Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fasel sa vyfarbil. Bývalý vládca hokeja otvorene praje Rusom

Niekdajší dlhoročný šéf Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) René Fasel priznal, že na olympijskom turnaji prial víťazstvo Rusku.

22.02.2022 06:10
René Fasel, Vladimir Putin Foto: ,
Prezident IIHF René Fasel a ruský prezident Vladimir Putin v auguste 2019 na turnaji mladíkovv Soči.
debata (40)

Už keď sa Ruskému olympijskému výboru podarilo v nájazdovej dráme postúpiť cez Švédsko do pekinského finále, poskytol Fasel ochotne rozhovor ruskej tlačovej agentúre TASS.

„Je to neuveriteľné víťazstvo. Tímu bol veľmi vyčítaný defenzívny hokej, ale dotiahol to až do finále. To je veľký úspech,“ vyhlásil súčasný čestný prezident IIHF. „Rusi prehrali s Fínmi na Channel One Cupe, možno tak teraz nastal čas pomsty. Do toho, Rusko! Do toho!“

Nie je však tajomstvom, aký dobrý vzťah má Fasel s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Počas MS 2018 narýchlo odcestoval z Dánska do Moskvy, aby prihliadal na inauguráciu ruského prezidenta.

slovenskí hokejisti Čítajte viac Hokejisti ukázali politikom, ako bojovať za Slovensko. Kvitujem, že ich odmietli

Vlani zase v rozhodcovskom drese odpískal v Soči exhibíciu, počas ktorej nastrieľal Putin deväť gólov a bol vyhlásený za hlavnú hviezdu duelu. „Ďakujem vám, pán prezident, za rozvoj športu. Som šťastný, že tu s vami môžem byť,“ povedal po rusky Fasel.

Fínom sa reakcia na ich historický olympijský triumf nepáčila. Napríklad Jarmo Kekäläinen, generálny manažér Columbus Blue Jackets, Faselovi vyčítal, že dokázal, že hokeju absolútne nerozumie. „Bohužiaľ bol vo vedení IIHF až príliš dlho,“ dodal.

„Finále nebolo veľkolepé a rozhodne nebolo také zaujímavé ako zápas medzi Ruskom a Švédskom v semifinále. Fínom priniesla zlato obrana a trocha šťastia, musíme im ale pogratulovať. Videli sme, aká je budúcnosť hokeja. Medaile a trofeje vyhráva defenzíva,“ vravel Fasel.

Vzápätí si želal Rusko dobre pripravilo na nadchádzajúce MS.

663392632 Valijevová Tutberidzeová Čítajte viac Nadopovali Rusi tínedžerku úmyselne? Británia reaguje priamo

Podráždene zareagoval aj niekdajší fínsky premiér Alexander Stubb. „Drahý René, ste hanbou skvelého športu, akým hokej je. Nechajte hokejový svet, prosím, aby oslávil naše víťazstvo dôstojne. Svoje medzinárodné politické preferencie si schovajte na inokedy.“

Fasel bol šéfom Medzinárodnej hokejovej federácie od roku 1994 až do minulej jesene, kedy ho nahradil Francúz Luc Tardif.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #René Fasel #ruskí hokejisti #olympijský hokej