Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pochybovačov umlčal aj gól z bufetu. Naštartuje bronz novú generáciu?

Hokejoví hrdinovia sú doma. Slovenskí reprezentanti po zisku historických bronzových medailí na zimných olympijských hrách v Pekingu absolvovali brífing i veľkolepé oslavy v Bratislave.

22.02.2022 18:22
SR hokej Čína Peking ZOH2022 návrat BAX Foto: ,
Juraj Slavkovský, kapitán Marek Hrivík a Peter Cehlárik pózujú s bronzovými medailami na tlačovej konferencii 22. februára 2022 v Bratislave.
debata

„Bolo veľa pochybovačov, ktorí nedôverovali výberu trénera a filozofii, ktorú sme zvolili. Bronzová medaila je pre všetkých zadosťučinením. Verím, že tréneri si podobný spôsob práce osvoja v kluboch a pomôže to celému slovenskému hokeju,“ povedal generálny manažér Miroslav Šatan.

Hrdý Ramsay

Bol pri všetkých momentoch, počas ktorých hokej spojil slovenský národ a postavil ho na nohy. Po štyroch individuálnych medailách z majstrovstiev sveta bol aj pri prvom cennom kove spod piatich kruhov.

„My, funkcionári, sme nedostali žiadnu medailu. Napriek tomu si tento bronz vážim rovnako ako všetky predošlé kovy. Už je to desať rokov, čo sme naposledy takto oslavovali. Som rád, že som toho súčasťou a je mi jedno, v akej funkcii,“ pokračoval Šatan.

Video

Niekdajší dlhoročný kapitán národného tímu vysvetlil, prečo hokejisti uprednostnili oslavy s fanúšikmi pred pozvaniami od najvyšších ústavných činiteľov.

„Z časovo-organizačných dôvodov sme týmto žiadostiam nemohli vyhovieť. Zástupcovia vedenia SZĽH radi príjmu ich pozvanie v najbližších dňoch,“ spresnil šéf slovenského hokeja.

Veľkú radosť z úspechu neskrýval ani hlavný tréner Craig Ramsay.

„V tretej tretine súboja o tretie miesto sme predvádzali vari najlepší hokej, aký som kedy zažil. Diktovali sme tempo hry a nedovolili súperovi vnútiť nám tú jeho. Som hrdý na tento tím a túto krajinu,“ vravel Ramsay.

Oslavy slovenských hokejistov v Bratislave Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Peter Cehlárik a Craig Ramsay.

Málo času na oddych

Spoločne so Šatanom veria, že pekinský bronzový turnaj vyformuje novú hokejovú generáciu. Jedným z jeho zástupcov je kapitán Marek Hrivík. Tridsaťročný útočník Nižného Novgorodu, ktorý sa po sezóne vráti do švédskeho Leksandu, má z medaily veľkú radosť.

„Verím, že týmto úspechom cena každého hráča narastie. O koľko, to sa dozvieme v najbližších týždňoch či mesiacoch,“ vyhlásil Hrivík.

Pred novinárov sa postavil spoločne s kolegami z prvého útoku – Petrom Cehlárikom a Jurajom Slafkovským. Veľa času na oddych či vychutnávanie si životného úspechu nemajú.

Video

„Je to veľký úspech pre hráčov i celé Slovensko. Uvidíme, kto sa kam posunie. Užijeme si teraz pár dní s rodinami a pôjdeme späť do klubov. Pokračuje sezóna, po základnej časti sa ide do play off,“ reagoval Cehlárik.

Ktorý moment z Pekingu mu najviac utkvel v pamäti?

„Takých bolo veľa. Každý si nájde svoj. Pre mňa asi víťazný gól v nájazdoch s Američanmi, určite aj Markovo vyrovnanie na 2:2 v záverečných sekundách proti USA. Postup do semifinále bol najdôležitejší krok, ktorý sme spravili,“ zamyslel sa Cehlárik.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Juraj Slafkovský. Chlapec, ktorého od útleho detstva postaršovali

Si lepší, burcoval Rybára otec

Spoločne s Hrivíkom pochválili talentovaného Slafkovského. Sedemnásťročný strelec TPS Turku dal na olympijskom turnaji sedem gólov. Stal sa najužitočnejším hráčom, strelcom turnaja i členom All Star tímu spoločne s brankárom Patrikom Rybárom.

„Najslávnejší gól bol asi ten, o ktorom som povedal, že padol z bufetu. Dať gól v zápase o bronz a ešte takto šťastne, to si budem pamätať. Neveril som, že to tam padne,“ vravel skromne Slafkovský.

Pri množstve dôležitých zákrokov mal aj Rybár problém vybrať jeden najdôležitejší. Nakoniec vytiahol ten zo súboja proti Švédsku. Podarilo sa mu to aj vďaka otcovi Pavlovi, bývalému brankárovi reprezentácie, ktorý poskytol synovi cenné rady.

„Po semifinálovom zápase s Fínmi (0:2) bol veľmi emotívny. Písal mi, že som lepší ako on. Boli to cenné rady. Som rád, že si našiel čas a postrihal mi nejaké videorozbory. Ostatné bolo na mne,“ uzavrel Rybár.

A pobral sa so spoluhráčmi osláviť cenný úspech s fanúšikmi na námestí.

hokej oslava hrivík Čítajte viac Bronzoví medailisti sú už doma. Politikom nestihli vyhovieť
debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Peking 2022