Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Exreprezentant popísal korupciu v českom hokeji. Šéfa zväzu označil za agenta ŠtB

Bývalý český hokejový obranca Jan Platil zverejnil otvorený list a nahrávky, ktoré majú dokazovať dlhoročnú korupciu v Českom zväze ľadového hokeja (ČSLH).

10.05.2022 18:46
Jan Platil Foto:
Jan Platil na archívnej snímke.
debata

Ako hlavného vinníka úpadku českého hokeja v ňom označil súčasného prezidenta zväzu Tomáša Krála.

Okrem neho boli údajne zapojení do korupčnej siete aj generálny sekretár zväzu Martin Urban a člen Siene slávy českého hokeja Slavomír Lener.

Spomenul tiež kauzy trénerov Jaroslava Holíka a Vladimíra Růžičku. Celkovo vraj zaznamenal 52 prípadov korupcie od roku 2010.

Tomáš Král Čítajte aj Spolupracoval s ŠtB. Rozhodli o šéfovi českého hokeja, po verdikte prekvapil

"Tomáš Král je zodpovedný za krach českého hokeja. Je to bývalý agent ŠtB a človek, ktorý využíva mafiánske praktiky na ovplyvňovanie, riadenie, zastrašovanie a likvidáciu ľudí.

Nehanbil sa vytiahnuť peniaze z rozpočtu zväzu bez vedomia ďalších členov vedenia. Preinvestoval 50 miliónov korún nie z vlastných, ale z verejných peňazí.

My nepotrebujeme Tomáša Krála, ktorý si sprivatizoval zväz vo svoj prospech. Potrebujeme lídra, ktorý nás vráti medzi hokejovú elitu.

On spôsobil, že už k nej nepatríme," napísal v liste 39-ročný niekdajší český reprezentant, citoval ho portál iDnes.cz.

Česko, hokej Čítajte aj Získa Česko zlato? Hviezda i tréner hýria sebavedomím

Platil v otvorenej spovedi spomenul aj to, že sa nedostal na MS juniorov v roku 2002, lebo odmietol dať trénerovi Holíkovi úplatok vo výške 50-tisíc českých korún.

Nahrávku s dôkazom vraj Král spolu s Urbanom a Lenerom až po ôsmich rokoch použili, aby Holíka verejne zdiskreditovali. Platila vraj Urban oslovil so žiadosťou o pomoc výmenou za miesto v reprezentácii, čo odmietol.

Rodák z Kladna sa zmienil aj o tom, ako vtedajší šéftréner zväzu Lener pomáhal pretlačiť Královho syna do nováčikovského kempu v Ottawe. Růžička mu mal ako tréner Chomutova pomôcť dostať sa do mužstva „pirátov“ v sezóne 2016/2017.

Tomáš Král. Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia
Tomáš Král Tomáš Král.

Medzi bežné praktiky v českom hokeji podľa Platila patria predávanie zápasov, žiadosti trénerov o úplatky od rodičov, presúvanie peňazí určených pre mládež do seniorskej reprezentácie alebo ovplyvňovanie nominácií na juniorské šampionáty. List podľa jeho slov zverejnil preto, lebo sa bojí o svoj život.

"V ostatných piatich rokoch sa mi prezident zväzu Tomáš Král vyhrážal likvidáciou mojej osoby aj môjho syna, kontrolou z daňového úradu a trestnými oznámeniami v prípade, že zverejním nahrávku s dôkazom o klientelizme, protekcii a zneužívaní vlastných podriadených.

Týchto vecí sa sám dopustil v prospech svojho syna Tomáša," tvrdí v liste Platil, ktorého v roku 2001 draftoval klub Ottawa Senators zo zámorskej NHL.

českí hokejisti Čítajte aj Česi ukázali silu. Pred šampionátom sú vo forme

V kariére pôsobil v najvyšších súťažiach v Rusku, Fínsku, Nemecku, Taliansku aj Česku, na Slovensku hral za Zvolen a Poprad.

Platil tiež v liste vyzval Krála, aby odstúpil z vedenia zväzu. Súčasný prezident ČSLH však už dávnejšie oznámil, že v lete tohto roka skončí vo funkcii, ktorú zastáva od roku 2008.

O jeho nástupcovi sa má rozhodnúť vo voľbách o šesť týždňov. Ku konkrétnym obvineniam sa nechcel bližšie vyjadrovať.

„Nehnevajte sa, ale na zjavné nezmysly, klamstvá a útoky psychicky narušeného človeka nemá zmysel reagovať. Pán Platil voči mne a ďalším dlhodobo vystupuje úplne rovnakým spôsobom, pre ktorý na neho polícia v kanadskom Barrie vydala zatykač,“ povedal Král pre iDnes.cz.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Král #Českí hokejisti #Jan Platil