Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V USA som len zarábal. Prečo hviezdny Rus zrušil americký pas?

Bývalý ruský hokejový reprezentant Pavel Bure ukončil kariéru v roku 2003 pre zranenie kolena. No až do roku 2016 mal aj občianstvo USA.

24.07.2022 09:30
Pavel Bure Foto:
Pavel Bure v drese Floridy Panthers.
debata (53)

Sport-Express vysvetľuje, prečo sa rozhodol pred šiestimi rokmi vzdať amerického občianstva. „Po prvé, som Rus. Celý život som hovoril, že mojím domovom je Moskva. Keď som pracoval v USA, bola to jedna vec. Posledných šesť rokov neustále žijem v Rusku, takže je to pre mňa prirodzený a normálny krok," uviedol Bure.

Bývalá hviezda Vancouvru, Floridy či NY Rangers vlastnila americké občianstvo od roku 1998. Bure vysvetlil, že toto rozhodnutie malo mnoho výhod. Jednou z hlavných bolo, že už nemusel aktualizovať dokumenty pre legálny pobyt v krajine. „Už ho nepotrebujem. Bolo dôležité, len keď som v NHL zarábal.“

Juraj Slafkovský Čítajte viac Ako sa zavďačil Chrisovi? Slafkovský si vybral číslo dresu v Montreale

V čase, keď sa vzdal amerického pasu, prakticky prerušil všetky styky so Spojenými štátmi. Vo svojej vlasti už žil niekoľko rokov a bol prezidentom projektu League of Legends – hokejovej súťaže veteránov nad 45 rokov).

„Išlo o zložitý a dlhý proces. Trvalo to asi rok, ale samozrejme nerobil som to ja, ale právnici,“ ozrejmil okolnosti vzdania sa občianstva Bure. Pre doplnenie, v roku 2013 sa v USA narodil jeho prvý sen, ktorý tak automaticky dostal americké občianstvo.

Slováci s najväčšími zmluvami v NHL Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
11. Marián Hossa - Ottawa Senators
Rok...

V roku 2021 bol Pavel Bure vymenovaný za osobitného predstaviteľa Ruskej federácie ľadového hokeja pre medzinárodné záležitosti. Musí dohliadať na medzinárodné vzťahy, zastupovať záujmy federácie na všetkých zahraničných inštanciách vrátane Rady IIHF.

Ale Pavlov brat Valerij má stále americký pas. Je ženatý s americkou herečkou Candice Cameron, s ktorou dodnes žije v Kalifornii, kde si dáva pauzu od hokeja a úspešne sa venuje vinárstvu.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Pavel Bure #americké občianstvo