Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci v KHL? Nech nesú následky, ruská propaganda funguje

Roky pôsobil v Dyname Riga. Keď sa však 24. februára tohto roka začala vojna na Ukrajine a jeho klub následne vystúpil z KHL, rozhodol sa pre návrat do českej extraligy.

28.08.2022 11:28
Ralfs Freibergs Foto:
Ralfs Freibergs (29) v zápase so Slovenskom na ZOH v Pekingu.
debata (8)

Lotyšský obranca Ralfs Freibergs sa upísal Litvínovu. A pre portál idnes.cz porozprával mnoho zaujímavého – najmä na nehokejové témy.

Jednou z najaktuálnejších je pôsobenie legionárov v Kontinentálnej hokejovej lige. Zmluvy s tamojšími klubmi podpísali aj siedmi Slováci. Naposledy tak urobil brankár Adam Húska.

Slovenskí hokejisti v KHL 2022/23 Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Christián Jaroš (obranca/Avangard Omsk)

Aj k nim sa vyjadril Freibergs, ktorý odpovedal na otázku, čo si myslí o tom, že niektorí slovenskí či kanadskí hokejisti budú pôsobiť v KHL.

„Aj niektorí Lotyši. Ale nie som Boh, aby som ich súdil. Všetci sú dospelí, rozumejú svetu. Alebo aspoň by mali. Ak si myslia, že v tejto situácii je dobré hrať v KHL, je to ich vec. Potom ale musia niesť následky,“ tvrdí 31-ročný bek.

On sám by sa do nadnárodnej súťaže za týchto podmienok nevrátil.

„Vôbec! Celá naša krajina je proti Rusku. Budeme robiť všetko, aby sme pomohli Ukrajine,“ vraví Freibergs.

Hartwall Arena. Čítajte viac Bez milosti. Fíni zvažujú, že Rusom skonfiškujú pompéznu Hartwall Arénu

Ten sa obáva, že ak padne Ukrajina, pôjdu Rusi so svojou agresiou ešte ďalej.

"Druhé na rade bude Lotyšsko. A s ním aj ďalšie pobaltské krajiny. Rusi si myslia, že sme malí a mladí. Lenže my máme svoju históriu.

Rusi posielali od roku 1941 Lotyšov na Sibír. Tridsať až päťdesiat tisíc ročne. V každej rodine bol človek, ktorý bol na Sibíri," dodáva Freibergs.

Podľa neho je veľkým problémom, že v Rige, lotyšskej metropole, žije 40 percent Rusov. Tí držia s Vladimirom Putinom, sledujú ruskú televíziu a čudujú sa, prečo Lotyši pomáhajú Ukrajine.

„Každý deň ich masírujú propagandou. A tá teda naozaj funguje. V Rige máme veľký pamätník sovietskych vojakov. Začína sa jeho demontáž a Rusi žijúci v Rige protestujú.“

SR Bratislava Parlament NRSR 66. Schôdza tabák Čítajte viac A čo urán z Ruska? Tabák si podala Husára, Sas-kár vraj zneužíva šport

Freibergs priblížil v rozhovore aj vlastnú skúsenosť s tým, ako situáciu vnímajú ruskí hráči. S jedným z nich pôsobil v nemeckom Iserlohne.

„Začali sme spolu riešiť túto tému, ale po prvých dvoch slovách som vedel, že toto s ním rozoberať nebudem. Tvrdil, že ak Rusi nepôjdu na Ukrajinu, príde NATO k nim. Tak to vnímajú,“ prezrádza Freibergs.

Najlepšie platení hokejisti KHL v sezóne 2022/23 Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
86. Michal Čajkovský (Slovensko/Sibir...

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #vojna na Ukrajine #Ralfs Freibergs