Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Mister Zero očaril svet v hokejovej kolíske

Dzurillovi nechýbal veľký apetít, rád jedol a charakterizovala ho aj mohutnejšia postava, za ktorú si vyslúžil prezývku Maco alebo Macík.

Od detstva ho sprevádzal zmysel pre humor a neskôr svojsky vysvetľoval skutočnosť, prečo ho to vždy ťahalo do bránky. S úsmevom presviedčal ostatných, že sa držal zásady menej driny a viac slávy.

Výkon brankára bol podľa neho neprehliadnuteľný a pritom sa ani príliš nemusí hýbať, nenabehá sa, nenakorčuľuje sa.

Do slovanistickej šatne prvý raz vstúpil v roku 1957. Bola to výborná kúpa. Belasí získali z Kovosmaltu Petržalka brankára, ktorého Československu závidel čoskoro celý hokejový svet, za dvadsať hokejok a dvadsať pukov…

Vladimír Dzurilla. Foto: ARCHÍV HOCKEYSLOVAKIA.SK
Vladimír Dzurilla Vladimír Dzurilla.

Bratislavský rodák sa viackrát zapísal do histórie svojho športu. Ako prvý u nás začal nosiť na tvári masku. A na Kanadskom pohári 1976 si v montrealskej hale Forum s kolegom Rogatienom Vachonom prvýkrát v histórii hokeja spontánne vymenili dresy.

Ale najviac ho preslávili jeho bezchybné výkony a mimoriadne úspechy. Trikrát štartoval na zimných olympijských hrách a desaťkrát na majstrovstvách sveta. Ani z jedného z týchto turnajov sa nevrátil domov bez medaily. Tri razy si zo šampionátov priviezol zlato.

„Hokej mi splnil všetky sny,“ napísal vo svojej autobiografii Svet pred maskou.

Pred veľkým zápasom padol na zadok

Legendami je opradený jeho výkon v zápase na Kanadskom pohári 1976, v ktorom si na jeho kúskoch vylámali zuby také hviezdy zámorského hokeja ako Guy Lafleur, Phil Esposito, Bobby Orr, Marcel Dionne či Bobby Hull.

"To, čo vtedy pochytal, bolo občas za hranicou ľudských možností,“ spomínal Peter Šťastný v knihe Hokej na dvoch kontinentoch.

Zápas sa začal kurióznou situáciou, po ktorej by sa československý brankár najradšej prepadol pod zem. Hlásateľ postupne predstavoval všetkých aktérov. Všetkým sa ušiel potlesk, len jemu výbuch smiechu. Chcel s prehľadom a elegantne zacúvať do bránky, korčuľa mu uviazla v ryhe a padol na zadok…

„Hanba, akú som ešte nezažil,“ spomínal. Trvala len pár minút… Len dovtedy, kým nezačal čarovať v bránke…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Dzurilla