejových zápasov. Na tohtoročnom olympijskom turnaji v Soči, ktorý v televíznych prenosoch spolukomentoval, medzi jednotlivými zápasmi v tlačovom stredisku pútavo rozprával o hokejovom zákulisí.

Podstatne viac než neúspechy na ľade však bolia prehry v osobnom živote. Rodinný život, v ktorom mal spočiatku veľkú istotu, sa mu skomplikoval. Na rok odišiel získavať trénerské skúsenosti do zámoria, túto sezónu sa stal asistentom trénera v Banskej Bystrici. Žiaľ, stala sa jeho poslednou zastávkou.

Miroslav Hlinka. Foto: Michal Růžička / MFDNES + LN / Profimedia
Miroslav Hlinka Miroslav Hlinka.

„Dozvedel som sa to v kabíne po nedeľňajšom zápase. Keď odíde zo sveta niekto, koho dobre poznáte, je to veľmi smutné. Neviem, čo bolo príčinou, no asi musel veľmi trpieť. Ľudia by takto zo sveta nemali odchádzať. Miro bol môj spolubývajúci, keď sme sa v roku 2002 stali majstrami sveta a aj Petrohrade 2000. Zažili sme toho spolu veľa, získali sme spoločne tri cenné kovy. Je to pre mňa šok, nemám na to slov,“ vravel s pohnutím pred televíznymi kamerami Martin Štrbák.

„Ťažko povedať. Viem len to, že sa rozvádzal, doma mu to neklapalo. Tie problémy boli pravdepodobne väčšie, než čo sa donieslo k nám,“ krčil ramenami bratranec Jaroslav Hlinka.

Aj najbližšie Hlinkovo okolie bolo udalosťou šokované, hokejista po rozvode s manželkou Mirkou začínal novú životnú kapitolu s priateľkou Zuzanou. Jej, rodičom a sestre napísal pred smrťou list.

„Mami, oci, ségra, dávajte na seba pozor a buďte v kontakte so Zuzkou. Urobte to kvôli mne, plánovali sme spolu rodinu i budúcnosť. No, dnešok všetko mení. Každý má isté hranice, energiu a silu. Ďakujem, váš Miro,“ písal Hlinka na rozlúčku.

Médiá prišli s informáciami, že s tendenciami k samovražde zápolil Hlinka už dlhší čas. Úlohu mali popri rozvode zohrať aj finančné problémy spojené s pôžičkami a hracími automatmi. Nepomohla ani údajná liečba u psychiatra.

Miroslav Hlinka. Foto: SITA
Miroslav Hlinka Miroslav Hlinka.

Ťažko to dostať z hlavy, že človek v najlepších rokoch videl východisko z neľahkej situácie, v ktorej sa ocitol, v najabsurdnejšom riešení.

Česť Tvojej pamiatke, Miro!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Hlinka