Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skalický punker si získal New York. S troškou tuku a bez svalov

Podobný talent by ste pod Tatrami márne hľadali. Ruky mal zo zlata. A nevšedné hokejové IQ.

05.05.2022 06:35
7. Žigmund Pálffy Foto:
Žigmund Pálffy v roku 1995, ako nováčik v drese NY Islanders.
debata (29)
Desať zaujímavých výrokov o Žigmundovi Pálffym Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Zora Czoborová (bývalá partnerka): Musíte ho...

„Nazdar, Ziggy. Tu je tvoj starý kamoš Tommy Söderström. Chcem ti zablahoželať – od nás zo Švédska – k tvojmu životnému jubileu. Všetko najlepšie,“ pristálo na našej sociálnej sieti video od niekdajšieho brankára New Yorku Islanders. S dôvetkom: „Prosím, ak môžete, doručte mu môj pozdrav!“

Žigmund Pálffy, legendárny slovenský hokejista, vo štvrtok oslavuje okrúhle päťdesiatiny. A aj keď sa slávny Skaličan – na rozdiel od iných bývalých hviezd NHL – skôr stiahol z verejného priestoru, my sa mu gratuláciu z ďalekého severu pokúsime doručiť.

Čo robil v lete?

Pálffy bol hokejista, na ktorého sa nezabúda. Niekoľko zámorských fanúšikov sa na Twitteri dokonca priznalo, že aj svojim štvornohým miláčikom dali meno „Ziggy Palffy“. Jeho hokejový kumšt nezabila éra drsných chlapov, kedy sa hokejka smela používať aj na iné veci, ako na góly. Na prelome tisícročia dostávali zručnosti a kreativita na frak.

Nie však Pálffy…

Že je iný, možno trošku svojský, no hokejovo neopakovateľný, v Skalici vedeli dávno predtým, ako nazrel do NHL. „Všetky tréningové cvičenia pochopil ihneď, ako som ich vyslovil. Už vtedy rozhodoval zápasy. V jednej sezóne nastrieľal 111 gólov. Keď skočí na ľad, je akoby v tranze,“ s iskrou v oku si kedysi pre Pravdu zaspomínal jeho prvý tréner Ján Rampáček.

Šťúpleho žiačika vraj tatko budil ráno o piatej a odprevádzal ho na studený zimák cez ulicu. „Chodil do druhej triedy. Rovesníci korčuľovali lepšie, Žigo však dával góly, hoci ešte nevedel zabrzdiť,“ opisoval synove kostrbaté začiatky Pálffy senior.

Najproduktívnejší Slováci v histórii NHL Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Zdeno Chára: 666 bodov (207 gólov, 459...

„Keď som začínal s hokejom, ani som nevedel, že existuje nejaká NHL. Začal som sa o ňu zaujímať, až keď ma draftovali,“ priznal.

Jeho prvý pobyt v zámorí sa v sezóne 1993/1994 skončil predčasným útekom domov. Nevedel si zvyknúť na odlišný životný štýl. Skalická nátura ešte nemala pripravené receptory na New York. Pochopila však, že ak chce patriť k špičke, musí sa vrátiť. A v New Yorku zasa rýchlo pochopili, že prišiel jeden z najlepších.

„A vedeli sme aj odkiaľ prišiel. Podľa netradičného účesu i východoeurópskeho akcentu,“ uškrnul sa Söderström. „Ak by ste ho videli iba mimo ľadu, pomysleli by ste si, že je to nejaký európsky punker, ktorý sa prechádza po New Yorku,“ povedal pred desiatkami rokov pre New York Times Dan Plante, Pálffyho spolubývajúci na výjazdoch.

„Mal trochu tuku a žiadne svaly. Vôbec netuším, čo ten chlap robil v lete. Ale keď prišiel na ľad, bol úžasný.“

„Pre nás to bol génius. Netrávil veľa času v posilňovni, ale tréneri mu to odpustili. Zápasy vyhrával hlavou, nie svalmi,“ zhodnotil pre Pravdu svojho niekdajšieho spoluhráča aj Poliak Mariusz Czerkawski.

Nedocenený

Pálffyho zámorská bilancia vyráža dych. V najlepšej lige na svete odohral dvanásť sezón, 684 zápasov a pripísal si v nich 713 kanadských bodov. Získal si rešpekt, uznanie, aj keď toho vraj bolo na to, čo všetko dokázal, málo.

Portál thescore.com nedávno pripravil zoznam desiatich hráčov spomínanej éry, ktorí by vraj dnes boli ešte väčšími hviezdami ako kedysi. Na prvé miesto umiestnil Pálffyho s takýmto vysvetlením.

„Nebol iba jedným z najtalentova­nejších útočníkov svojej generácie, ale aj jedným z najviac podceňovaných hokejistov všetkých čias. Hral však v podpriemerných tímoch, tam ťažko mohol získať všeobecné uznanie,“ pripomenul portál, ktorý na záver upozornil aj na jeho krátku anabázu v Pittsburghu.

Zdeno Chára Čítajte viac Pálffy bol génius. Chára sa z veľkého stromu vypracoval na superlídra

„V sezóne 2005/2006 zaň odohral 42 duelov, jeho pôsobenie bolo síce krátke, no stihol zanechať trvalý dojem aj na Sidneyho Crosbyho,“ poznamenal web a pridal aj citát kapitána tučniakov.

„Ziggy bol neuveriteľný. Kedykoľvek som mu prihral, vždy bol skvelý. Vzhľadom na to, aký bol dobrý, ho neskutočne podceňovali. Neustále sa pohrával s brankármi,“ potvrdil Crosby.

Napokon, Söderström by vám o tom vedel rozprávať. Keď sme sa ho opýtali, na čo si dával najväčší pozor, keď bránil tréningové nájazdy Pálffyho, odpovedal pohotovo: „A čo som mohol robiť? Ziggy si aj tak so mnou spravil, čo chcel. Mal neuveriteľné ruky,“ dodal.

Spomienka na sezónu 2005/2006. Žigmund Palffy... Foto: SITA/AP, TERRY GILLIAM
Žigmund Palffy, Sidney Crosby Spomienka na sezónu 2005/2006. Žigmund Palffy (vľavo) v drese Pittsburghu pred spoluhráčom Sidneym Crosbym.

Aj držiteľ štyroch Vezinových trofejí pre najlepšieho brankára NHL, Martin Brodeur, označil Pálffyho za kanoniera, ktorého mal najmenej rád. Až za ním skončili Jaromír Jágr či Alexander Ovečkin.

„A ak náhodou nedal gól, obviňoval z toho svoju hokejku. Po každom neúspechu ju vymenil. Vždy!“ pripomenul v podcaste úsmevnú story obranca Éric Fichaud. „Najlepší hokejista, s akým som kedy hral,“ zdôraznil zasa Ľubomír Višnovský, ktorému najslávnejší hokejový Záhorák pomáhal udomácniť sa v Los Angeles Kings.

Slovenskí hokejisti s najviac zápasmi v NHL Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
14. Tomáš Tatar - 700 zápasov.

Nečakaný bozk

Keď sa na Pálffyho opýtate jeho niekdajších spoluhráčov, začnú im hrať kútiky na ústach. Bol zábavný, občas možno až trošku nevypočitateľný.

„Pálffy bol kapitola sama o sebe,“ napísal jeho niekdajší zástupca Jaromír Henyš vo svojej knihe Hokejový agent vypovedá. „Po drafte v roku 1991 letel do Edmontonu. Býval v rodine a míňal peniaze, ako keby hral v NHL desať sezón,“ opisoval dnes už zosnulý agent.

Spomenul si aj na to, aké ťažké bolo mladého Slováka dostať na tréning Islanders. „Býval v hoteli, hala bola hneď oproti. Raz sa ale nedostavil. Zháňali ho, on povedal, že netrafil na štadión.“

Písal sa 26. február 1997 a hokejisti Islanders nastúpili na ľade New Jersey Devils. Pálffy v tomto zápase strelil gól a spolu s Travisom Greenom predviedli oslavu, ktorá šokovala celú NHL. A možno aj aktérov samotných.

Po rozvlnení siete za Brodeurom sa totiž obaja hráči pobozkali. Green vtedy po zápase povedal: „Ziggy ma trochu prekvapil. Myslím, že bol naozaj šťastný, že dal gól. Hádam je to vec, ktorú zvyknú v Európe robiť bežne,“ smial sa

Čo od neho čakať, nevedeli brankári, spoluhráči, tréneri, vlastne nikto.

„Nikdy som sa ho nepýtal, ale u Ziggyho sa bojím len toho, že jedného dňa odíde do ústrania, zarobí si peniaze a vráti sa domov na Slovensko,“ povedal na sklonku roka 1996 Mike Milbury, šéf Islanders.

Pálffy však odohral v zámorí ďalších desať sezón. Podľa mnohých mohol aj viac – keď uprostred ročníka 2006 odchádzal, bol stále na vrchole. Nikdy sa však neriadil očakávaniami druhých, počúval jedine svoje hokejové srdce a vetu „Žigo, si najlepší!“

Slovenské hokejové legendy zľava Miroslav... Foto: TASR, František Iván
Šatan, Slovenské hokejové legendy zľava Miroslav Šatan, Žigmund Pálffy a Jozef Stümpel počas exhibície v Košiciach proti Švédom.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Žigmund Pálffy