Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Mister Zero očaril svet v hokejovej kolíske

Dvojičku mu nielen na tomto podujatí, ale aj na väčšine ďalších veľkých turnajov robil iný vynikajúci československý brankár Jiří Holeček, pražský rodák, ktorý väčšinu kariéry prežil v Košiciach.

Netajil sa tým, že jeho vrstovník Dzurilla patril medzi jeho brankárske vzory. V roku 1972 sa spolu pričinili o zisk titulu majstra sveta. Československo sa z neho tešilo po dlhých 23 rokoch. Dzurilla a Holeček stáli v bránke aj na MS 1976 a 1977, keď získalo ďalšie dva tituly.

"Keď som mal šestnásť, začal v lige chytať Vlado Dzurilla, bol o dva roky starší. Úplne zmenil spôsob chytania, ako prvý začal u nás robiť kľaky a rozkľaky. Tak to budem robiť aj ja, vravel som si. V roku 1966 som cestoval na prvý svetový šampionát.

Jednotkou bol vtedy Vlado. Aj keď som sa stal neskôr prvým brankárom, Vlado mi vždy skvele držal chrbát. Mal výbornú povahu, bol kamarátsky, podporil ma a keď mi to nešlo, vletel do bránky a bolo to v pohode. Myslím si, že sme boli výborná dvojka," spomína Holeček.

Golonka: Vo všetkom bol dobrý

Na mnoho sezón utvoril Dzurilla nerozlučné duo so svojím spoluhráčom z bratislavského Slovana – útočníkom Jozefom Golonkom.

Jedineční hokejisti strávili spolu množstvo času. Nielen v belasom drese, ale aj v národnom tíme, v ktorom sa neraz predstavili na vrcholných podujatiach ako jediní zástupcovia slovenského hokeja.

S Jozefom Golonkom (uprostred) a s Václavom... Foto: TASR
Vladimír Dzurilla S Jozefom Golonkom (uprostred) a s Václavom Nedomanským vo februári 1968. „Taký športovec sa na Slovensku narodí naozaj len raz za sto rokov. Zažili sme spolu množstvo úžasných chvíľ na ľade i mimo neho," povedal Golonka o Vladimírovi Dzurillovi.

V jednom tíme si zahrali na OH 1964 i 1968 a tiež na štyroch svetových šampionátoch. „Vlado bol výnimočný človek a hokejový génius,“ charakterizoval ho Golonka.

„Úžasná bola jeho všestrannosť, v každom športe bol dobrý, nielen v hokeji, ale aj vo futbale, volejbale, tenise… Taký športovec sa na Slovensku narodí naozaj len raz za sto rokov. Zažili sme spolu množstvo úžasných chvíľ na ľade i mimo neho,“ pokračuje Golonka, ktorý je o štyri roky starší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Dzurilla