Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Syn legendy sa túžil odlíšiť. Nedalo sa

Nielen život, ale aj hokej je najmä o emóciách. Pozitívnych aj negatívnych. Ako malý chlapec zažil oboje.

05.11.2021 14:41
Dušan Pašek Foto: ,
Dvadsaťročný Dušan Pašek v drese bratislavského Slovana.

Finálová séria extraligového play off 1998 bola vybičovaná na maximum. Prispel k tomu aj fakt, že pár dní pred jej začiatkom zomrela za nevyjasnených okolností belasá legenda Dušan Pašek.

Po druhom zápase v hlavnom meste, ktorý sprevádzali takmer likvidačné zákroky hráčov na oboch stranách, obvinil vtedajší tréner Košíc Bedřich Brunclík z vraždy Pašeka bratislavských funkcionárov.

SR Hokej iClinic Bratislava Capitals Príprava Štart BAX Čítajte viac Odišiel priskoro - ako otec. Dušan Pašek ml. spáchal samovraždu

Finále rozuzlil až piaty zápas. Rozhodol ho jedným z najdôležitejších gólov v kariére Richard Kapuš. Jasajúci štadión oslavoval prvý titul Slovana v ére samostatnosti.

Viacerým sa tisli slzy do očí, keď sa na ľade spolu s hráčmi tešil aj vtedy 13-ročný chlapec, ktorý sa vyrovnával s náhlou smrťou otca – Dušan Pašek mladší.

Rovnaké meno, rovnaké číslo

Iný šport ako hokej v prípade Pašeka juniora nemal šancu. Syn strieborného medailistu zo ZOH 1984 a majstra sveta z roku 1985 išiel od malička v otcových šľapajach.

Kariéra Dušana Pašeka v obrazoch Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Dušan Pašek v drese Slovana koncom roka 2005.

„Vnímal som tlak, ktorý bol na mňa vyvíjaný pre slávne meno. Posúvalo ma to dopredu. Vedel som, že kvality otca nikdy nedosiahnem, motivovalo ma to,“ spomínal v jednom z rozhovorov.

Rovnaké meno, rovnaké číslo (22), rovnaká prezývka – Ceco. Talentovaného útočníka všetci spájali s otcom. Snažil sa ísť vlastnou cestou, čo však bolo nemožné.

„Keby som sa chcel akokoľvek odlíšiť, nemám žiadnu šancu, lebo otec bol legenda a všetci ho poznali,“ vravieval.

V seniorskom mužstve Slovana debutoval v sezóne 2003/04. V nasledujúcom ročníku sa už tešil zo zisku majstrovského titulu, hoci do stretnutí nastupoval v belasom drese len sporadicky.

SR Bratislava šport hokej TEL 14. kolo Slovan Zvolen BAX Čítajte viac Reakcie na úmrtie Dušana Pašeka: Mal pred sebou celý život a veľké plány

Nasledoval prestup do Skalice, kde sa v jednom mužstve stretol s legendárnym Žigmundom Pálffym. Mužstvo zo Záhoria zaskočilo tradičné kluby a v ročníku 2009/10 sa prebojovalo až do finále.

Pašek v ňom nastrieľal päť gólov, ale napokon uspel favorit z Košíc.

Šikovný útočník, obľubujúci dôraznú hru pred bránkou súpera, zaujal východniarov natoľko, že ho zlanárili do tímu. Hneď v nasledujúcej sezóne sa s oceliarmi tešil zo zisku titulu, pre neho prvého „ozajstného“.

Gólová radosť Dušana Pašeka v drese Košíc v... Foto: TASR, František Iván
Dušan Pašek Gólová radosť Dušana Pašeka v drese Košíc v roku 2013.

„Vtedy som za Slovan toho veľa neodohral, bol to v podstate taký titul-netitul. Naskočil som len na pár zápasov. Tento úspech si rozhodne cením viac,“ vysvetľoval. Zlatý ročník si s Košicami zopakoval v sezóne 2013/14.

Ambiciózny funkcionár

Sľubne rozbehnutú kariéru mu však prekazili zdravotné problémy. Po operácii platničky už nebol hráčom, ako predtým.

„Moja výkonnosť išla dole. Na ľade som sa stále viac trápil a bojoval skôr s vlastným telom ako so súpermi,“ priznal vo februári 2016 po tom, ako sa rozlúčil s aktívnym hokejom.

Boris Sádecký Čítajte viac Sádecký mal v rukách kód 38. Jeho dva góly tu zostanú

Rovnako ako jeho otec, aj on sa vrhol na dráhu funkcionára. Stál na začiatku myšlienky vybudovať v Bratislave druhý silný klub, ktorý by mohol konkurovať Slovanu.

Capitals s Pašekom už ako viceprezidentom ambiciózneho projektu vyhrali I. ligu, ale zvolili si medzinárodnú cestu. "EBEL je kvalitná nadnárodná súťaž, ktorá na Slovensku doteraz nebola.

Atraktivita súperov pre našich fanúšikov bude vyššia," vravel v lanskom rozhovore pre Pravdu.

Počas minulej sezóny (EBEL sa premenovala na ICEHL) si vyskúšal aj funkciu trénera. Hoci len na dva zápasy, keďže vtedajší kouč Capitals Rostislav Čada laboroval s koronavírusom.

Dušan Pašek ml. Foto: TASR, Pavol Zachar
Dušan Pašek Dušan Pašek ml.

„Vopred som si overil, či moja prítomnosť na striedačke je legislatívne možná. Povolil mi to domáci zväz i vedenie ICEHL. Zápas som si užíval a ešte sme aj vyhrali,“ usmieval sa.

Bratislavčania pred aktuálnou sezónou vyskladali solídny káder, Pašek zlanáril do klubu aj bývalú hviezdu NHL Nikolaja Žerdeva. Po jeho náhlom odchode zo sveta je pokračovanie Capitals v súťaži nateraz nejasné.

Dušan Pašek mladší

Narodil sa 18. januára 1985 v Bratislave. Bol odchovancom Slovana Bratislava, v najvyššej domácej súťaži obliekal aj dresy Skalice, Košíc, Piešťan a Banskej Bystrice. So Slovanom získal jeden majstrovský titul, s Košicami dva. V štyroch zápasoch nastúpil aj za slovenskú reprezentáciu. Hráčsku kariéru ukončil vo februári 2016 pre zdravotné problémy. Následne sa vrhol na dráhu funkcionára, naposledy pôsobil ako viceprezident Bratislavy Capitals v nadnárodnej súťaži ICEHL. Zomrel 5. novembra 2021, podľa medializovaných správ spáchal samovraždu. (mb)

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Dušan Pašek ml. #Bratislava Capitals