Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rovno do NHL či medzikrok? Seider naznačuje Slovákom cestu

Prvé, druhé či desiate miesto. Číslo na drafte je prestíž, predpoklad kvality. V konečnom dôsledku však záleží len na tom, či sa hokejový talent v najlepšej lige dokáže presadiť.

04.06.2022 21:06
Moritz Seider Foto:
Moritz Seider.
debata

Pozíciu Juraja Slafkovského, ktorý sa musí pred blížiacim sa draftom NHL vyrovnať s veľkou pozornosťou skautov, médií i fanúšikov, dôverne pozná Moritz Seider. Nemecký talent čelil pred debutovou sezónou v profilige veľkým očakávaniam a vie, aké tlaky sú na mladého hráča pri premiére medzi elitou.

„Pre Juraja mám jediné odporúčanie – nech nepočúva hlasy zvonku a sústredí sa sám na seba. Aj NHL je predovšetkým o hokeji, treba si to užiť,“ vraví elitný obranca, ktorý pred mesiacom oslávil 21. narodeniny.

Raketový štart

Seidera si na drafte 2019 vybral zo šiesteho miesta Detroit. V NHL debutoval na začiatku minulej sezóny a súťaž zobral útokom. Rýchlo si zvykol na jej náročnosť a stal sa oporou zadných radov Red Wings. Sezónu zakončil ako najvyťaženejší zadák tímu.

„Na začiatku som si chcel získať pevné miesto v zostave. Darilo sa mi, tréner mi čoraz viac dôveroval. Postupne som nastupoval aj v presilovkách či oslabeniach, čo mi posilnilo sebavedomie. Ako tím sme nemali najlepšiu sezónu, ale z individuálneho hľadiska mi vyšla nad očakávania,“ tvrdí Seider.

Top hráči draftu podľa experta a analýza Slovákov Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
92. Servác Petrovský (SR), center, Owen Sound...

Darilo sa mu aj v štatistikách. Vďaka siedmim gólom a 43 asistenciám patril medzi najproduktívnejších prvoročiakov a je jedným z troch kandidátov na zisk Calderovej trofeje pre najlepšieho nováčika. Detroitské médiá ho nevedia vynachváliť a už teraz ho prirovnávajú k legendárnemu Nicklasovi Lidströmovi.

„Teší ma to, ale snažím sa raziť vlastnú cestu. Lidström bol len jeden. Chcem, aby sa po mojej kariére rozprávalo, že aj Seider bol jedinečný,“ pokračuje.

Viacerí o Slafkovskom tvrdia, že je pripravený naskočiť do NHL priamo po drafte. Seider zvolil inú cestu, doprial si čas. Pred pôsobením v profilige si na rok vyskúšal farmársku AHL i švédsku SHL.

„V mojom prípade to fungovalo. Niekedy jediné, čo mladý hráč potrebuje, je trochu viac času. Pôsobenie v AHL a vo Švédsku bol dobrý medzikrok, vhodná príprava na profiligu,“ vysvetľuje.

Bez tlaku

Prvá sezóna v NHL je pre mladíkov krst ohňom. Oddelí zrno od pliev a ukáže, či hokejista nie je talent iba na papieri, ale aj na ľade. Seider ocenil, že mu pomohli skúsenejší spoluhráči.

6. Juraj Slafkovský Čítajte viac Montreal vzal Wrighta na večeru, nie Slafkovského. Slovák bol opäť vtipný

„Odohrať plnú sezónu je poriadna makačka. Porcia 82 zápasov dá človeku zabrať, ide aj o mentálnu výzvu. Pre mladého hráča je dôležite, aby počúval rady skúsenejších kolegov. Pomôžu mu, aby našiel a pochopil svoju úlohu v rámci tímu,“ vraví.

Slafkovský pokračoval v nastolenom trende a po olympiáde predviedol vyspelé výkony aj na MS. Vo Fínsku bol jednoznačným lídrom slovenskej ofenzívy a ešte zvýšil svoju cenu pred draftom. Ozýva sa čoraz viac expertov, ktorí tvrdia, že Montreal si z prvého miesta nevyberie vysoko hodnoteného Shana Wrighta, ale siahne po rodákovi z Košíc. Podľa Seidera na konečnej pozícii až tak nezáleží.

„Čím vyššia pozícia, tým väčšie očakávania. Tie však budú od každého hráča, ktorý bude draftovaný v 1. kole. Na druhej strane, je to len číslo. Záleží predovšetkým na tom, či sa hráč dokáže presadiť. História pozná hráčov, ktorí boli draftovaní vysoko a potom rýchlo padli na zem,“ zdôrazňuje nemecká hviezda.

Talenty, ktoré zhasli príliš rýchlo, mali kvalitu, ale nezvládli tlak. Počúvať z každej strany „musíš, čakáme od teba top výkony“ môže byť pre mladíka zničujúce. Seider má pre Slafkovského recept, ako sa popasovať s očakávaniami.

Toto sú najslabšie draftované jednotky v histórii Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Alexandre Daigle, Ottawa Senators (1993)....

„Tlak si netreba pripúšťať. Na každý tréning sa snažím prísť s dobrou náladou a pocitom, že si to idem užiť. Opakujem si, že môžem byť šťastný, že robím to, čo ma baví. Rovnako pristupujem aj k zápasom. Ak by som hokej bral príliš vážne, ubíjalo by ma to,“ dodáva rodák z Erfurtu.

Slafkovský sa dozvie svoj osud o päť týždňov, vstupný draft NHL je na programe 7. – 8. júla. Najväčšie šance na získanie slovenského supertalentu majú Montreal, New Jersey, Arizona a Seattle.

Šimon Nemec Čítajte viac Napätie stúpa: Novinár dal Slovákovi otázku. Zopsul Nemec českého súpera?
debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Slafkovský #draft 2022 #Moritz Seider