Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chlapec v teplákoch. Národnému tímu nikdy nepovedal nie

Andrej Sekera po sezóne vyzliekol dres Dallasu Stars a v 36 rokoch ukončil bohatú kariéru.

24.07.2022 21:20
Andrej Sekera Foto:
Andrej Sekera.
debata

Ten príbeh je tradičný slovenský. Je o sídlisku, vysokých činžiakoch, chlapcoch na ulici, ktorí v lete „mastia“ futbal a v zime hokej. Šikovný obranca robil prvé hokejové kroky v rodnej Prievidzi. V rodnej preto, že Bojnice a Prievidzu vždy považoval za jedno mesto.

Na tamojší zimák ho v detstve priviedol otec, ktorý kedysi brázdil prvoligový ľad. Na Hornej Nitre sa hral solídny hokej, no prestup malého Vajca – ako ho volajú kamaráti – do neďalekého Trenčína nikoho neprekvapil.

Pavel Bure Čítajte viac V USA som len zarábal. Prečo hviezdny Rus zrušil americký pas?

„Keď som zistil, že som trošku dobrý, tak som sa začal na hokej viac sústreďovať a ostatné už šlo bokom,“ spomínal Sekera. V juniorke Dukly odohral tri sezóny. „Tam som si uvedomil, že talent na NHL možno mám, no teraz o ňu musím bojovať,“ doplnil.

Batožina nikde
Slovensko pred pár týždňami vo veľkom sledovalo draftovú ceremóniu v Montreale. Nablýskané pódium, vyštafírovaní hokejisti. Video, na ktorom otec Juraja Slafkovského viaže synovi kravatu, obletelo svet. V tejto súvislosti je Sekerov vstup do NHL prinajmenšom úsmevný.

„Nebol som v kurze. Nikto mi nepovedal, že určite budem draftovaný. Vraveli mi, že možno áno, možno nie. Môj agent však bol presvedčený, že to pre mňa bude fajn skúsenosť,“ usmieval sa zručný obranca. A tak sa Sekera chopil šance. Obliekol si tepláky a mikinu, ktorú používal na výjazdy reprezentácie a v roku 2004 zamieril do New Yorku na vstupný draft.

Slováci s najväčšími zmluvami v NHL Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
11. Marián Hossa - Ottawa Senators
Rok...

„Môj let z Paríža však zrušili a tak som tam musel nocovať. Pricestoval som až v deň ceremoniálu, moja batožina však nie. A tak som bol chlapcom v teplákoch,“ rozpovedal svoju story v roku 2014 pre portál nhl.com.

Takto si svoje hviezdne chvíle určite nepredstavoval. V teplákoch. Na pódiu. Pred stovkami dôležitých ľudí z hokejového biznisu a desiatkami fotoaparátov a kamier.

„Nakoniec ma zachránil agent. No vyzeral som ako Al Pacino z Mafiánov. Jednoducho iný štýl,“ uškrnul sa. Napokon všetko dobre dopadlo, aj oblek sa zišiel, lebo Sekera na pódium predsa len šiel. Vybralo si ho Buffalo v 3. kole zo 71. miesta. Ihneď telefonoval domov rodičom, ktorých dobrá novina zastihla počas večere.

Skromné pomery
Jeho cesta na prvé veľké pódium však nebola jednoduchá. Sekera v zámorí priznal, že pochádza zo skromných pomerov. Porozprával o tom, ako prvé roky hrával iba s drevenou hokejkou, zatiaľ čo jeho mnohí rovesníci „búšili“ do puku s drahším i modernejším kompozitom. Ani jeho výstroj nebola na slávu.

Šimon Nemec Čítajte viac Od diablov k plameňom? V zámorí sa nahlas hovorí o výmene Nemca

„Keď som mal pätnásť, mal som drevenú hokejku, päť rokov staré korčule a výstroj. Situácia bola, aká bola, nebol som z bohatej rodiny, bol som rád za čokoľvek,“ pripustil. Oplatilo sa strádať, zo Sekeru sa napokon stal prominentný obranca v NHL.

V Dallase, kde napokon ukončil kariéru, mu vypršala dvojročná zmluva v hodnote tri milióny dolárov. Boli však sezóny, keď zarábal omnoho viac. S Edmontonom v roku 2015 podpísal šesťročný kontrakt v hodnote 33 miliónov. Stál tam aj pri začiatkoch hviezdneho Connora McDavida.

„To, čo dokáže, sa nedá naučiť. To musíte mať od boha. Je to veľmi skromný chlapec. Veľa nerozpráva, a keď niečo povie, tak je to potrebné. Vyrovnanou povahou a pozitívnou náladou ide príkladom všetkým, aj keď je taký mladý,“ chválil.

Anaheim, štadión Čítajte viac Bez draftu, no aj tak prísľuby pre NHL. Do top desiatky sa prebojoval aj Slovák

Sekera si v NHL vyslúžil povesť rozhľadeného obrancu so skvelou rozohrávkou. Vždy so zdvihnutou hlavou – hru tvoril, nikdy nekazil. V najlepšej hokejovej lige na svete dokopy odohral 888 zápasov a nazbieral 258 bodov (53+205). Okrem Buffala, za ktoré odohral sedem sezón, pôsobil aj v Caroline, Los Angeles, Edmontone a naposledy v Dallase, s ktorým dokráčal až do finále Stanleyho pohára. Tam však neuspel.

Keď mohol, prišiel
Silné puto k reprezentačnému dresu nie je u hráčov v NHL pravidlom. Pochopiteľne, mnohí z nich sú po náročnej sezóne vyčerpaní, zápasy v národnom tíme pre nich predstavujú riziko zranenia a zároveň ohrozenie živobytia.

Sekera bol však výnimočný reprezentant. Keď sa mu po sezóne v klube ozval generálny manažér Slovenska, spravidla mu nepovedal nie. Bojničan sa predstavil na ôsmich svetových šampionátoch, naposledy doma v Košiciach, kde mal aj kapitánske céčko. Okrem toho hral aj na dvoch olympiádach.

„Reprezentácia mi dala veľa – po hokejovej i nehokejovej stránke. Hral som v nej s viacerými hráčmi, ktorí ma niečo naučili. Pre každého športovca je česť reprezentovať. Je to najväčšie zadosťučinenie a najvyššia méta. Preto som to vždy bral tak, že ak sa dá a zdravie dovolí, nemám problém,“ vysvetlil vzťah k národným farbám.

Montreal, motto Čítajte viac Je únavné, ako sa v Kanade rieši hokej. No Slafkovský už ukázal, že sa nepo.....

Reprezentačný hokej začal vnímať v čase, keď sa delila republika. Zatiaľ čo Česko zostalo medzi absolútnou elitou, Slovensko si tam muselo cestu kliesniť. Na to, čo sme vtedy vnímali ako nespravodlivosť, s odstupom času s nostalgiou spomíname – politicko-spoločenská situácia na Slovensku bola turbulentná, no hokej národ spájal. Od Bratislavy až po Čiernu nad Tisou.

„Keď som bol malý, sledoval som svetové šampionáty a vždy som túžil po tom, aby som sa tam raz dostal. Myslím, že to je v nás Slovákoch, sme národne hrdí,“ zauvažoval. Hrdým reprezentantom bol vždy aj Sekera. Národnému dresu nikdy nepovedal nie. Obliekol si ho 73-krát. Odmenou mu navždy zostane striebro zo svetového šampionátu 2012 v Helsinkách.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #NHL #Andrej Sekera