Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kauza dresy CCCP. Golonka v tom problém nevidí, bola to spomienka

Víkendový Channel Cup v Moskve má dozvuky. Politicko-športové. Dresy, v ktorých nastúpili domáci hokejisti, odkazovali na minulosť. CCCP na hrudi sa mnohým nepáči.

23.12.2021 08:00
Jozef Golonka Foto: ,
Jozef Golonka.
debata (21)

Výstroj, s ktorou chceli Rusi odkázať na roky 1964 až 1968, ostro odsúdili viaceré osobnosti. Napríklad aj bývalý fínsky premiér Alexander Stubb:

„Tá kombinácie písmen symbolizuje režim, ktorý zabil milióny nevinných ľudí. Zdržím sa ďalších príkladov z histórie, ale je to útočné gesto, ktoré do športu nepatrí,“ napísal na twitteri.

O pár hodín sa pridal aj šachový veľmajster a predstaviteľ ruskej opozície Garry Kasparov: „Keď veríte v symboly rovnako ako diktatúry, tak ruský hokejový tím hrajúci v dresoch ZSSR nebol len trolling. ZSSR bol brutálny totalitný štát a oživovať ho, hoci len z nostalgie, je hnus.“

Kontroverzné retrodresy Rusov na turnaji v Moskve Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Ruský brankár Ivan Fedotov v retrodrese v...

Medzi športovcami a predovšetkým bývalými hokejistami dres ZSSR žiadny hnev nevyvolal. Český portál aktualne.cz dokonca oslovil aj slovenskú legendu – Jozefa Golonku: „Bola to spomienka na začiatky ruského hokeja, žiadna politická záležitosť. Nech si politici robia svoju prácu a športovci víťazia na svojom poli,“ vyzýva.

Aj Čech Vladimír Bednář odohral proti Sovietom veľa zápasov. Vrátane pamätných dvoch víťazstiev z MS 1969 v Štokholme, kde si niektorí Čechoslováci – vrátane Golonku – na protest proti okupácii prelepili päťcípu hviezdu v znaku páskou a porazeným súperom nepodali ruky.

„Tá doba dávno pominula. Oni si skrátka zaspomínali, je to ich vec,“ tvrdí Bednář. „Dresy sa mi páčili a nemiešal by som politiku s hokejom. Prekáža mi skôr, že sme s Ruskom prehrali,“ prízvukovala ďalšia reprezentačná legenda Bohuslav Ebermann. „Navyše Rusi si z nesúhlasných reakcií nebudú nič robiť. Je im to jedno,“ dodal.

Rusko, hokej Čítajte viac Akoby Nemci hrali s hákovým krížom! Rusi schytali za retrodresy

A na záver aj slová bývalého skvelého brankára Petra Břízu.

"Tie dresy sú hokejový a hráčsky symbol, nie politický. Ťažko sa dá história vymazať, nemôžu povedať, že tí hráči hrali v bielych čistých dresoch.

Rusi majú svoju vlastnú históriu, nepúšťajme sa do politickej debaty. K osobnostiam, akými boli Tarasov, Tichonov, Larionov, Krutov a ďalšie, musíme mať veľký rešpekt," uviedol.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #ZSSR #Jozef Golonka